Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Belgia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Belgijska Gandawa zaliczana jest do miejsc, "które należy zobaczyć/odwiedzić w roku 2011"(wp.pl).

Byłem tam w 1996r. i z tego, co pamiętam, można zoabczyć w jednym z kościołów najsłynniejsze dzieło malarstwa flamandzkiego. Stare Miasto także zrobiło na mnie wrażenie.
aleksandraphl

Re: Belgia

Post autor: aleksandraphl »

Gandawa czyli Gent ;)
Pozatym warto takze zwiedzic Bruksele, a w niej Atomium, Grand Place czyli stary rynek, Manneke Pis - ta figurka przedstawiajaca sikajacego chlopca jest niejako symbolem Brukseli. A malo kto wie ze istnieje tez Jeanneke Pis, sikajaca dziewczynka. No i takze Rue des Bouchers na ktorej pelno jest roznych knajpek i restauracji. To bardzo mala, waska uliczka pelna ludzi, potraw, zapachow. Kelnerzy wystaja przed restauracja probuja zachecic turystow do odwiedzenia ich wlasnie restauracji.
Poza Bruksela i Gentem jest jeszcze Brugge - nazywana Wenecja polnocy. To piekne sredniowieczne miasto poprzecinane kanalami.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

aleksandraphl pisze:Gandawa czyli Gent ;)
aleksandraphl pisze:jest jeszcze Brugge
Brugge czyli Brugia. ;-)
Osobiście jestem za Antwerpią i jej portowym charakterem.
Starówka też robi wrażenie (te budynki, architektura).
aleksandraphl

Post autor: aleksandraphl »

Oczywiscie ze Brugge to Bruggia. Ale specjalnie podalam oryginalna nazwe miasta bo Gandawy czy Bruggi w Belgii nikt nie zna. Wiec dla potencjalnego turysty moze to byc troche mylace.
Lewobrzezna czesc Antwerpii jest bardzo piekna, ale Rynek z pomnikiem Brabo i domy kupieckie wogol tez sa piekne. Warte uwagi jest tez zoo w Antwerpii, polozone w samym centrum miasta.
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Post autor: Gollum »

Warto dodać, że dzisiejsza Brugia jest czterokrotnie (!) mniej ludna niż w okresie największej swietności w średniowieczu, kiedy to była najbogatszym miastem Europy.
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Nigdy nie byłem w Belgii. Ale gdzieś słyszałem - ach ta globalna wioska! - że tam mało który kierowca używa kierunkowskazów. Czy był ktoś w tym kraju, a jeśli tak, czy mógłby zaspokoić moją ciekawość?
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Albert