Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Pierwszy wyjazd nad Bałtyk
Witam! W tym roku latem planuję wybrać się nad polskie morze, ma to być pierwszy w życiu
pobyt nad morzem i chcę przygotować się już wcześniej bo wielu rzeczy nie wiem a zależy mi żeby
nie zepsuć wakacji. chciałbym się zapytać do jakiej miejscowości najlepiej pojechać,gdzie
zamieszkać, żeby mieć możliwość "Aktywnego" spędzenia czasu nad morzem lub na morzu
chodzi mi o jakieś atrakcje np. możliwość wycieczek rowerowych,(jeśli można wypożyczyć)
oraz wycieczek po bałtyku.
Zależy mi szczególnie na tej ostatniej rzeczy, chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat
rejsów statkami w sezonie letnim, w jakiej okolicy, w której miejscowości zamieszkać? aby blisko było
do miejsca skąd rozpoczynają się takie rejsy po morzu i drugie pytanie; jakie latem są możliwości
wycieczkowe statkami, czy są np. takie całodniowe? czy tylko 1-2 godzinne.
Za odpowiedzi w tych sprawach z Góry Dziękuję !
pobyt nad morzem i chcę przygotować się już wcześniej bo wielu rzeczy nie wiem a zależy mi żeby
nie zepsuć wakacji. chciałbym się zapytać do jakiej miejscowości najlepiej pojechać,gdzie
zamieszkać, żeby mieć możliwość "Aktywnego" spędzenia czasu nad morzem lub na morzu
chodzi mi o jakieś atrakcje np. możliwość wycieczek rowerowych,(jeśli można wypożyczyć)
oraz wycieczek po bałtyku.
Zależy mi szczególnie na tej ostatniej rzeczy, chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat
rejsów statkami w sezonie letnim, w jakiej okolicy, w której miejscowości zamieszkać? aby blisko było
do miejsca skąd rozpoczynają się takie rejsy po morzu i drugie pytanie; jakie latem są możliwości
wycieczkowe statkami, czy są np. takie całodniowe? czy tylko 1-2 godzinne.
Za odpowiedzi w tych sprawach z Góry Dziękuję !
Re: Pierwszy wyjazd nad Bałtyk
Polecam dwa warianty:
1. Jarosławiec, Ustka i Łeba.
Za Jarosławcem przemawia bliskość dodatkowych atrakcji:
- wycieczki rowerowe wokół miejscowości, drogą wzdłuż plaży,
- Ustka, czyli kilkugodzinne rejsy statkiem+spacer (deptak)+zwiedzanie centrum (zakupy),
- Czołpino, czyli ruchome wydmy, Słowiński Park Narodowy (zdecydowanie największa atrakcja tego regionu
)
- Łeba (knajpy, kafejki, puby, rozrywka, czyli wielkie skupisko ludzi) :>
W samym Jarosławcu dosyć tłoczno na plaży, ale miejscowość spokojnie może posłużyć jako baza wypadowa do wspólnych, całodniowych wycieczek po regionie.
2. Trójmiasto, Władysławowo, Hel
Bardzo ciekawy region, w którym znajdziesz wszystkie opisywane przez Ciebie atrakcje.
Z Władysławowa blisko do Trójmiasta i do wszystkich miejscowości Półwyspu Helskiego.
1. Jarosławiec, Ustka i Łeba.
Za Jarosławcem przemawia bliskość dodatkowych atrakcji:
- wycieczki rowerowe wokół miejscowości, drogą wzdłuż plaży,
- Ustka, czyli kilkugodzinne rejsy statkiem+spacer (deptak)+zwiedzanie centrum (zakupy),
- Czołpino, czyli ruchome wydmy, Słowiński Park Narodowy (zdecydowanie największa atrakcja tego regionu

- Łeba (knajpy, kafejki, puby, rozrywka, czyli wielkie skupisko ludzi) :>
W samym Jarosławcu dosyć tłoczno na plaży, ale miejscowość spokojnie może posłużyć jako baza wypadowa do wspólnych, całodniowych wycieczek po regionie.
2. Trójmiasto, Władysławowo, Hel
Bardzo ciekawy region, w którym znajdziesz wszystkie opisywane przez Ciebie atrakcje.
