Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Ciepła koszulka termiczna ale nie wełna
Ciepła koszulka termiczna ale nie wełna
Poszukiwana ciepła koszulka termiczna, ale bez dodatku wełny. Co polecacie? 
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Re: Ciepła koszulka termiczna ale nie wełna
Osobiście sam używam Under Armour ColdGear Infrared Base Crew. Fajna z długim rękawem. Mam też Columbii, dokładnie nie pamiętam nazwy modelu i o ile się nie mylę to będzie to Midweight Strech też z długim rękawem i technologią Omni-Heat na prawdę dobra koszulka. Używam jej już z 6-7 lat spokojnie. Jutro jej poszukam i zobaczę nazwę o ile jeszcze została na koszulce 
Według Columbii to niby bluza, a to po prostu grubsza koszulka termoaktywna. Obie koszulki można kupić w wersji damskiej i męskiej
Według Columbii to niby bluza, a to po prostu grubsza koszulka termoaktywna. Obie koszulki można kupić w wersji damskiej i męskiej
A to prawda, że tą koszulkę "pierze" się na suchoBezimienny2007 pisze: 21 lut 2026, o 23:29 Mam też Columbii, dokładnie nie pamiętam nazwy modelu i o ile się nie mylę to będzie to Midweight Strech też z długim rękawem i technologią Omni-Heat na prawdę dobra koszulka.
Dlaczego bez dodatku wełny?
Ja ostatnio przekonałem się właśnie do Merino i to w dodatku 100%. Są drogie, ale za to dobrze grzeją i nie śmierdzą po całym dniu, jak to jest w przypadku poliestru...
Ja ostatnio przekonałem się właśnie do Merino i to w dodatku 100%. Są drogie, ale za to dobrze grzeją i nie śmierdzą po całym dniu, jak to jest w przypadku poliestru...
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Jednak mam model Heavyweight tyle zostało z jakiejś nazwy na koszulce.iza121 pisze: 22 lut 2026, o 12:04A to prawda, że tą koszulkę "pierze" się na suchoBezimienny2007 pisze: 21 lut 2026, o 23:29 Mam też Columbii, dokładnie nie pamiętam nazwy modelu i o ile się nie mylę to będzie to Midweight Strech też z długim rękawem i technologią Omni-Heat na prawdę dobra koszulka.(taką informację znalazłam na znanym portalu aukcyjnym u jednego sprzedającego), jakie to ma zalecenia prania?
![]()
Co do prania ja zawsze prałem ją normalnie 30 lub 40 stopni bez znaczenia czy użyłem proszku czy żelu do pralki i koszulka nadal swoje zadanie spełnia a była to chyba najczęściej używaną koszulką (zakładana tak od października do maja ) praktycznie bo ja nie lubię ubierać grubych kurtek. Preferuję zdecydowanie cienkich kilka warstw i sprawdź się mi to znacznie lepiej a nie mnie takich mrozów bym potrzebował kurtki puchowej.
Mogę zrobić jej zdjęcie, bo akurat była w praniu gdyż używałem jej do pracy w lesie i aktualnie się suszy w domu bo na dworze mam ulewę
Mam złe doświadczenia z trwałością, w dodatku przy praniu trzeba się z tym pieścić. Ja wrzucam wszystko do pralki wrzucam program syntetyczny na 40 stopni i niczym się nie martwię
Rękawy masz bardzo obcisłe, jak przy bieliźnie? Czy raczej trochę luźne?Bezimienny2007 pisze: 22 lut 2026, o 12:38 Jednak mam model Heavyweight tyle zostało z jakiejś nazwy na koszulce.
Ok, jako masz rozmiar? Bo ja znalazłam tylko jedną sztukę tego modelu w internecie w rozmiarze s - męskim i zastanawiam się jaką to ma długośćBezimienny2007 pisze: 22 lut 2026, o 12:38 Mogę zrobić jej zdjęcie, bo akurat była w praniu gdyż używałem jej do pracy w lesie i aktualnie się suszy w domu bo na dworze mam ulewę
Jeśli syntetyk, to zwróć uwagę na skład. Poliamid zamiast poliestru. W każdym bądź razie więcej tego pierwszego. Jest trwalszy i bardziej elastyczny.
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Znalazłem po mailu dokładny model i rozmiar jak zamawiałem ja na militari. Columbia Heavyweight II D/R Black a rozmiar to M. Ogólnie koszulka teraz jest na mnie już trochę za ciasna i lepszy byłby większy rozmiar szczególnie w klatce piersiowej.iza121 pisze: 22 lut 2026, o 16:44Mam złe doświadczenia z trwałością, w dodatku przy praniu trzeba się z tym pieścić. Ja wrzucam wszystko do pralki wrzucam program syntetyczny na 40 stopni i niczym się nie martwię
Rękawy masz bardzo obcisłe, jak przy bieliźnie? Czy raczej trochę luźne?Bezimienny2007 pisze: 22 lut 2026, o 12:38 Jednak mam model Heavyweight tyle zostało z jakiejś nazwy na koszulce.
Ok, jako masz rozmiar? Bo ja znalazłam tylko jedną sztukę tego modelu w internecie w rozmiarze s - męskim i zastanawiam się jaką to ma długośćBezimienny2007 pisze: 22 lut 2026, o 12:38 Mogę zrobić jej zdjęcie, bo akurat była w praniu gdyż używałem jej do pracy w lesie i aktualnie się suszy w domu bo na dworze mam ulewę![]()
Zmierzyłem ją i od góry kołnierza do dołu ma 72 cm rękaw ma długość 74 cm mierząc od barku przy szyi. Rękawy są dość ciasne, dorzucę zdjęcie jak wygląda rękaw na mnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Super, dziękuję, skoro rozmiar M to 72cm długości, to w S powinnam się teoretycznie nie utopić. Zaryzykuje, kupię, najwyżej zwrócęBezimienny2007 pisze: 22 lut 2026, o 20:56 Znalazłem po mailu dokładny model i rozmiar jak zamawiałem ja na militari. Columbia Heavyweight II D/R Black a rozmiar to M. Ogólnie koszulka teraz jest na mnie już trochę za ciasna i lepszy byłby większy rozmiar szczególnie w klatce piersiowej.
Zmierzyłem ją i od góry kołnierza do dołu ma 72 cm rękaw ma długość 74 cm mierząc od barku przy szyi. Rękawy są dość ciasne, dorzucę zdjęcie jak wygląda rękaw na mnie.