Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Re: Kolej w Polsce i Europie

Post autor: kataton »

Jeśli o nocne chodzi, to w bezprzedziałówkach jest ostre światło. Przedziałówki bardziej klimatyczne. No ale tutaj zależy na kogo się trafi. Raz jechałem z grupką wesołych emerytów zmierzających na nadmorskie wczasy. U mnie jeszcze były dość miłe panie, ale koledzy z przedziału obok (którzy zachodzili co rusz z kielonkami) omal nie zostali wyeksmitowani przez ochronę bodajże już w Katowicach . Przy czym (wyjątkowo) podziwiałem wyrozumiałość ochrony, że jednak do tego nie doszło.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Ja wolę przedziałówki. Teraz spora część z nich jest 6-osobowa, więc jest wygodnie. I szansa, że trafię kogoś "nienormalnego" jest dużo mniejsza niż przy bezprzedziałówce. W niektórych pociągach są strefy ciszy (jeśli komuś to pasuje) - a to tylko w przedziałach.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

O przedziałach, dla ludzi dorosłych (wulgaryzmy).
…Ja jeszcze zj..em nie byłem. :-D

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks »

gar pisze: 10 lip 2026, o 06:06 Ja wolę przedziałówki. Teraz spora część z nich jest 6-osobowa...
W niektórych pociągach są strefy ciszy (jeśli komuś to pasuje) - a to tylko w przedziałach.
1.W IC w pierwszej klasie wszystkie, w drugiej już większość 6-os.
2. W pendolino cały siódmy wagon jest strefą ciszy. Sprawdzone, przeważnie przestrzegane. Ew. uwagi zgłaszane drużynie konduktorskiej kończą się stanowczą reprymendą dla nie przestrzegających.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Post autor: kataton »

I siłą rzeczy jest bezprzedziałowy, bo pendo nie ma przedziałowców.

Raz "przypadkowo" jechałem, bo tylko tam były miejscówki. OK, choć ogólnie nie przepadam za tymi pociągami.