Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Wielka Brytania

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Wielka Brytania

Post autor: Adler »

Obywatele Unii Europejskiej, w tym Polacy, którzy planują podróż do Wielkiej Brytanii, od 2 kwietnia muszą posiadać Elektroniczną Autoryzację Podróży (ETA). Jej koszt na razie wynosi 10 funtów, lecz wkrótce wzrośnie do 16 funtów. Wniosek o wydanie ETA można złożyć przez internet, ale co najmniej 72 godziny przed wyruszeniem w drogę. To samo dotyczy wjazdu do Irlandii Północnej.

źródło: polsatnews.pl
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Wielka Brytania

Post autor: Comen »

Czyli Wielka Brytania też zaczyna się izolować.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Przy okazji wzbogacając się.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Piękny strzał w kolano. I bzdura miesiąca. Spontaniczny wypad do np. Londynu przestał być realny.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Wątpliwe wzbogacenie. Załóżmy że przez taką decyzję 20% turystów nie pojedzie do Wielkiej Brytanii tylko do Irlandii to kto zarobi? Czy 20% mniejsze wpływy dla podmiotów typu hotele, restauracje, sklepy, muzea, atrakcje to zarobek dla brytyjskiego budżetu? Wątpię.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Jeśli 80% pozostałych turystów jednak ruszy do UK, to będzie musiało wpłacić te 16 funtów. Budżet trochę odzyska.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Będzie w sam raz na zapomogi dla bezrobotnych.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Budżet tylko straci. Te 20% wydałoby zdecydowanie więcej niż te 80% wpłaci po 16 funtów. Będąc tam wydałem kilkukrotnie więcej niż 64 funty (4 x 16), czyli brak mojego przyjazdu to realna strata.
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Pytanie do Użytkowników: czy ktoś już praktykował kupowanie biletów na mecz domowy Manchesteru United? Jeśli tak, poproszę o wskazówki praktyczne. Z góry dziękuję.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Rocky
Początkujący

Post autor: Rocky »

Mi się zdarzyło być w dwa razy w UK zanim wyszli z Unii. Mogę opowiedzieć dziecku - byłem w Londynie, mam zdjęcie z Big Benem, ale żebym chciał tam wrócić choćby na parę dni to nie. Już wtedy a było to ponad 10 lat temu w takim Londyn Luton przez 2-3 dni widziałem tylko kilku rodowitych Anglików z pięknym językiem angielskim jak z jak z kursów angielskiego przerabianych za dzieciaka. Reszta ludzi to byli Arabowie w turbanach i burkach, i wtedy to był dla mnie szok kulturowy...
Polecam zaprzyjaźniony ośrodek wypoczynkowy na Mazurach - OW Waszeta
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Rocky pisze: 20 cze 2026, o 19:22 Już wtedy a było to ponad 10 lat temu w takim Londyn Luton przez 2-3 dni widziałem tylko kilku rodowitych Anglików z pięknym językiem angielskim jak z jak z kursów angielskiego przerabianych za dzieciaka. Reszta ludzi to byli Arabowie w turbanach i burkach, i wtedy to był dla mnie szok kulturowy...
Można spojrzeć na to również w ten sposób, że przemieszczanie się jest naturalną czynnością hominis sapientis. Skoro nasi praprapraprzodkowie opuścili Afrykę w poszukiwaniu lepszych warunków do życia (więcej drzew, mniej wielgachnych kiciusiów itp.), to my wszyscy jesteśmy zaprogramowani na takie wędrówki. I włączamy ten program, gdy stwierdzamy, że chcemy lepszych warunków do życia.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Abderyta pisze: 21 cze 2026, o 13:52 Można spojrzeć na to również w ten sposób, że przemieszczanie się jest naturalną czynnością hominis sapientis. Skoro nasi praprapraprzodkowie opuścili Afrykę w poszukiwaniu lepszych warunków do życia (więcej drzew, mniej wielgachnych kiciusiów itp.), to my wszyscy jesteśmy zaprogramowani na takie wędrówki. I włączamy ten program, gdy stwierdzamy, że chcemy lepszych warunków do życia.
Tylko, że przez wieki głównym zajęciem człowieka było rolnictwo, potem przemysł. Sprzyjało to raczej trybowi osiadłemu i przywiązaniu do ziemi. Dzisiaj wiele usług ma charakter mobilny i jest zapotrzebowanie na pracę wykonywaną w różnych miejscach świata. Pomagają temu szybkie środki transportu i szybkie media. Niestety nie wygląda natomiast, aby nacjonalistyczny model patriotyzmu ulegał zmianie. Mamy jednak kulturowe przyzwyczajenia, że dane miejsce kojarzy się nam z określonymi zwyczajami, zachowaniami, wyglądem, językiem, wspólnotą i tego chcemy bronić. Jeśli upodobania się nam nie zmienią konflikty będą narastać.
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Tak, ponieważ gatunek homo przestał być ulubioną przekąską dzikich kiciusiów i innych dużych drapieżników. Mając mniej zmartwień, wymyślił rolnictwo, przemysł itp. Osiadł, gdyż miał odpowiednie warunki do życia. Mijały wieki, skończył się dwudziesty po narodzeniu Chrystusa, i okazało się, że niemała część ludzkości żyje w warunkach klimatycznych i gospodarczych, które nie zapewniają wyżywienia - a nawet wody pitnej - wszystkim. Dzięki mediom elektronicznym ta część ludzkości dowiedziała się, że gdzie indziej jest więcej jedzenia i są mniej dokuczające temperatury. Uważam, że - po prostu - ta część zrobiła to samo, co małpoludy dawno temu uciekające z Afryki przed drapieżnikami i w poszukiwaniu pożywienia.

Uważam, że wzorce kulturowe, nacjonalizm itp. są w tej sprawie wtórne wobec zwyczajnego instynktu przetrwania. Być może one też wynikają z tego instynktu. Nie wiem. Jeśli tak, to są trochę usprawiedliwione.
ODPOWIEDZ