Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Macedonia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Post autor: Adler »

Ostatnio w drodze do Grecji miałem okazję podziwiać, i tu niespodzianka, piękne tereny w Macedonii. Dokładnie chodzi o trasę przelotową z Serbii do Grecji. Polecam!
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Macedonia

Post autor: gar »

Widoki piękne. Kraj niewielki, tani, choć atrakcji turystycznych jednak trochę brakuje (pomijam słynną Ochrydę), ale na kilka dni wypad wskazany dla tych którzy nie byli. No i znakomita bałkańska kuchnia.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Macedonia

Koleżanka była ostatnio w Skopje i z ledwością poznała stolicę Macedonii w której była już kilka razy. Niestety nie są to w jej opinii zmiany na lepsze. Kiczowatość, gigantomachia i bark klimatu miejscu. Na całe szczęście Carsija się jeszcze trzyma.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Macedonia

Post autor: Comen »

Czasem niepotrzebne jest trzęsienie ziemi żeby "zmienić klimat" miejsca.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Palac-Romantyczny
Stały bywalec

Macedonia

Post autor: Palac-Romantyczny »

J akurat nigdy ne miałem okazji być w Macedonii, a jestem ciekaw czy faktycznie ma na miejscu nie ma niczego ciekawego, bo same widoki powinny być właśnie piękne, macie może jakieś zdjęcia które możecie wstawić na forum?
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Macedonia

Nikt nie napisał, że w Macedonii nie ma niczego ciekawego. Trochę perełek jest, ale w porównaniu z innymi bałkańskimi krajami jest ich zdecydowanie mniej.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Macedonia

Post autor: Adler »

Palac-Romantyczny pisze: 16 wrz 2017, o 10:51 macie może jakieś zdjęcia które możecie wstawić na forum?
Śp. "Gollum" miałby na pewno coś w swojej kolekcji. :(
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Macedonia

Podobno na dworzec autobusowy w Skopje trzeba wykupić bilet (równowartość około 4 zł), czyli coś co u nas dawno temu funkcjonowało na dworcach kolejowych i nazywano to peronówką. Ciekawy jestem czy to prawda.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

To jest możliwe w krajach byłej Jugosławii. Podobna sytuacja chyba była lub jest w czarnogórskiej Budvie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Dojazd z lotniska do stolicy dyskusyjny. Można taxi (25 euro) lub autobusem firmy Erak (199 MKD lub 3 euro przez internet). Rozkład jazdy jest. Autobus jest. Bilet masz i zostajesz na przystanku, bo inni mają lepsze bilety (małe niebieskie), inni mają znajomości (i wchodzą, bo ich obsługa wypatrzyła) a jeszcze inni mają szczęście (ja) i łapią się trochę na bezczelnego. Sporo osób z biletami z internetu zostało na lotnisku, a ostatni autobus za 45 minut (i zapewne znowu nie będzie pewności czy się załapią). Ot Bałkany pełną gębą.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Ceny dla swoich i obcych w Ochrydzie mają się dobrze. Różnica co prawda jest nieznaczna, ale jest. Bilety do co cenniejszych cerkwi, na twierdzę i do galerii ikon wszystkie po 150 MKD (około 10,50 zł), dla Macedończyków po 120 MKD (całe 2,10 zł taniej).
W Skopje toaleta na dworcu autobusowym 20 MKD, w Ochrydzie na mieście w co najmniej 2 miejscach po 50. Ilość turystów robi swoje.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

gar pisze: 13 mar 2026, o 07:32 Podobno na dworzec autobusowy w Skopje trzeba wykupić bilet (równowartość około 4 zł), czyli coś co u nas dawno temu funkcjonowało na dworcach kolejowych i nazywano to peronówką. Ciekawy jestem czy to prawda.
Prawda. Jeśli kupujemy bilet na dworcu peronówka kosztuje 30 MKD (2,10 zł). Jeśli bilet był kupowany przez internet peronówka kosztuje 50 MKD (3,50 zł).
W Ochrydzie cena na dworcu ta sama.
ODPOWIEDZ