Z Władysławowa blisko do Trójmiasta i do wszystkich miejscowości Półwyspu Helskiego.
do Jarosławca można jeszcze dołożyć nieodległe (bliższe niż Łeba) Darłowo, skąd kursują statki na Bornholm. No i samo Darłowo z zamkiem ksiażąt i grobem króla trzech państw Eryka Pomorskiego też jest warte wycieczki.
My również polecamy Władysławowo. [uwagiadm]niedozwolona reklama komercyjna patrz punkt 6 regulaminu forum[/uwagiadm] We Władysławowie możesz wypożyczyć rower i wyruszyć na Hel lub w drugą stronę - Jastrzębia Góra, Karwia. Atrakcji w okolicy jest mnóstwo, na pewno nie będziesz się nudzić. Również jest tam możliwość rejsów statkami, ale nie wiemy niestety czy wypływają na całe dnie.
Innym, równie ciekawym, tym razem zachodnim wariantem będą:
Ustronie Morskie z Kołobrzegiem
W Kołobrzegu mnóstwo atrakcji turystycznych (wspominaliśmy już o nich na forum):
- świetne miejsce do spacerów po mieście (zakupy),
- port i możliwość wykupienia wycieczek statkiem (różnego typu, np. żaglowcem, wojskowym, pasażerskim na duńską wyspę Bornholm, np. "Kołobrzeską Żeglugą Morską"),
- trochę przepełniona plaża, ale zawsze można spędzić czas wyżej (na deptaku), gdzie odbywają się imprezy muzyczne, konkursy, pokazy słowo-muzyczne, gdzie można się napić kawy, kupić pamiątki, itp.
W Ustroniu mniej ludzi (choć to też zależy), plaża równie oblegana przez turystów, ale w pobliżu możliwość zorganizowania całodniowych wycieczek rowerowych (wypożyczalnie przy obiektach noclegowych). W samej miejscowości są niestety spore problemy z zaparkowaniem samochodu.<uoee> Ale zdjęcia z miejscowego molo wychodzą świetnie. <tak>
Powyższy wariant jak najbardziej mogę polecić. <okok>
Ustronie Morskie z Kołobrzegiem
W Kołobrzegu mnóstwo atrakcji turystycznych (wspominaliśmy już o nich na forum):
- świetne miejsce do spacerów po mieście (zakupy),
- port i możliwość wykupienia wycieczek statkiem (różnego typu, np. żaglowcem, wojskowym, pasażerskim na duńską wyspę Bornholm, np. "Kołobrzeską Żeglugą Morską"),
- trochę przepełniona plaża, ale zawsze można spędzić czas wyżej (na deptaku), gdzie odbywają się imprezy muzyczne, konkursy, pokazy słowo-muzyczne, gdzie można się napić kawy, kupić pamiątki, itp.
W Ustroniu mniej ludzi (choć to też zależy), plaża równie oblegana przez turystów, ale w pobliżu możliwość zorganizowania całodniowych wycieczek rowerowych (wypożyczalnie przy obiektach noclegowych). W samej miejscowości są niestety spore problemy z zaparkowaniem samochodu.<uoee> Ale zdjęcia z miejscowego molo wychodzą świetnie. <tak>
Powyższy wariant jak najbardziej mogę polecić. <okok>
Stańko napisałem Ci priva-mogę pomóc ale musiałbym znać kilka odpowiedzi:
-na ile szukasz kwatery;
-jak daleko od morza;
-czy masz dzieci?-chodzi o znalezienie pensjonatu z miejscem dla nich do zabawy;
-czy chcesz mieć wyżywienie na miejscu czy możesz gdzieś wyskoczyć;
-czy jesteś mobilny? tj czy masz samochód-wtedy masz o niebo większe pole manewru ze zwiedzaniem;
-wycieczki-jakie chcesz-czy szybką łodzią/stylowym galeonem/czy na kilka godzin na morze?
W tamtym roku po długiej analizie byłem w Ustce-po raz pierwszy po ponad 20-stu latach i..w tym roku też się tam wybieram więc coś niecoś wiem o tym miasteczku.
-na ile szukasz kwatery;
-jak daleko od morza;
-czy masz dzieci?-chodzi o znalezienie pensjonatu z miejscem dla nich do zabawy;
-czy jesteś mobilny? tj czy masz samochód-wtedy masz o niebo większe pole manewru ze zwiedzaniem;
-wycieczki-jakie chcesz-czy szybką łodzią/stylowym galeonem/czy na kilka godzin na morze?
