Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Gibraltar

Ciekawe miejsca w Europie.

Moderator: Comen

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Gibraltar

Post autor: Adler » 12 cze 2025, o 18:44

Od Malagi to ok. 135 km. Jest plan podjechać na jeden dzień autobusem. Ktoś z Was był na brytyjskim terytorium zamorskim?

Nius dnia:
Po ponad trzech latach rozmów Hiszpania, Wielka Brytania i Komisja Europejska osiągnęły 11 czerwca w Brukseli porozumienie w sprawie przyszłych stosunków Gibraltaru z Unią Europejską. Obejmuje ono m.in. zniesienie lądowych kontroli granicznych.
To oznacza, że znikną kontrole graniczne na jedynym drogowym przejściu łączącym Gibraltar z Hiszpanią. Kontrole na lądowej granicy mają zniknąć w październiku tego roku.
Czyli jeśli dojdzie do skutku nasz wyjazd w październiku, to może wejdziemy już bez kontroli... ;)

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Gibraltar

Post autor: Adler » 25 cze 2025, o 09:07

Kilka ciekawych poradników na YT. Ciekawostką jest fakt, że po przekroczeniu pieszym granicy musimy przejść przez pas startowy lotniska. Na czas lądowania lub startu samolotów ruch pieszy wstrzymany. :)

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 16 paź 2025, o 14:37

Dziwny to kraj. Widać wpływy brytyjskie. Wszędzie j. angielski, flagi brytyjskie, czerwone budki telefoniczne i czerwone, pionowe skrzynki na listy. Mieszkańcy zarówno o karnacji ciemnej (Hiszpanie), jak i typowi Brytyjczycy, np. kierowca autobusu linii 2. Typowy łysy angol, który był wyjątkowo pomocny w zakupie biletów (tam i z powrotem). Najwięcej Amerykanów wśród turystów. Zauważalni także Niemcy i Polacy. Co ciekawe ruch prawostronny (ciekawe dlaczego?), a rejestracje samochodowe w kolorze żółtym i białym z oznaczeniem GBZ. Dużo się tam teraz buduje, praktycznie same place budowy.

Drogo w sklepach z pamiątkami, a płacić można także Euro, choć przelicznik na niekorzyść. Cena kawy w Costa Coffee 3 Funty, czyli podobnie jak u nas, a nawet trochę taniej. Wejście do Parku Narodowego (na skale gibraltarskiej) 30 Funtów, ulgowe 22 Funty. Byłem na stadionie (to za dużo powiedziane), na którym niebawem zagra Lech Poznań. ;)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 16 paź 2025, o 15:07

A jak z komunikacją w okolice. Kiedyś Hiszpania i Gibraltar były sobie wrogie lub pozostawały w sporym napięciu. A dzisiaj? To w końcu granica Unii Europejskiej?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 16 paź 2025, o 15:11

Nie widać tej złości obecnie. Nawet podpisali porozumienie, które sprawdziłem "na żywo". Obywatele UE na dowód i przysłowiowe "machnięcie ręką". Amerykanie oczekują z paszportami w długich kolejkach. Autobus (dwie linie) dojeżdża pod granicę i piechotą przez lotnisko, pas startowy. W momencie przechodzenia straż graniczna trochę nerwowa. Ludzie zatrzymują się do robienia zdjęć Skały Gibraltarskiej (dobre ujęcia). Po chwili sygnał szybkiego opuszczenia pasa, bo samolot za chwilę przyleci. ;)

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 19 paź 2025, o 20:53

Ciekawostki:
Jedyne połączenia lotnicze do Gibraltaru (swoją drogą strasznie krótki ten pas startowy) wykonywane są z/do Anglii: Bristol, Birmingham, London Heathrow, Manchester, London Gatwick. Fajnie to sobie Angole urządzili i zaplanowali. ;)

Mecz Lecha Poznań z Lincoln Red Imps w najbliższy czwartek odbędzie się w Gibraltarze na niewielkim stadionie położonym przy pasie startowym. Przechodziłem obok i w kilku miejscach muszę stwierdzić, że to straszna ruina. Bardzo zaniedbany stadion z zewnątrz.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 19 paź 2025, o 22:33

Piłka nie wyleci na pas startowy? (L)
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 19 paź 2025, o 23:18

Gdy ktoś mocniej kopnie, to piłka wyleci na budowę biurowca, który właśnie obok robią. W stronę lotniska wysokie ogrodzenie i dodatkowo boisko treningowe.

ODPOWIEDZ