Marku spokojnie. Nie wiem gdzie się wybierasz na początek; nie wiem czy się w ogóle zarazisz tym;ale jeżeli chcesz pójść i wrócić w miarę bezpiecznie-bo pewności nigdy nie mamy proponuję następujący podstawowy zestaw-o tyle dobry;że użyte w nim elementy przydadzą Ci się i w normalnym życiu:marekpiotr1984 pisze:Jak to czytam to aż boję się iść w góry... Od dłuższego czasu planuję to ze znajomymi ale czasami jak czytam o wypadkach to zaczynam się wahać mimo iż nie pójdę w góry pierwszy raz...
1.Bluza termiczna/podkoszulek termiczny-przyda Ci się i poza szlakiem;niezłe są w marketach typu Lidl;
2.Spodenki/spodnie dresowe/krótkie spodnie-to już wedle Twoich indywidualnych potrzeb termicznych;
3.Mały plecak-spokojnie kupisz na allegro bardzo dobre za 100-150 zł;
4.Buty-widzisz;na początek wcale NIE MUSISZ inwestować kilkuset złotych w profesjonalne trapery; ja podeszwy schodziłem w butach wojskowych z Protectora; łączonych-skórzano-tkaninowych;bardzo porządnie trzymających kostkę; używałem ich też poza sezonem do normalnego chodzenia.
5. A co do gór i wypadków...moim zdaniem podstawową sprawą jest pamiętać aby w góry wybierać się z pokorą a nie jak zdobywca. Pokora; rozsądek; planowanie-i wrócisz zawsze cało.
ps. 6 punkt-koniecznie w plecaku miej kurtkę/ bluzę polarową. Będziesz w niej chodził na codzieńa w górach może okazać się bezcenna.