W tamtym roku po długiej analizie byłem w Ustce-po raz pierwszy po ponad 20-stu latach i..w tym roku też się tam wybieram więc coś niecoś wiem o tym miasteczku.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :]
Sven- czy mogę zdecydować się na Łebę(lub okolice) zeby możliwe były: wycieczki rowerowe,ruchome wydmy
oraz te rejsy po morzu?
-już teraz myślę o tych trzech rzeczach, czy jestem w stanie korzystać z tych teraz wymienionych 3 atrakcji
-zamieszkując w Łebie czy może w Ustce?
Sven- czy mogę zdecydować się na Łebę(lub okolice) zeby możliwe były: wycieczki rowerowe,ruchome wydmy
oraz te rejsy po morzu?
-już teraz myślę o tych trzech rzeczach, czy jestem w stanie korzystać z tych teraz wymienionych 3 atrakcji
-zamieszkując w Łebie czy może w Ustce?
[quote="mariusz77"]Stańko napisałem Ci priva-mogę pomóc ale musiałbym znać kilka odpowiedzi:
-na ile szukasz kwatery;
-jak daleko od morza;
W tamtym roku po długiej analizie byłem w Ustce-po raz pierwszy po ponad 20-stu latach i..w tym roku też się tam wybieram więc coś niecoś wiem o tym miasteczku.[/quote]
- na ok. tydzień
-raczej blisko morza
-nie, niemam
-wyżywienie-mogę gdzieś wykoczyć :]
-bez samochodu
-wycieczki-mogę na dłużej na morze ale również chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych " szybkich łodziach".
Ja już na 100% rezygnuję z woj. Zachod/pomorskiego , widzę że chyba będę musiał wybrać między
Trójmiastem,Łebą a Ustką ;)
-na ile szukasz kwatery;
-jak daleko od morza;
W tamtym roku po długiej analizie byłem w Ustce-po raz pierwszy po ponad 20-stu latach i..w tym roku też się tam wybieram więc coś niecoś wiem o tym miasteczku.[/quote]
- na ok. tydzień
-raczej blisko morza
-nie, niemam
-wyżywienie-mogę gdzieś wykoczyć :]
-bez samochodu
-wycieczki-mogę na dłużej na morze ale również chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych " szybkich łodziach".
Ja już na 100% rezygnuję z woj. Zachod/pomorskiego , widzę że chyba będę musiał wybrać między
Trójmiastem,Łebą a Ustką ;)
Jak najbardziej. <okok>stańko pisze:Sven- czy mogę zdecydować się na Łebę(lub okolice) zeby możliwe były: wycieczki rowerowe,ruchome wydmy oraz te rejsy po morzu?
Nie zapomnij o Czołpinie i Wydmach Czołpińskich (Słowiński Park Narodowy).
Wędrówka po tych wydmach oraz wzdłuż tamtejszej, zadziwiająco czystej plaży (także Bałtyk czyściutki w tym miejscu!) to w moim przekonaniu największa atrakcja tego regionu. <tak>
Polecam tam też Kluki i wycieczkę rowerową ze zwiedzaniem tamtejszego Muzeum Wsi Słowińskiej (charakterystyczne domki).
Rejs statkiem organizowany np. przez Żeglugę Pasażerską w Łebie.
Przykładowy film z Internetu:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r70auu4ZF9U[/youtube]
Rejs "Dragonem" z Ustki (zdjęcie z 2008r.):
Reasumując:
Warto wybrać noclegi gdzieś pomiędzy Ustką, a Łebą (lub też w samych kurortach), aby mieć dostęp do wszystkich tych rzeczy jednocześnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No to odnośnie Ustki:
-dobre kwatery są wynajmowane na tydzień/sobota-sobota; niedziela-niedziela;cena za pensjonat blisko morza-70-75 zł osoba dzień;
-Znam dwa ciekawe położone blisko morza-200m; jeden sprawdzony do jednego już zarezerwowałem-szczegóły na priv bo nie chcę żeby to wyglądało jak reklamę konkretnych pensjonatów;
-brak samochodu-w Ustce zostaje Ci dojazd do Doliny Charlotty i Słupsk-nawiasem mówiąc-fajną stronę ma Ustka na fb;łącznie z informacjami o koncertach;etc;
-niezłe jedzenie miałbyś w promieniu 250 m od polecanych pensjonatów;
-wycieczki po morzu w Ustce:masz 3 krypy do wyboru:
"szybka łódź" czyli motorowe cholerstwo z dwoma mocnymi silnikami;płynie toto podobno 100 na wodzinę ;-) ;
kuter? rybacki-stylizowane na coś takiego;małe;bez wrażeń;
-"Dragon"-wpisz to w necie z dodatkiem Ustka;czyli piracki galeon-no rzecz jasna w wariancie współczesnym bo powstał na rosyjskim holowniku;ale obudowa i wnętrze-kopią;doskonale odtworzone wnętrze galeona;
Rejsy-ok 1h.
