Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Pomorskie: dniówka na Pojezierzu Bytowskim (18 IV 2026r).

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Pomorskie: dniówka na Pojezierzu Bytowskim (18 IV 2026r).

Post autor: tadeks »

To jednodniowy wypad w rejon położony kilkanaście kilometrów na pd.zach. od Bytowa. Autem, całość niecałe 200 km.
Chyba na forum nie było relacji z tego rejonu.
Zaczęliśmy od Pyszna. Tu ograniczyliśmy się do rezerwatu przyrody Bukowa Góra, a głównym punktem w tej okolicy był cmentarz ewangelicki zasłużonych leśników na Bukowej Górze.
Obrazek

Obrazek

Cmentarz ten był od 1874 r. do 1939 r. był miejscem spoczynku leśników i pracowników nadleśnictwa Zerrin i ich rodzin. Z powstaniem cmentarza wiąże się historia samobójczej śmierci nadleśniczego O. H. Smaliana. Jako samobójca nie mógł zostać pochowany na cmentarzu chrześcijańskim. Dlatego na miejsce jego pochówku wybrano las na Bukowej Górze, miejsce któremu poświęcił większość swego życia.
Smalian był twórcą używanego do dziś wzoru do obliczania miąższości drewna.

Grób i pomnik królewskiego nadleśniczego Otto Heinricha Smaliana (1827-1874).
Obrazek

Grób Królewskiego Nadinspektora Lasów w Rejencji Koszalin Fridricha Adolpha Olberga (1805-1878).
Obrazek

Kolejny punkt tej objazdówki, to Siemierzycka Góra - 256 m. n.p.m. To najwyższe wzniesienie Pojezierza Bytowskiego, a zarazem całego Pojezierza Zachodniopomorskiego. Jednocześnie po Wieżycy, to drugi najwyższy punkt w woj. pomorskim.
Z legalnego parkingu nad jeziorem Czarnik na Górę ok. 1,5 km lasem.
Obrazek

Obrazek
Wieża mierzy 21 metrów, znajduje się na niej 5 podestów widokowych, a najwyższy taras na wysokości 17 metrów.

Następnie pojechaliśmy do Płotowa, gdzie mieści się Muzeum Szkoły Polskiej, które zostało otworzone w 1979 roku w pięćdziesiątą rocznicę utworzenia pierwszej polskiej szkoły w powiecie bytowskim, czyli w 1929 roku. W szkole tej uczyły się dzieci mniejszości polskiej w Niemczech.
Obiekt był zamknięty.
W Płotówku obejrzeliśmy, też tylko z zewnątrz, zagrodę Styp-Rekowskich. Mieści się tam oddział Muzeum Zachodniokaszubskiego w Bytowie. W okresie międzywojennym obiekt stanowił lokalny ośrodek polskości i ostoję dla działaczy walczących o zachowanie języka oraz tradycji kaszubskich.

Ostatnim punktem tej dniówki była Góra Lemana (Lehmana) na pd. od Piaszna. Wieża położona jest na wys. 220 m n.p.m. Poza wieżą zwiedzić tam można rekonstrukcję prehistorycznej osadę Gotów.
Obrazek

Obrazek

Wejście na obie zwiedzone wieże jest bezpłatne.
Mało robię zdjęć. Zainteresowani miejscami, które tego dnia odwiedziłem i opisałem w tej relacji, znajdą sporo info w sieci.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Pomorskie: dniówka na Pojezierzu Bytowskim (18 IV 2026r).

Post autor: gar »

Ciekawy kierunek i przez turystów rzadko odwiedzany. Pogoda i widoki dopisały.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Pomorskie: dniówka na Pojezierzu Bytowskim (18 IV 2026r).

Post autor: Comen »

Szkoda że nie ma widoków z wieży. Ciekawe jak duży obszar można ogarnąć. W każdym razie widać że boom na takie obiekty nie ogranicza się jedynie do gór. Ostatnio wchodziłem na wieżę widokową pod Krotoszynem w Wielkopolsce.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
ODPOWIEDZ