Ostatnio rośnie zainteresowanie usługami w tym sektorze.
Bieżące informacje o obiektach SPA: tutaj
Jeśli macie doświadczenia w tym zakresie, korzystaliście lub korzystacie z usług SPA i Wellness, koniecznie dajcie tutaj znać.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Spa & Wellness w kraju
Re: Spa & Wellness w kraju
Nie jestem pewien, czy to na temat (jeśli nie, to szurnijcie, proszę, ten wpis w niebyt), ale przed chwilą we "Wprost" z 4 września przeczytałem kuriozalny tekst o tym, jak to Polacy chcą być "fit", bo tak wypada. Rzecz dotyczy również pozerskiego korzystania z przybytków typu Sanare Per Aquam. Żeby nie było, jeśli ktoś robi to z autentycznej wewnętrznej potrzeby, uważam to za zdrowe, ale jeśli katuje swe ciało tylko dlatego, żeby przypodobać się otoczeniu, to należałoby raczej pomyśleć o zdrowiu psychicznym np. poprzez Sanare Per Apteka. Czy ktoś nie zgadza się z powyższym zdaniem?
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Masz rację. Nie ma nic gorszego niż snobizm w turystyce/rekreacji. :-)
Uważam jednak, że spora grupa ludzi robi to głównie dla poprawy samopoczucia, zdrowia, odnowy sił.
Uważam jednak, że spora grupa ludzi robi to głównie dla poprawy samopoczucia, zdrowia, odnowy sił.
Nieprawda. Jeden z moich licealnych katechetów mawiał, że najgorsi są sataniści kultowi.German pisze:Masz rację. Nie ma nic gorszego niż snobizm w turystyce/rekreacji. :-)
A wracając do rzeczy, zgadzam się z Wami, że usługi typu SPA & Łelnes sprzyjają poprawie zdrowia fizycznego i dlatego ich propagowanie, np. na naszym forum, jest słuszne. Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że gospodarka rynkowa polega nie tylko na zaspokajaniu naszych potrzeb, lecz również na ich sztucznym tworzeniu. Dlatego nie zgadzam się z przekonaniem niektórych, że to "obciach" nie dbać o zdrowie, ponieważ nie zawsze wynika ono z dobrej woli, lecz z chęci pozbawienia nas pieniędzy.
Dbajmy zatem o zdrowie, ale uważajmy na ludzi, np. właścicieli tzw. salonów SPA, którzy pod pozorem troski o nas ślinią się na nasz, jak to się ładnie teraz mówi, hajs.
I dlatego po facecyjce o katechecie, ani słowem nie odniosłem się do tematu SPA end łelnes.German pisze:Zakładam oczywiście (co chyba jest jasne), że skupiamy się tutaj na rozmowach o podróżach/turystyce.
A poważnie, rozpoczynając temat, Yoana - jak sądzę - chciała wypromować ten rodzaj dbania o zdrowie. Uważam, że co do zasady jest to słuszne. Ale sformułowanie "co do zasady" dopuszcza wyjątki. SPA, podobnie jak prawie wszystko, nie jest w stu procentach dobre, gdyż każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę. Uważam, że nie odbiegłem od tematu.