-dobre kwatery są wynajmowane na tydzień/sobota-sobota; niedziela-niedziela;cena za pensjonat blisko morza-70-75 zł osoba dzień;
-Znam dwa ciekawe położone blisko morza-200m; jeden sprawdzony do jednego już zarezerwowałem-szczegóły na priv bo nie chcę żeby to wyglądało jak reklamę konkretnych pensjonatów;
-brak samochodu-w Ustce zostaje Ci dojazd do Doliny Charlotty i Słupsk-nawiasem mówiąc-fajną stronę ma Ustka na fb;łącznie z informacjami o koncertach;etc;
-niezłe jedzenie miałbyś w promieniu 250 m od polecanych pensjonatów;
-wycieczki po morzu w Ustce:masz 3 krypy do wyboru:
"szybka łódź" czyli motorowe cholerstwo z dwoma mocnymi silnikami;płynie toto podobno 100 na wodzinę ;-) ;
kuter? rybacki-stylizowane na coś takiego;małe;bez wrażeń;
-"Dragon"-wpisz to w necie z dodatkiem Ustka;czyli piracki galeon-no rzecz jasna w wariancie współczesnym bo powstał na rosyjskim holowniku;ale obudowa i wnętrze-kopią;doskonale odtworzone wnętrze galeona;
Rejsy-ok 1h.
Stańko,
Przeglądnij fotorelację: viewtopic.php?f=160&t=933" onclick="window.open(this.href);return false;
Drogi i krótki ten rejs, ale mimo wszystko warto. <okok>
Przeglądnij fotorelację: viewtopic.php?f=160&t=933" onclick="window.open(this.href);return false;
O "wilku", a raczej "Dragonie" mowa (zdjęcia z 2011r.):mariusz77 pisze:-"Dragon"-wpisz to w necie z dodatkiem Ustka;czyli piracki galeon-no rzecz jasna w wariancie współczesnym bo powstał na rosyjskim holowniku;ale obudowa i wnętrze-kopią;doskonale odtworzone wnętrze galeona;
Rejsy-ok 1h.
Drogi i krótki ten rejs, ale mimo wszystko warto. <okok>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bardzo polecam pobyt w Jastrzębiej Górze. Jest niedaleko Władysławowa i Karwii, a jak już ktoś pisał wcześniej - Władysławowo to bardzo dobry punkt wyjazdowy dla kogoś, kto chce zwiedzić Trójmiasto i półwysep Helski. Dodatkowo kiedy w sezonie turyści oblegają Władysławowo, Jastrzębia jest względnie "luźna". Myślę, że warto to rozważyć.
Ja byłem we Władysławowie i byłem bardzo zadowolony choć trochę za dużo leniuchowałem hehe. Ale to tylko dlatego, że jedzonko w przyhotelowej restauracji i na plażę 30m. W sumie jak wypoczywać to na maxa :) W tym roku też się wybieram, ale chciałbym coś więcej zobaczyć niż sam widok na morze. Co polecacie ?
Nad morzem jest wiele interesujących miejscowości, mniejszych bardziej kameralnych i idealnych na spokojne, a nawet romantyczne wczasy jak i tych dużych, bardzo popularnych i obfitujących w atrakcje na każdym kroku. Ja wyjeżdżam nad morze od dziecka, najpierw jeździliśmy do Gdyni (do znajomych rodziców), później pamiętam kilka lat pod rząd w Mrzeżynie, Białogórze, ale zwiedzaliśmy także Kołobrzeg, Władysławowo, Świnoujście, Łebę, Ustkę etc. Wobec tego tamte tereny dość dobrze znam i bardzo lubię. Ale gdybym miała polecić jakąś miejscowość komuś kto pierwszy raz w życiu jedzie nad morze, sama nie wiem:) Na pewno jednak jestem tego zdania, że będąc nad morzem nie można całego pobytu przeleżeć na plaży - zwłaszcza jak ma się samochód, to warto pozwiedzać przynajmniej najbliższą okolicę i inne miejscowości, a nie tylko tę, w której się przebywa.
