Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Które raczki?
Które raczki?
Ok. Mam raczki Veriga. Dobrze mi je polecono?
Re: Które raczki?
Jeden ze sklepów outdoorowych przygotował ranking najlepszych raczków. Wyniki:
1. VI.6+ Pro Traxion
2. Climbing Technology Ice Master Plus
3. VI.6+ Pro Traxion Lite
4. C.A.M.P Ice Traxion
Inny dodaje również swój Top3:
1. Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
2. Camp Ice Master Evo
3. Grivel Explorer
Kto i dlaczego zasugerował Ci Verigę?
1. VI.6+ Pro Traxion
2. Climbing Technology Ice Master Plus
3. VI.6+ Pro Traxion Lite
4. C.A.M.P Ice Traxion
Inny dodaje również swój Top3:
1. Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
2. Camp Ice Master Evo
3. Grivel Explorer
Kto i dlaczego zasugerował Ci Verigę?
Szczerze, nie słyszałem o opcji wypożyczenia raczków. Jeśli planujesz więcej wędrówek zimą, warto zainwestować. Mnie do tej pory nie były potrzebne, choć kilka razy musiałem się ratować przed lodem na szlaku, odbijając w krzaki (np. zejście z zimowej Tarnicy).
Mam prośbę. Kolejne posty umieszczaj w odpowiednim wątku:
- o butach na zimę / viewtopic.php?f=293&t=5139 /
- o raczkach / viewtopic.php?f=293&t=5140 /
- o bieliźnie termoaktywnej / viewtopic.php?f=293&t=633&p=51729&hilit ... wna#p51730 /
Mam prośbę. Kolejne posty umieszczaj w odpowiednim wątku:
- o butach na zimę / viewtopic.php?f=293&t=5139 /
- o raczkach / viewtopic.php?f=293&t=5140 /
- o bieliźnie termoaktywnej / viewtopic.php?f=293&t=633&p=51729&hilit ... wna#p51730 /
Po przeczytaniu i obejrzeniu kilku recenzji jakie raczki polecacie?
VI.6+ PRO TRAXION
Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
Rapeks Icetrak
Veriga Mount Track
VI.6+ PRO TRAXION
Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
Rapeks Icetrak
Veriga Mount Track
Zdaj się na wyniki wspomnianego wcześniej rankingu. Tyle w temacie.
Dopowiem z doświadczenia, ze ludzie są trochę nadgorliwi w kwestii raczków. Wczoraj w Beskidzie Małym widziałem kilka osób nerwowo zakładających raczki w warunkach - określiłbym to - "względnie dobrych". Śnieg zalegający tylko na otwartych przestrzeniach, w lesie jak w jesieni czyli zupełnie sucho. Nieliczne miejsca ze śliskim śniegiem można obejść bokiem lub posiłkować się kijkami. W zupełności wystarczy. Bez nerwów i emocji.
No chyba, że ktoś planuje liczne wędrówki po stromych i oblodzonych ścieżkach (chętnie poczytam, jakie to pasma, które odcinki, itp.). Trochę przeszedłem km w górach w zimie i tylko raz, czy dwa przydałyby mi się takie raczki.
Dopowiem z doświadczenia, ze ludzie są trochę nadgorliwi w kwestii raczków. Wczoraj w Beskidzie Małym widziałem kilka osób nerwowo zakładających raczki w warunkach - określiłbym to - "względnie dobrych". Śnieg zalegający tylko na otwartych przestrzeniach, w lesie jak w jesieni czyli zupełnie sucho. Nieliczne miejsca ze śliskim śniegiem można obejść bokiem lub posiłkować się kijkami. W zupełności wystarczy. Bez nerwów i emocji.
No chyba, że ktoś planuje liczne wędrówki po stromych i oblodzonych ścieżkach (chętnie poczytam, jakie to pasma, które odcinki, itp.). Trochę przeszedłem km w górach w zimie i tylko raz, czy dwa przydałyby mi się takie raczki.
A ja kupiłem dla całej rodziny normalne raczki firmy Mountain GOAT dla dzieci i dorosłych, nie żadne firmowe, wyglądają bardzo dobrze.Od jutra w terenie codziennie, zobaczymy jak się sprawdzą. 
Wolę zakupić i w razie potrzeby mieć je w plecaku
dobre podejście do tematu.
Trzeba będzie pomyśleć. Tym bardziej, że trasy beskidzkie (zimowe) są w planach.
Niektóre raczki mają 13, a inne 19 zębów? Czy to ma jakieś znaczenie przy zakupie? 
Podobno czym więcej kolców, tym bezpieczniej na zamrożonym szlaku. Standardowo mają 13.
W Sudetach w tym tygodniu bez raczków była tragedia (okolice schronisk "Andrzejówka" i "Zygmuntówka"). Nawet przejście bokiem groziło upadkiem. Jako, że w planach "za chwilę" wycieczka w podobnych warunkach, zakup nieunikniony.
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Sam się zastanawiam z takim zakupem, jednak zima się u mnie już kończy i chyba ten sezon wytrzymam bez. Jednak na następną zimę będę się musiał zaopatrzyć w raczki, chociaż na moje buty mógłbym i nawet raki koszykowe założyć jednak cenowo to dwa światy.
Trochę szkoda że nie mam już Karakorum Evo tam bym automatu kupił i z głowy.
Trochę szkoda że nie mam już Karakorum Evo tam bym automatu kupił i z głowy.
U mnie trwa w najlepsze.
Trochę siedzę w temacie aktualnie.
Tańsze, typu "no name" kupimy z przesyłką za ok. 60-70 zł. Markowe, sprawdzone to koszt w przedziale od ok. 110 do nawet 270 zł. Do polecenia są następujące marki:
- Camp
- VI.6+
- Climbing Technology/Skylotec
- Rapeks
- Vertiga
- Grivel
- Nortec
- Alp Extreme
- Viking
- Volven
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Raczki można założyć na prawie każde obuwie i da to ładny efekt. Teraz pytanie czy na but o sztywność B/C lepiej już iść w raki koszykowe czy raczki? Bo taki but i tak ugina się głównie tylko przy okolicy palców a tam łącznik już zbytnio nie pracuje.
Chodzi mi o to jak duża różnica jest między raczkami a rakami bo patrząc na samą konstrukcje to raki dużo bardziej agresywniejsze i pewniejsze w większości sytuacji.
Chodzi mi o to jak duża różnica jest między raczkami a rakami bo patrząc na samą konstrukcje to raki dużo bardziej agresywniejsze i pewniejsze w większości sytuacji.
Sam udzieliłeś sobie odpowiedzi na pytanie w kwestii butów z kategorii B/C.Bezimienny2007 pisze: 9 lut 2026, o 21:57 Raczki można założyć na prawie każde obuwie i da to ładny efekt.
Wyobrażasz sobie chodzić w Sudetach (tych z tamtego tygodnia w mojej relacji) w rakach?
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
No szczerze powiedziawszy to dam nie wiem gdzie ta odpowiedź jest bo raczej wydaje się ku że po prostu koszy raków będzie po prostu zbyt wielki do zysku. Raki to już jednak typowy lód, bo buty mam wystarczające chyba 
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Zamówiłem sobie raczki Camp Ice Master Pro z 8a. Jutro pewnie przyjdą. Zobaczymy co to warte chociaż zima u mnie mocno słabnie.
- Bezimienny2007
- Stały bywalec
Miałem duży przypływ gotówki w ostatnich trzech dniach 
Też zamówiłem raczki, ale o tym w innym wątku. W weekend sprawdzę je w górach.