Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Kolej w Polsce i Europie

Post autor: gar »

kataton pisze: 3 mar 2026, o 22:01 A jeśli jest, to ile? :)

W Polsce też ostatnio spory bałagan z tymi dopłatami.

Wiem, że na Śląsku dopłata (bodajże dycha) jest nawet wówczas, gdy jest biletomat (a nie ma kasy). Gdzieś jeszcze? Bo w Polregio CHYBA wciąż kluczowa jest czynna kasa.
Nie wiem ile biorą Słowacy gdy jest czynna kasa.
W KŚ rzeczywiście jest 10 zł dopłaty o ile biletomat jest sprawny (ostatnio z tym jest ciut lepiej).
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

A można kupić bilet online?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Comen pisze: 4 mar 2026, o 08:44 A można kupić bilet online?
Teoretycznie tak, a w praktyce wygląda to marnie. Ja teoretycznie bilet kupiłem, ale nie dotarł. Przy drugiej próbie w pociągu połączenie zerwane. Przy trzeciej system nie współpracuje. Konta użytkownika na ich stronie nie mogę założyć, bo twierdzą że moje dane są błędne (oni wiedzą lepiej). Czekam jeszcze dziś na podgląd z banku, bo może się okazać, że biletu nie ma a kasę ściągnęło.
A dziś jest opcja, że będzie podobny cyrk, bo w Hronskim Benadiku też się kasy nie spodziewam .... Ale może załapię się na jakiś autobus.
Awatar użytkownika
kataton
Stały bywalec

Post autor: kataton »

Koleje Małopolskie od marca podwyższyły ceny biletów. Fakt, że były tańsze niż w innych regionach, zwłaszcza w porównaniu ze Śląskiem (Dolnym, ale i na Górnym było drożej).

Teraz bilet Tarnów - Kraków kosztuje 23 złote. Dla porównania bilet na intercity bez promocji 27.

Gdy po wyborach nowy - stary prezes uwalił promocyjne bilety, argumentował to tym, że IC nie może być konkurencją dla przewozów regionalnych. Na szczęście promki wróciły (przynajmniej teraz, poza sezonem), więc nie ma problemu, żeby z parodniowym wyprzedzeniem kupić bilet na tej trasie za 15 zł (zwłaszcza w kierunku wschodnim, a SKPL standardowo na tej trasie kosztuje 14,85), a z większym - nawet za 9.

Bilety na autobusy KMŁ też poszły w górę. I nadal nie są zintegrowane z kolejowymi.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Regio: Z Tarnowa do Krynicy Zdroju w jedną