Ja lubię Darłowo. Jednak na wakacje biorę rower, nie lubię leżenia na plaży.
Trasy:
Darłowo - Jarosławiec
Darłowo - Dąbki
Trasy:
Darłowo - Jarosławiec
Darłowo - Dąbki
ania2014, lowell79,
napiszcie nam coś więcej o sobie: -> klik
napiszcie nam coś więcej o sobie: -> klik
Rozumiem, że droga nasypem, przez przekop pomiędzy jeziorem i Bałtykiem, super szarlotka z lodami w pierwszej z brzegu "budce" w Wiciach i "ponaddźwiękowa prędkość F-16" przed samym Jarosławcem nie są Ci obce ?!? <lol>lowell79 pisze:na wakacje biorę rower, nie lubię leżenia na plaży.
Trasy:
Darłowo - Jarosławiec
Darłowo - Dąbki
I fajna traska do Dąbkowic, już za Dąbkami, lasem pomiędzy morzem i jeziorem też...? <tak>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja stawiam na Międzyzdroje, zapewniony rejs po Morzu,niedaleko jest do Swinoujścia (przejście graniczne), plaże wtedy kiedy byłam - czyste,woda możliwa, ale ogólnie było super.
Ja np. będąc w Ustce widziałem ofertę rejsów na Bornholm - full ludzi z tego korzystało, a cena była naprawdę atrakcyjna. Mnie niestety nie udało się załapać bo...po prostu zabrakło już miejsc.
2 lata temu razem z dziewczyną postanowiliśmy spędzić miły czas nad polskim morzem. Wybraliśmy się do Niechorza i zatrzymaliśmy się w Regulaminie Forum (pkt.6). Opłacało się tam jechać. Jest to idealne miejsce na wypoczynek. Nie żałujemy wyboru tego miejsca.
Wiele razy bywałam nad polskim morzem,ale zawsze spotykał mnie zawód ze strony hotelu/kurortu. Cena nijak się miała do jakości,kolejne opinie nie sprawdzały się. Właśnie w te wakacje razem z mężem odkryliśmy rewelacyjny hotel w Krynicy Morskiej -> Regulamin Forum (pkt.6), który gorąco polecam.
W mijającym po raz pierwszy byłem nad Bałtykiem z rodzinką.
W lipcu wybraliśmy się na wycieczkę zorganizowaną przez mojego sąsiada, który dysponuje bazą transportową i dobrą bazą noclegową. Pełne 8 dni (7 noclegów) z wyżywieniem, noclegiem, wycieczkami wyniosło 970 zł od osoby. Dodatkowo dzieci mają zniżki. Od kilku lat p. Andrzej organizuje takie wyjazdy. Cieszą się one dużym uznaniem.
Byliśmy w Junoszynie w woj. pomorskim. W ofercie jest również Jastrzębia Góra, do której planujemy się wybrać w 2015r.
Można również pojechać do Chorwacji i Grecji. Wszystkie wycieczki w pełni sezonu i początkiem września.
Fotorelację z Junoszyna i okolic przedstawię w kolejnym odcinku.
W lipcu wybraliśmy się na wycieczkę zorganizowaną przez mojego sąsiada, który dysponuje bazą transportową i dobrą bazą noclegową. Pełne 8 dni (7 noclegów) z wyżywieniem, noclegiem, wycieczkami wyniosło 970 zł od osoby. Dodatkowo dzieci mają zniżki. Od kilku lat p. Andrzej organizuje takie wyjazdy. Cieszą się one dużym uznaniem.
Byliśmy w Junoszynie w woj. pomorskim. W ofercie jest również Jastrzębia Góra, do której planujemy się wybrać w 2015r.
Można również pojechać do Chorwacji i Grecji. Wszystkie wycieczki w pełni sezonu i początkiem września.
Fotorelację z Junoszyna i okolic przedstawię w kolejnym odcinku.