Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Norwegia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Re: Norwegia

Post autor: Adler »

No to inne porównanie.
Iphone 14 w wersji podstawowej w norweskim salonie Apple 11000 NOK (4700zł), u nas 5000 zł. W cenie 4700zł można u nas znaleźć ten smartfon w sieciach AGD.

Przyjrzyjmy się średnim zarobkom:
W Norwegii ok. 50790 NOK (ok. 22 tys. zł).
W Polsce ok. 6000 zł.

Teraz zagadka: Kto będzie narzekał najbardziej na cenę wspomnianego telefonu? Norweg, Polak, a może Szwajcar? (Średnie wynagrodzenie: 6538 CHF, czyli ponad 31 tys. zł). (Y)
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Do Norwegii (niestety albo stety) nie wybieram się po Iphone 14:) Jadę zobaczyć coś nowego i tamtejsze ceny nie wzbudzają mojego entuzjazmu.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

gar pisze: 3 lut 2023, o 00:08 Nie tylko nas. Dziwią całą Europę ze Szwajcarami włącznie :)
W sumie Szwajcarzy mają kolej na Jungfraujoch gdzie też można stracić fortunę. Ta norweska trasa do Flam to też coś w rodzaju "górskiej korony kolejowej" tylko że w przypadku Norwegii. Domyślam się że koszty utrzymania tej linii tak małe nie są. Ale wiadomo Norwegia z definicji tania nie jest. A a propos IPhone'a proponuję sprawdzić taryfę własnego telefonu. Bo Norwegia też nie jest w Unii, więc ceny za internet i połaczenia mogą być inne niż się spodziewamy.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

W Norwegii, na Islandii i w Liechtensteinie obowiązują takie same zasady jak w UE. Brak dodatkowych opłat za połączenia, smsy i Internet.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Adler pisze: 3 lut 2023, o 20:14 W Norwegii, na Islandii i w Liechtensteinie obowiązują takie same zasady jak w UE. Brak dodatkowych opłat za połączenia, smsy i Internet.
Są więc jakieś dobre (czytaj tanie) norweskie wiadomości.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert