Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
TOP 10
Re: TOP 10
W dobie sztucznej inteligencji można ją wypytywać o różne listy preferencyjne. Pytanie czy jest to opinia powtarzalna, czy też AI co rusz "zmienia zdanie". W każdym razie wygenerowała mi takie listy TOP 10: Najbardziej malownicze miasta górskie w Polsce: 1. Krynica 2. Lądek-Zdrój 3. Szczawnica 4. Karpacz 5. Piwniczna-Zdrój 6. Zakopane 7. Wisła 8. Duszniki-Zdrój 9. Ustroń 10. Nowy Targ Najbardziej malownicze miasta nadmorskie w Polsce 1. Świnoujście 2. Hel 3. Sopot 4. Ustka 5. Kołobrzeg 6. Darłowo 7. Puck 8. Władysławowo 9. Nowe Warpno 10. Międzyzdroje Najbardziej malownicze miasta polskie położone nad jeziorami 1. Giżycko 2. Mikołajki 3. Iława 4. Ełk 5. Mrągowo 6. Augustów 7. Ryn 8. Chodzież 9. Złocieniec 10. Ostróda Najbardziej malownicze miasta Polski na nizinie 1. Toruń 2. Kazimierz Dolny 3. Sandomierz 4. Chełmno 5. Zamość 6. Płock 7. Pułtusk 8. Bydgoszcz 9. Tykocin 10. Świecie
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Widzę, że Cię sztuczna inteligencja zafascynowała.
Typowanie AI dość zbliżone do moich prywatnych rankingów:
Miasteczka górskie 1. Karpacz, 2. Szklarska Poręba, 3. Zakopane, 4. Kudowa-Zdrój, 5. Szczawnica, 6. Krynica-Zdrój, 7. Polanica-Zdrój, 8. Ustroń, 9. Wisła, 10. Lądek/Świeradów/Międzygórze (ex aequo, by "zmieścić" wszystkie w top10).
Odnośnie ładnych miast nizinnych, to kiedyś próbowałem wyszukiwać na różne sposoby po hasłach, zdjęciach, blogach - i muszę przyznać, że listę zapisałem sobie dość podobną.
Wśród tych, które mi się spodobały i planuję odwiedzić, większość to głównie region wokół północnego biegu Wisły i ogólnie północ kraju (Grudziądz, Toruń, Gniew, Chojnice, Chełmno, Trzebiatów, Malbork, Elbląg, Gdańsk...), a także kilka miast na wschodzie: Kazimierz Dolny, Sandomierz, Lublin, Zamość... oraz w regionie północno-wschodnim: Supraśl i Tykocin.
Miasteczka górskie 1. Karpacz, 2. Szklarska Poręba, 3. Zakopane, 4. Kudowa-Zdrój, 5. Szczawnica, 6. Krynica-Zdrój, 7. Polanica-Zdrój, 8. Ustroń, 9. Wisła, 10. Lądek/Świeradów/Międzygórze (ex aequo, by "zmieścić" wszystkie w top10).
Odnośnie ładnych miast nizinnych, to kiedyś próbowałem wyszukiwać na różne sposoby po hasłach, zdjęciach, blogach - i muszę przyznać, że listę zapisałem sobie dość podobną.
Wśród tych, które mi się spodobały i planuję odwiedzić, większość to głównie region wokół północnego biegu Wisły i ogólnie północ kraju (Grudziądz, Toruń, Gniew, Chojnice, Chełmno, Trzebiatów, Malbork, Elbląg, Gdańsk...), a także kilka miast na wschodzie: Kazimierz Dolny, Sandomierz, Lublin, Zamość... oraz w regionie północno-wschodnim: Supraśl i Tykocin.
Podejrzewam że wybiera po jakichś algorytmach sieciowych. Przecież AI nie zna tych miast z autopsji więc nie jest to typowanie na podstawie ogólnego oglądu, porównania i świadomości co właściwie ocenia. Najbrzydsze też można wygenerować tylko dziwnym trafem wybiera podobnie jak te najładniejsze, bo twierdzi że nawet w ładnych miastach znaleźć można brzydkie dzielnice.
Pytanie co oznacza stwierdzenie najbardziej malownicze ? Samo położenie czy bierze również ogólną architekturę miasta ? Chyba tylko to pierwsze bo w innym wypadku tak wysoka pozycja Szklarskiej Poręby byłaby nadużyciem.
Malbork (pomijając zamek) może Cię trochę zaskoczyć, ale warto.Witek040 pisze: ↑2 lip 2025, o 09:04planuję odwiedzić, większość to głównie region wokół północnego biegu Wisły i ogólnie północ kraju (Grudziądz, Toruń, Gniew, Chojnice, Chełmno, Trzebiatów, Malbork, Elbląg, Gdańsk...), a także kilka miast na wschodzie: Kazimierz Dolny, Sandomierz, Lublin, Zamość... oraz w regionie północno-wschodnim: Supraśl i Tykocin.
To drugie miejsce Szklarskiej to już mój prywatny ranking - ten wg AI był zacytowany wcześniej i tam nie mam jej wcale w top10.
A sam kieruję się wieloma kryteriami: położeniem, liczbą atrakcji, ogólnym klimatem itd.
Szklarska i Karpacz tym się różnią od większości innych miasteczek górskich (np. Wisły, Krynicy, Polanicy itd.), że zwykle są one położone na w miarę płaskim terenie, a przysiółki Karpacza i Szklarskiej są "porozrzucane" wysoko po stokach górskich, przez co trudno wyodrębnić wyraźną granicę między samym miasteczkiem, a górami. Sam spacer przez miasto to jak wycieczka górska. Są przez to bardzo rozległe, pełne urokliwych zakamarków, ścieżek nad potokami, a jednocześnie zadbane. Uroku dodaje sporo skałek (nawet w samym mieście), piękna panorama Karkonoszy z wielu miejsc (Zakręt Śmierci, czy nawet tzw. "peron czwarty" - tuż po wyjściu ze stacji PKP). Architektura mi się względnie podoba - np. na deptaku w Wiśle stoją nawet zwykłe bloki.
Kiedyś nie zwracałem na to uwagi - z Wisły i tak mam dobre wspomnienia, no ale jednak teraz dużo wyżej stawiam miasteczka karkonoskie.
Architektura Szklarskiej Poręby nie wzbudza mojego entuzjazmu. Położenie pierwszorzędne, ale z powodów architektoniczno-turystycznych nie jest to mój faworyt. Każdy ma jednak swoje upodobania - jedni wolą blondynki, drudzy brunetki i to jest dobre.
Wisła też jest nieźle porozrzucana i po bocznych dolinkach i po grzbietach rozdzielających te doliny. W sumie Krynica jest bardziej zwarta, ale niektóre jej osiedla też wchodzą na stoki tak jak w Słotwinach czy pod Górą Parkową.Witek040 pisze: ↑2 lip 2025, o 21:22Szklarska i Karpacz tym się różnią od większości innych miasteczek górskich (np. Wisły, Krynicy, Polanicy itd.), że zwykle są one położone na w miarę płaskim terenie, a przysiółki Karpacza i Szklarskiej są "porozrzucane" wysoko po stokach górskich, przez co trudno wyodrębnić wyraźną granicę między samym miasteczkiem, a górami.
W Wiśle jest znów odwrotnie - te doliny są już jak osobne wioski, oddalone od miasta o kilka km.
I one już nie mają tego "klimatu" wczasowej miejscowości.
Cytat od AI:
Wiele źródeł i rankingów wskazuje, że Bytom, Łódź i Mysłowice są często wymieniane jako jedne z najbrzydszych miast w Polsce. Główne zarzuty dotyczą zaniedbanej infrastruktury, zniszczonych budynków, a w przypadku Mysłowic również problemów z bezpieczeństwem i przestępczością.
Inne miasta, które pojawiają się w dyskusjach o "najbrzydszych" to:
Legnica:
Podobnie jak Bytom, Legnica często wymieniana jest za zaniedbane budynki i problemy z infrastrukturą.
Wałbrzych:
Zaniedbania w budynkach i przestrzeni miejskiej również są powodem, dla którego Wałbrzych trafia do takich zestawień.
Włocławek:
Podobnie jak w przypadku innych miast, w Włocławku problemem są przede wszystkim zaniedbane budynki i ogólny stan miasta.
Warto jednak pamiętać, że ocena "brzydoty" miasta jest subiektywna i zależy od wielu czynników, w tym od punktu widzenia oceniającego. Mimo że niektóre miasta mogą nie zachwycać architekturą, często skrywają ciekawe historie, kulturę i atrakcje, które warto odkryć.
AI póki co mnie nie przekonuje. Bytom czy Łódź wśród najbrzydszych miast Polski - w wielu miejscach zaniedbanych jak najbardziej, ale architekturę mają pierwszorzędną.
No to wygenerowałem 10 "najmniej malowniczych" miast w Polsce wg chatbota GPT. Odpowiedź jest dość ciekawa. W niektórych z tych miast byłem a do niektórych się wybieram i nie mogę powiedzieć, żeby nie były w jakiś sposób ciekawe. Zastanawiają mnie zwłaszcza Żory. Tam jednak zrobiono dużo, żeby to miasto jakoś wyglądało. Tego deptaka to jakoś nie kojarzę. Kojarzę osobliwe ronda, dwa dość interesujące muzea, odnowioną "starówkę", choć niewiele z niej zostało po ostatniej wojnie, gdy Niemcy z Sowietami w 1945 zrobili sobie z nich miasto przechodnie. Raczej zaproponowałbym jednak Knurów w podobnej lokalizacji. Ale propozycje są w każdym razie dość oryginalne i warte zastanowienia, a argumenty dość sensowne. Pamiętać należy, że jego wiedza jest trochę nieaktualna i pochodzi pewnie tak gdzieś sprzed 2 lat
10 najmniej malowniczych miast w Polsce
(kolejność gradacyjna: od najbardziej zdegradowanych wizualnie i krajobrazowo)
Kryteria:
brak ciekawego położenia geograficznego lub krajobrazowego
zaburzona lub zniszczona historyczna tkanka miejska
dominacja zabudowy przemysłowej / blokowisk bez ładu
chaos urbanistyczny, brak estetyki przestrzeni publicznej
1. Łęczna (woj. lubelskie)
Miasto górnicze (kopalnia Bogdanka)
Brak wyrazistego centrum, dominują bloki i infrastruktura przemysłowa
Położenie mało atrakcyjne — równina, brak wyróżniającego krajobrazu
2. Żory (woj. śląskie)
Niewielkie i chaotyczne centrum, dominacja niskiej estetyki blokowisk
Silne piętno przemysłowe, bardzo słabe powiązanie z przyrodą
Przesyt reklam i deptak o wątpliwej urodzie
3. Ostrołęka (mazowieckie)
Rozlane blokowiska z lat 70.–80., brak spójnej estetyki
Niewielkie walory krajobrazowe mimo obecności Narwi
Brak rewitalizowanego, wyrazistego centrum miejskiego
4. Zduńska Wola (łódzkie)
Typowa dla regionu „ziemia fabryczna”: dużo pustych przestrzeni, mało estetyki
Architektura przemysłowa bez wyrazu, słabo wykorzystana do kultury/turystyki
Centrum pozbawione życia miejskiego i atrakcyjności wizualnej
5. Rybnik (śląskie)
Miasto o potencjale, ale przytłoczone infrastrukturą przemysłową
Estetyka w wielu dzielnicach silnie „gierkowska” bez rewitalizacji
Znikomy kontakt z krajobrazem, niska atrakcyjność przestrzenna
6. Pionki (mazowieckie)
Miasto przemysłowe (Zakłady Pronit), o bardzo słabej tkance miejskiej
Położone w lesie, ale z zabudową zupełnie nie wykorzystującą tego waloru
Urbanistyczny nieład i zaniedbane przestrzenie publiczne
7. Skarżysko-Kamienna (świętokrzyskie)
Dominacja PRL-owskiej architektury i brak dbałości o estetykę
Fabryczne dziedzictwo nieprzekształcone w żaden sposób kulturowo
Wiele ulic wygląda na prowizoryczne
8. Świętochłowice (śląskie)
Mało atrakcyjna zabudowa – zdominowana przez familoki i stare osiedla
Brak malowniczości terenu, niedoinwestowana infrastruktura publiczna
Przestrzeń miejska nieprzyjazna i surowa
9. Ozorków (łódzkie)
Zaburzony układ urbanistyczny, zniszczone centrum, brak „kręgosłupa”
Dziedzictwo przemysłowe niezagospodarowane
Położenie w bezkrajobrazowym fragmencie centralnej Polski
10. Konin (wielkopolskie)
Duże miasto, ale jego nowa część to labirynt blokowisk i arterii
Stare miasto niewielkie i mocno kontrastujące z resztą
Energetyczno-przemysłowe zaplecze kraju – kosztem estetyki
Z Rybnikiem kompletnie bym się nie zgodził. Łęczna, Pionki i Ozorków to miasta w których nie byłem, więc trudno mi się wypowiedzieć. Konin - stare miasto dość ciekawe - reszta rzeczywiście marna. Co do pozostałych propozycji chyba mogę się przychylić.
Mnie się np. Świętochłowice podobały, chociaż są mocno zaniedbane. Ale centrum ma jednak klimacik starego Śląska, no i dość ciekawe muzeum.