Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Pierwszy wyjazd nad Bałtyk

Pas północny. Ciekawe miejsca.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
stańko

Pierwszy wyjazd nad Bałtyk

Post autor: stańko »

Witam! W tym roku latem planuję wybrać się nad polskie morze, ma to być pierwszy w życiu
pobyt nad morzem i chcę przygotować się już wcześniej bo wielu rzeczy nie wiem a zależy mi żeby
nie zepsuć wakacji. chciałbym się zapytać do jakiej miejscowości najlepiej pojechać,gdzie
zamieszkać, żeby mieć możliwość "Aktywnego" spędzenia czasu nad morzem lub na morzu
chodzi mi o jakieś atrakcje np. możliwość wycieczek rowerowych,(jeśli można wypożyczyć)
oraz wycieczek po bałtyku.
Zależy mi szczególnie na tej ostatniej rzeczy, chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat
rejsów statkami w sezonie letnim, w jakiej okolicy, w której miejscowości zamieszkać? aby blisko było
do miejsca skąd rozpoczynają się takie rejsy po morzu i drugie pytanie; jakie latem są możliwości
wycieczkowe statkami, czy są np. takie całodniowe? czy tylko 1-2 godzinne.

Za odpowiedzi w tych sprawach z Góry Dziękuję !
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Re: Pierwszy wyjazd nad Bałtyk

Post autor: Adler »

Polecam dwa warianty:

1. Jarosławiec, Ustka i Łeba.
Za Jarosławcem przemawia bliskość dodatkowych atrakcji:
- wycieczki rowerowe wokół miejscowości, drogą wzdłuż plaży,
- Ustka, czyli kilkugodzinne rejsy statkiem+spacer (deptak)+zwiedzanie centrum (zakupy),
- Czołpino, czyli ruchome wydmy, Słowiński Park Narodowy (zdecydowanie największa atrakcja tego regionu !! )
- Łeba (knajpy, kafejki, puby, rozrywka, czyli wielkie skupisko ludzi) :>

W samym Jarosławcu dosyć tłoczno na plaży, ale miejscowość spokojnie może posłużyć jako baza wypadowa do wspólnych, całodniowych wycieczek po regionie.

2. Trójmiasto, Władysławowo, Hel
Bardzo ciekawy region, w którym znajdziesz wszystkie opisywane przez Ciebie atrakcje.
Z Władysławowa blisko do Trójmiasta i do wszystkich miejscowości Półwyspu Helskiego.
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Post autor: Gollum »

do Jarosławca można jeszcze dołożyć nieodległe (bliższe niż Łeba) Darłowo, skąd kursują statki na Bornholm. No i samo Darłowo z zamkiem ksiażąt i grobem króla trzech państw Eryka Pomorskiego też jest warte wycieczki.
Awatar użytkownika
eDom
Stały bywalec

Post autor: eDom »

My również polecamy Władysławowo. [uwagiadm]niedozwolona reklama komercyjna patrz punkt 6 regulaminu forum[/uwagiadm] We Władysławowie możesz wypożyczyć rower i wyruszyć na Hel lub w drugą stronę - Jastrzębia Góra, Karwia. Atrakcji w okolicy jest mnóstwo, na pewno nie będziesz się nudzić. Również jest tam możliwość rejsów statkami, ale nie wiemy niestety czy wypływają na całe dnie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator