Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Miejsca zapomniane

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Miejsca zapomniane

Post autor: Comen » 4 lip 2025, o 15:34

Ostatnio odwiedzając podkrakowską Skawinę przy okazji wyścigu rowerowego dla dzieci zrobiłem sobie mały spacerek po centrum miasta. Zwróciło moją uwagę dawne kino Piast w bocznej uliczce. Niestety dawno nie czynne, ale zachował się jeszcze szyld w stylu retro.
Kino Piast.jpg
Takich kin w małych miasteczkach dużo już chyba znikło. Np w Suchej Beskidzkiej w dawnym kinie Smrek mieści się Biedronka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Miejsca zapomniane

Post autor: gar » 4 lip 2025, o 20:17

Bardzo dużo i nie tylko w małych miasteczkach. W sporych miastach też. U mnie w Rudzie Śląskiej czy sąsiednich Świętochłowicach poszczególne dzielnice miały swoje kina. A teraz jeśli poza multipleksami funkcjonuje choć jedno to należy uznać to za sukces.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 7 lip 2025, o 08:08

Za wiki:
Młyn Szancera w Tarnowie.
Zniszczony kompleks budynków przemysłowych z XIX wieku. W jego skład wchodziły młyn zbożowy, kaszarnia, spichlerz oraz laboratorium przemysłowe. Były to budowle o konstrukcji drewniano‑murowanej.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 7 lip 2025, o 10:44

Generalnie u nas zabytki przemysłowe są traktowane po macoszemu. Np. w Sielpi Wielkiej w świętokrzyskim swego czasu istniało muzeum w starej walcowni i pudlingarni z okresu Zagłębia Staropolskiego. Od kilku lat jest już nieczynne a obiekt niszczeje. Zastanawiam się czy był na tyle nieciekawy, że brak było chętnych do spędzenia tam powiedzmy godziny w przerwie pławienia się w sąsiednim zalewie rekreacyjnym. Inna ostatnio aktualna wiadomość ze świętokrzyskiego to stary zamek-pałac Tarłów w Podzamczu Piekoszowskim. Gminy nie stać na remont, a ruiny grożą zawaleniem. Tymczasem to całkiem ciekawy kasztel, na pewno atrakcja na miarę powiatu czy nawet województwa.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 7 lip 2025, o 18:40

W Podzamczu bywam (ostatnio co roku) i nic się tam nie dzieje poza postawieniem tablicy wstęp wzbroniony. Ruiny pałacu bardzo ciekawe będące odwzorowaniem pałacu biskupów krakowskich w Kielcach.
A liczne niszczejące dawne dworce kolejowe lub budynki stacyjne. Tego jest masa a uratowanych, zadbanych może 10, może 20 procent.

ODPOWIEDZ