Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Bieszczady: 02' 2026 a na Rawkach wieje mocno

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Awatar użytkownika
Mamut
Początkujący

Bieszczady: 02' 2026 a na Rawkach wieje mocno

Post autor: Mamut »

Luty 2026.
Parking na Przełęczy Wyżniańskiej zajmują kolejne samochody uiszczając stosowną opłatę w wysokości 30 zeta od sztuki.
Wszyscy wysiadając ubierają się w stosowny ekwipunek
Ja też zakładam świeżo zakupione raczki, to mój pierwszy raz
...
hm_20260220_131441_1.jpg
Tak uzbrojony ruszam zaśnieżoną drogą po której wiatr zamiata
..
hm_20260221_091817.jpg
..
Znad białej kopuły Wyżniańskiego Wierchu przebija się na horyzoncie Połonina Wetlińska...
hm_20260220_132300.jpg
...
Patrząc w drugą stronę obserwuję masyw Tarnicy , ładnie widać ale bez szału
.
hm_20260220_132600.jpg
.
Wkrótce dochodzę do schroniska , gdzie skręcam na szlak ostro wspinający się w stronę Małej Rawki
Przy ostrym zakręcie łapie mnie w objęcia magiczny las malowany bielą
..
hm_20260220_135911.jpg
Potem kolejna stromizna na której ratują mnie raczki,
i wkrótce las ustępuje krzewom a w oddali wyłania się Połonina Caryńska
...
Obrazek
..
Na górze króciutki odpoczynek , bo jednak wieje
Zchodzący w dół turyści odradzają dalszą wędrówkę, ze względu na huraganowy wiatr
ale przecież Wielka Rawka kusi malowniczym śniegiem nawianym warstwami
Jak tu sobie odmówić
...
Obrazek
..
Obniżenie z krzewami uspokaja, ale gdy wychodzi się na odkrytą połoninę wiatr duje niemiłosiernie
W tym dniu termometry pokazywały -7 , ale wiatr podkręcał tą wartość, zimno mocno odczuwalne.
Po dotarciu do słupa triangulacyjnego na WIELKIEJ , zamiast podziwiać widoki , schowałem się szybko za niego.
Zdjąłem na chwilę rękawiczkę , aby zrobić selfi i czym prędzej ją schowałem bo zaledwie po paru sekundach była skostniała, szybko odtrąbiłem odwrót.
Na powrocie zaryzykowałem jeszcze jedno zdjęcie
hm_20260220_145841.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Re: Bieszczady: 02' 2026 a na Rawkach wieje mocno

Post autor: Comen »

Ładna zima w Bieszczadach. Ze zdjęcia z Tarnicą wydaje się jakby śnieg był tylko od pewnej wysokości.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Post autor: Adler »

W zimie na Rawkach jeszcze nie byłem jeszcze. Warunki bardzo fajne. Raczki w dużym śniegu średnio sobie radzą. Niby stabilnie, ale trzeba uważać (jakby ich nie było). O co chodzi z tym kolorem stuptutów? (T)
Awatar użytkownika
Mamut
Początkujący

