Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Kolej w Polsce i Europie
Re: Kolej w Polsce i Europie
Jeśli o nocne chodzi, to w bezprzedziałówkach jest ostre światło. Przedziałówki bardziej klimatyczne. No ale tutaj zależy na kogo się trafi. Raz jechałem z grupką wesołych emerytów zmierzających na nadmorskie wczasy. U mnie jeszcze były dość miłe panie, ale koledzy z przedziału obok (którzy zachodzili co rusz z kielonkami) omal nie zostali wyeksmitowani przez ochronę bodajże już w Katowicach . Przy czym (wyjątkowo) podziwiałem wyrozumiałość ochrony, że jednak do tego nie doszło.
Ja wolę przedziałówki. Teraz spora część z nich jest 6-osobowa, więc jest wygodnie. I szansa, że trafię kogoś "nienormalnego" jest dużo mniejsza niż przy bezprzedziałówce. W niektórych pociągach są strefy ciszy (jeśli komuś to pasuje) - a to tylko w przedziałach.
O przedziałach, dla ludzi dorosłych (wulgaryzmy).
…Ja jeszcze zj..em nie byłem.
…Ja jeszcze zj..em nie byłem.
1.W IC w pierwszej klasie wszystkie, w drugiej już większość 6-os.gar pisze: 10 lip 2026, o 06:06 Ja wolę przedziałówki. Teraz spora część z nich jest 6-osobowa...
W niektórych pociągach są strefy ciszy (jeśli komuś to pasuje) - a to tylko w przedziałach.
2. W pendolino cały siódmy wagon jest strefą ciszy. Sprawdzone, przeważnie przestrzegane. Ew. uwagi zgłaszane drużynie konduktorskiej kończą się stanowczą reprymendą dla nie przestrzegających.
I siłą rzeczy jest bezprzedziałowy, bo pendo nie ma przedziałowców.
Raz "przypadkowo" jechałem, bo tylko tam były miejscówki. OK, choć ogólnie nie przepadam za tymi pociągami.
Raz "przypadkowo" jechałem, bo tylko tam były miejscówki. OK, choć ogólnie nie przepadam za tymi pociągami.