Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Wsie o "miejskim charakterze"

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Wsie o "miejskim charakterze"

Post autor: kataton »

... albo takie, które wkrótce staną się miastami. A jeśli nie - to dlaczego?

Tak na szybko:

Z Małopolski

- Tymbark - dawne miasteczko, chyba nie chcą być miastem.

- Lanckorona - jak wyżej, były starania, jak dotąd uwalane przez mieszkańców, którzy boją się tej miejskości, pewnie mając przykład z pobliskiej Kalwarii.

- Gdów - tutaj nawet jest legenda o tym, że nie będzie miastem. ;)

- Zabierzów - inna sytuacja, brak tradycji, podkrakowskie osiedle typu miejskiego.

- Szczurowa - też cieszyła się krótki czas z bycia miastem, obecnie raczej brak chęci, by je przywrócić.

- Chełmiec - prawie już byli miastem, po różnych perturbacjach starania odłożone ad acta.

Z Podkarpacia:

- Żołynia pod Łańcutem - tam praca wre.

- Gorzyce - spore osiedle, też starają się wreszcie o prawa miejskie.

- Krasiczyn - a tutaj raczej ich nie potrzebują.

W Świętokrzyskim i Lubelskim chyba już każda dziurka ma prawa miejskie... Choć w sumie - Garbów i coś jeszcze mi wypadło ze łba...
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Wsie o "miejskim charakterze"

Post autor: Comen »

Kozy. Bodaj największa wieś w Polsce. Ponad 10 tys. mieszkańców. Tradycji miejskich pewnie nie ma, ale wielkość trochę predestynuje.
Nowy Żmigród - jak na Beskid Niski prawie metropolia, w przeszłości miał prawa miejskie.
W świętokrzyskim z zacniejszych miejscowości to jeszcze został Raków.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

W dolnośląskim Chełmsko Śląskie.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Przez Kozy tylko przejeżdżałem, ale nie powiedziałbym, że mają jakiś "miejski" charakter. Coś jakby posklejać przedmieścia w jeden organizm.

W Dolnośląskim na pewno też Wambierzyce. Grały prowincjonalne miasteczko w "Wielkim Szu". Nie są nawet siedzibą gminy.
Jeszcze Lewin Kłodzki.

W Lubuskim bardziej znane przypadki to Łagów i Pszczew.

Jeszcze a propos Małopolski zapomniałem o Lipnicy Murowanej.
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks »

Tak mi się szybko skojarzyło w Małopolskim: Krościenko nad Dunajcem, Bukowina Tatrzańska.
U mnie w Słupsku kolega często mówi, że wyjeżdża na wieś nad morzem - ma domek w Jarosławcu. Na Pomorzu Środkowym mamy jeszcze jedną nadmorską ludną wieś Ustronie Morskie.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Letniska / uzdrowiska często przez swą hotelowo-sanatoryjną zabudowę, place, deptaki, sprawiają "miejskie" wrażenie. Taki Rymanów-Zdrój od biedy wygląda miasteczkowo.

Jeszcze taka ciekawostka z okolic Tarnowa:
https://www.temi.pl/region/powiat-tarno ... a-miejskie

Inny temat, to byłe miasteczka, które już mocno się zwioskowały i po miejskiej przeszłości pozostał często centralny plac. W moich okolicach np. Uście Solne, Łapanów, Szerzyny (tam chyba nawet były przebąkiwania o staraniach się o prawa miejskie, a nawet rynku jako takiego nie ma).
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

kataton pisze: 1 mar 2026, o 07:27 Przez Kozy tylko przejeżdżałem, ale nie powiedziałbym, że mają jakiś "miejski" charakter. Coś jakby posklejać przedmieścia w jeden organizm.
To prawda ale podobnie wyglądają miasteczka typu Podkowa Leśna, Piastów, Wojkowice, Sulejówek, Puszczykowo czy Lubań. Po prostu osiedla podmiejskie. Jakimś centrum Kóz jest pałac Czeczów.
kataton pisze: 1 mar 2026, o 13:52 Letniska / uzdrowiska często przez swą hotelowo-sanatoryjną zabudowę, place, deptaki, sprawiają "miejskie" wrażenie. Taki Rymanów-Zdrój od biedy wygląda miasteczkowo.
To w tej kwestii od biedy także Wysowa-Zdrój, Długopole-Zdrój i Horyniec-Zdrój
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Puszczykowo ma nowy, ale jednak ryneczek. Lubań pomyliłeś chyba z podpoznańskim Luboniem.
Awatar użytkownika
Bezimienny2007
Stały bywalec

Post autor: Bezimienny2007 »

Puszczykowo to ja nawet odwiedziłem tyle że mając chyba 13 lat bo miałem tam operacje na kolano. Pamiętam jednak że tam tereny dosyć fajne bo pełno lasów było w około.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

kataton pisze: 1 mar 2026, o 17:22 Puszczykowo ma nowy, ale jednak ryneczek. Lubań pomyliłeś chyba z podpoznańskim Luboniem.
Tak Luboń oczywiście. Lubań to jednak stary gród łużycki.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Bezimienny2007 pisze: 1 mar 2026, o 20:15 Puszczykowo to ja nawet odwiedziłem tyle że mając chyba 13 lat bo miałem tam operacje na kolano. Pamiętam jednak że tam tereny dosyć fajne bo pełno lasów było w około.
Tak, tereny nad Wartą bajka. Wdepnąłem kiedyś tylko na godzinkę z hakiem, ale chętnie bym tam wrócił na dłuższy spacer i biesiadę.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

W Puszczykowie jest muzeum Arkadego Fiedlera z dość fajnymi obiektami w otoczeniu: m.in. repliką karaweli Kolumba, samolotem Hurricane, maui z Wyspy Wielkanocnej. W otoczeniu lasy Wielkopolskiego Parku Narodowego a w kierunku Rogalina łąki nadwarciańskie pełne starych dębów. Byłem viewtopic.php?p=48788&sid=008a8bf6e9728 ... 08eb2164b7
ODPOWIEDZ