Comen pisze: 22 lut 2026, o 19:12 Ładna zima w Bieszczadach. Ze zdjęcia z Tarnicą wydaje się jakby śnieg był tylko od pewnej wysokości.
Cała Tarnica była na biało. Powyżej Lutowisk już było biało.
....
Szybko wracam z Dużej na Małą , gdzie zdecydowanie mniej wieje .
Można otworzyć oczy przeczesując horyzont w poszukiwaniu punktów charakterystycznych.
Na wschodzie widać Starostynę i białą kopułę Połoniny Równej po ukraińskiej stronie
Na południu sterczy krater słowackiego Wyhorlatu , a na zachodzie na próżno szukam białych zębów tatrzańskich
tylko zarośnięta dolina Moczarnego
...
hm_20260220_153431.jpg
...
Schodzę sprawnie na dół do bacówki pod Małą Rawką
Widać kilka odnowiony tarasik i kilka krokwi, więc są zmiany
...
hm_20260220_161435.jpg
...
To ma być moje miejsce odpoczynku. Wchodzę do środka do jadalni i czuję się jak w salonie IKEA
...
hm_20260220_165825.jpg
...
Tak , są zmiany , zamiast starych grubych ław eleganckie stoliki w skandynawskim stylu
Na ścianach nowa boazeria w sosnowym odcieniu
Odczucia mam mieszane, ale gdzieś trzeba spać.
Za jedyne 67 zeta otrzymuję klucz do pokoju wieloosobowego
...
hm_20260220_171256.jpg
...
Okazuje się że mam klasę lux , czyli będę sam.
W schronisku cicho i pusto, mimo że jest środek miejscowych ferii zimowych.
- Co tu tak pusto ? - pytam gospodarza (obecnego , bo Michała już nie ma od ponad roku)
- Jest dobrze , dużo lepiej niż poprzednio- słyszę w odpowiedzi.
Wdając się w pogawędkę dowiaduję się że teraz trzy najbardziej znane schroniska (Pod Honem, Jaworzec i Mała Rawka ) mają jednego dzierżawcę , który ma zamiar wyprowadzić je na dobrą drogę z finansowej zapaści.
Głównym atrybutem mają być takie same zmiany przestrzeni schronisk
oraz organizowanie imprez grupowych typu turnusy, obozy, itp
Życzę powodzenia i idę spać..
.
p.s. ciekawe czy kiedyś powstanie książka o historii dzierżawców bieszczadzkich schronisk
Jeśli powstanie, to będzie bardzo ciekawa, bo wiele osobowości się tam przewinęło
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Na Tatry to musiałaby być jakaś szczególna widoczność. Warto by może rozważyć którąś z tych bacówek jako miejsce popasu. Swoją drogą po tym jak Chatka Puchatka przestała być schroniskiem to chyba ta pod Rawką dzierży palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o najwyżej położoną. Otryt jest zdaje się ciut niżej.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Mamut pisze:Za jedyne 67 zeta otrzymuję klucz do pokoju wieloosobowego
(...) Okazuje się że mam klasę lux , czyli będę sam. W schronisku cicho i pusto, mimo że jest środek miejscowych ferii zimowych.
Ta cena to z pościelą? Czyli byłeś w miniony weekend? Podkarpacie teraz miało środek ferii.
Awatar użytkownika
Mamut
Początkujący

To cena bez pościeli, za którą jest dopłata 15 zł.
Tak, to był środek ferii
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

82 zł za nocleg z pościelą w pokoju wieloosobowym ? To ile kosztuje taka przyjemność w 4-ce lub 2-ce ?
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Mnie to już niestety nie dziwi. Przykładowo w schronisku na Jaworzynie Krynickiej 125 zł/os. z pościelą w pokojach 2, 3, 4, 5 os. Znak czasów.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Ceny w schroniskach zdecydowanie nie są adekwatne do oferowanego standardu. Za sporą kasę dostajemy komórkę lub ruderę ze starym łóżkiem, czasem jakimś nocnym stolikiem, z wspólną łazienką i drogim barem. Jedynym plusem są okoliczności przyrody, ale one też bywają lepsze lub gorsze w zależności od warunków atmosferycznych i tłoku. Dopóki jednak są chętni na takie usługi to tak będzie. Nikt nie chce prowadzić biznesu, który nie przynosi zysku, zwłaszcza kiedy jest popyt. Osobiście wolę zatem pojechać do mniej oczywistego miasta czy miasteczka i dostać nocleg komfortowy za godziwą cenę, nie narażając się przy tym na wszelkie niedogodności overtourismu.
Jan M.
Zaawansowany

Post autor: Jan M. »

Spałem ostatniej nocy pod Rawkami, było nas trzech plus jedna osoba solo. Za 67 zeta gołe łóżko bez koca i poduszki, dwójka z pościelą 95 zeta od osoby. Śniadanie z kawą lub herbatą (trzy opcje) 40 złotych, chyba że zamówisz wieczorem, wtedy taniej o pięć złotych. Przykładowo żurek lub bigos 24 zł, ruskie 33, z mięsem 34, wszystko bardzo dobre. Warunki na ski-tury wymarzone, zero wiatru, lampa, 10 centów świeżego śniegu na twardy podkład. Z Rawek widoki przednie łącznie z Tatrami i górkami po ukraińskiej stronie. Pobawiliśmy się na nartkach też na Połoninie Caryńskiej. Od Wetliny już zero śniegu.
ODPOWIEDZ