Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
Klamry, łańcuchy, drabinki
Re: Klamry, łańcuchy, drabinki
Myślę, że bardziej chodzi o mnogość skał. Szkoda tylko, że z niezrozumiałych dla mnie powodów, nie wytycza się tam prawie wcale szlaków podejściowych skałami (np. w Kotle Małego Stawu w Karkonoszach), podczas gdy w Tatrach podejść na Orlą Perć jest mnóstwo z obu stron - nie tylko szlak grzbietowy. W Karkonoszach są tylko ubite chodniczki nad Kotłami, albo pod nimi, więc osoby pragnące poczuć nieco adrenaliny i namiastki wspinania, nie mają tam czego szukać.
-
- Nowy
Witam!
Odświerzając za poprzednikami temat dodam:
Góry Opawskie - 11-metrowa drabinka na Perci Gwarków
Beskid Śląski - szlak przez Jaskinie Malinowską; drabinka z klamer przy zejściu kominem jaskini oraz kilka klamer na szlaku wewnątrz jaskini
Góry Złote - Jaskinia Radochowska; łańcuchy przy zejściu wgłąb jaskini
Odświerzając za poprzednikami temat dodam:
Góry Opawskie - 11-metrowa drabinka na Perci Gwarków
Beskid Śląski - szlak przez Jaskinie Malinowską; drabinka z klamer przy zejściu kominem jaskini oraz kilka klamer na szlaku wewnątrz jaskini
Góry Złote - Jaskinia Radochowska; łańcuchy przy zejściu wgłąb jaskini
W sumie sztuczne ułatwienia w udostępnionych turystycznie jaskiniach zdarzają się dość często i to nawet w tych przestronnych o układzie poziomym typu Wierzchowska Górna.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
-
- Nowy
Racja. Tutaj jednak chodziło mi fragmenty tras turystycznych, na których występują trudności techniczne. Stąd klamry w Malinowskiej i łańcuchy w Radochowskiej.
W większości polskich jaskiń udostępnionych turystycznie spotykamy poręcze lub platformy służące ogólnej dostępności jaskiń dla turystów.
W w/w przypadkach mówimy o trudniejszych technicznie, ubezpieczonych odcinkach.
W większości polskich jaskiń udostępnionych turystycznie spotykamy poręcze lub platformy służące ogólnej dostępności jaskiń dla turystów.
W w/w przypadkach mówimy o trudniejszych technicznie, ubezpieczonych odcinkach.
Zwizytowałem wspomniane wcześniej podejście z Dusznik na Skały Puchacza i zrobiłem zdjęcie tego łańcucha na wąskiej, skalnej półce.
Przy okazji: w pobliżu (po drodze na Narożnik) jest od zeszłego roku udostępnione zejście do Skalnej Czaszki (wcześniej było nielegalne) - schodkami z barierkami. W całej Kotlinie Kłodzkiej takich schodków z barierkami jest więcej, m.in. na żółtym szlaku ze Szczytnej na zamek (końcówka), czy z Radkowa na Szczeliniec - Skalne Wrota (wcześniej pisałem, że są tam łańcuchy, a to jednak metalowe pręty).

Przy okazji: w pobliżu (po drodze na Narożnik) jest od zeszłego roku udostępnione zejście do Skalnej Czaszki (wcześniej było nielegalne) - schodkami z barierkami. W całej Kotlinie Kłodzkiej takich schodków z barierkami jest więcej, m.in. na żółtym szlaku ze Szczytnej na zamek (końcówka), czy z Radkowa na Szczeliniec - Skalne Wrota (wcześniej pisałem, że są tam łańcuchy, a to jednak metalowe pręty).

Przypomniałem sobie o Kruczych Skałach, tych koło Karpacza.
Nie przechodziłem, przyznaję. Pamiętam jednak z jakiegoś forum (chyba sudeckiego ?) info, że są tam są i klamry i łańcuchy. Były też tam o Kruczych Skałach filmiki.
Tylko, czy to można umieścić w tym wątku? Uważam, że tak, mimo, że to chyba jedyna, albo najatrakcyjniejsza w Polsce via verrata.
Nie przechodziłem, przyznaję. Pamiętam jednak z jakiegoś forum (chyba sudeckiego ?) info, że są tam są i klamry i łańcuchy. Były też tam o Kruczych Skałach filmiki.
Tylko, czy to można umieścić w tym wątku? Uważam, że tak, mimo, że to chyba jedyna, albo najatrakcyjniejsza w Polsce via verrata.
Też zwizytowaliśmy z Tadeksem. Łańcuch ubezpiecza dość wąski zachodzik skalny z umiarkowaną ekspozycją. Jakoś wybitnie potrzebny nie jest. Większy hardcore jest poniżej na szlaku niebieskim który schodzi stromą "diretissimą" ze stoku Skał Puchacza. Środkiem tej ścieżki biegnie jakby kamienna zjeżdżalnia. Ułatwień nie ma. Fragmentarycznie zachowały się kamienne schody.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze