Segiet to nazwa rezerwatu przyrodniczego położonego pomiędzy Bytomiem a Tarnowskimi Górami. To po prostu dość ładny stary las bukowy z kilkoma szlakami turystycznymi.
Kolejnym punktem wycieczki była stara hałda tzw. popłuczkowa kopalni Fryderyk.
Zieleń ustępuje tu miejsca kolorowi pomarańczowemu.
Na szczycie hałdy jest kilka ławeczek i można podziwiać widok w kierunku Tarnowskich Gór z bliskim szybem turystycznej kopalni.
Jest też zbiorowisko tzw. łąki galmanowej złożone z gatunków tolerujących dużą zawartość ciężkich pierwiastków w glebie. O tej porze roku łąka ta jest kolorowa i ukwiecona.
Obok kapliczki św Barbary przy wąskotorowej linii kolejowej jest zejście na dno kamieniołomu zwanego kanionem tarnogórskim.
To chyba najciekawsza atrakcja tej wycieczki. Duża wyrwa w ziemi całkowicie już objęta władaniem przez dziką przyrodę.
Na dnie kamieniołomu stworzył się system naturalnych rozlewisk.
W ich otoczeniu wznoszą się wysokie rudo-pomarańczowe ściany skalne.
Ponad największym stawkiem widać otwór jaskini czy sztolni.
To miejsce było dawną kopalnią dolomitów budujących tą część Wyżyny Śląskiej. Szkoda, że póki co praktycznie nie jest zagospodarowane.
Oczywiście chodząc w pobliżu urwisk trzeba zachować sporą uwagę. Po zwiedzeniu dna kamieniołomu obchodzę go drogą biegnącą po obwodzie półką skalną wyznaczającą dwa poziomy eksploatacji. Widoki stamtąd są nieco rozleglejsze.
Na koniec mijam stary park maszynowy i niespodzianka... bo teren od strony głównej drogi jest zagrodzony.
Trzeba trochę pochaszczować, ale ostatecznie trafiam na szosę pomiędzy Tarnowskimi Górami a Bytomiem. Ostatnia atrakcja to tzw. Suchogórski Labirynt Skalny.
Nazwa o tyle kuriozalna, że skałek tam raczej ze świecą szukać. Są natomiast dość strome skarpy i wzniesienia oraz rozdzielające je zagłębienia i wąwozy. To chyba ślady dawnych robót górniczych. Na Suchej Górze znajduje się dawny słup triangulacyjny.
Wokół terenu prowadzi ścieżka dydaktyczna którą wyznaczają drogowskazy, a na innych odcinkach znaki w kształcie biało-zielonego kwadratu do spółki z oznakowaniem czerwonego szlaku turystycznego. W jednym miejscu blaszane schody.
W dzielnicy Bytomia Sucha Góra odwiedzam jeszcze park Groty ładnie położony nad dwoma stawami.
Do Bytomia (dzielnica Stroszek) dojazd bezpośrednim autobusem metropolitalnym M3 z Katowic.
Stare drzewa i korzenie.
Warpie czyli dawne doły górnicze. Opisywanej tam ścieżki dydaktycznej jakoś nie znalazłem, podobno prowadziła na punkt widokowy nad kamieniołomem, ale teren tam jest dziki a krawędzie nad ścianą kamieniołomu praktycznie wszędzie zalesione.
Z ciekawych miejsc odnalazłem małe oczko wodne w południowo-zachodniej części kompleksu.
Całe to miejsce wg mnie jest jednak trochę przereklamowane. Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Śląskie: Segiet i okolice 6 sierpnia 2024
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Śląskie: Segiet i okolice 6 sierpnia 2024
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/