Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Atrakcje turystyczne Podkarpacia
-
- User
Re: Atrakcje turystyczne Podkarpacia
Witam. Często podróżuje to autem i czasami rowerem i dokumentuje swoje wycieczki. Ostatnio wybrałem się w chwili wolnej na krótki spacer po Rzeszowie a najbardziej interesował mnie stary cmentarz na ulicy targowej.
Zapraszam na kanał: "Moje podróże - Tomasz Kowal" w serwisie YouTube
Zapraszam na kanał: "Moje podróże - Tomasz Kowal" w serwisie YouTube
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To cmentarz rzymsko-katolicki czy są tam też pochówki innych wyznań?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
-
- User
Źródła podają ze jest to cmentarz wyznaniowy rzymsko katolicki. Pozdrawiam
źródło: nowiny24.plPomnik autorstwa wybitnego, nieżyjącego rzeźbiarza Andrzeja Pityńskiego, który przez wiele lat tworzył w USA jest widoczny z ekspresówki S19 w Domostawie obok Niska. Oficjalna nazwa tego miejsca brzmi: Memoriał Ofiar Ludobójstwa na Kresach Wschodnich.
Monument przedstawia wielkiego orła z wyciętym w piersi krzyżem. W pustej przestrzeni krzyża widnieje ciało dziecka przebite tryzubem. Korpus orła tworzą płomienie. Wymowa pomnika jest tak drastyczna, jak zbrodnie UPA na ludności polskiej na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Pomnik stoi na działce liczącej hektar, w przyszłości zostanie na niej wzniesiona Ściana Pamięci z tabliczkami wszystkich miejscowości na Kresach, w których doszło do masowych zbrodni na Polakach (jest już wyłoniony jej wykonawca).
Zdjęcie od szwagra z wczoraj:
Niebylec i renesansowy drewniany dwór.
Dworek znajduje się na uboczu, trochę trudno go znaleźć. Po wojnie trafił w państwowe ręce i mieściła się tutaj przychodnia. Od dłuższego czasu porzucony, stopniowo ulga degradacji (w dachu znajduje się m. in. dziura, którą leje się woda). Zdaje się, że niedawno został przejęty przez prywatnego właściciela i może rozpocznie się jakiś remont. Ostatnim właścicielem była żydowska rodzina Wałłachów, którzy kupili dwór od banku w 2. poł. XIX w. Część drewniana jest najnowsza i pochodzi z XIX w. - najstarsza część to murowany parter, który jest renesansowy. Obiekt jest otoczony budynkami gospodarczymi, które też wygladają dość leciwie (xix w.?) po terenie da się przejść, kiedyś dało się wejść do środka, parę razy zaglądałem, ale obecnie jest to utrudnione
- - -
Dworek znajduje się na uboczu, trochę trudno go znaleźć. Po wojnie trafił w państwowe ręce i mieściła się tutaj przychodnia. Od dłuższego czasu porzucony, stopniowo ulga degradacji (w dachu znajduje się m. in. dziura, którą leje się woda). Zdaje się, że niedawno został przejęty przez prywatnego właściciela i może rozpocznie się jakiś remont. Ostatnim właścicielem była żydowska rodzina Wałłachów, którzy kupili dwór od banku w 2. poł. XIX w. Część drewniana jest najnowsza i pochodzi z XIX w. - najstarsza część to murowany parter, który jest renesansowy. Obiekt jest otoczony budynkami gospodarczymi, które też wygladają dość leciwie (xix w.?) po terenie da się przejść, kiedyś dało się wejść do środka, parę razy zaglądałem, ale obecnie jest to utrudnione
- - -
Niebylec jest zdaje się miejscowością, gdzie są przesiadki w Neobusach, więc pewnie stosunkowo łatwo tam dotrzeć komunikacją publiczną.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
zgadza się, właściwie jest siedziba Neobusa i dworzec główny. Ale miejscowość jest na trasie wojewódzkiej - więc sporo busów z Rzeszowa też tędy przejeżdża.
Warto też zajrzeć do biblioteki publicznej (budynek dawnej synagogi) i wejść sobie na 1 piętro do czytelni. Jest tam świetnie zachowane sklepienie
Warto też zajrzeć do biblioteki publicznej (budynek dawnej synagogi) i wejść sobie na 1 piętro do czytelni. Jest tam świetnie zachowane sklepienie
Piękne zdjęcia, a zwłaszcza DSC01162.
Tamtędy niestety tylko przejeżdżałem i to nawet wiele razy.

Tamtędy niestety tylko przejeżdżałem i to nawet wiele razy.
nie jestem pewien, czy to szydera? ;D
akurat na tym zdjęciu jest najstarsza część - renesansowa.
szkoda tego obiektu, bo się sypie w oczach... i jest to na pewno jeden z ciekawszych zabytków w dalszej okolicy... ogólnie Niebylec jest ciekawym miasteczkiem. Zaszło tutaj trochę destrukcyjnych zmian, których sam doświadczyłem. Istniał chociażby piaskowy nagrobek Kajetana Łempickiego, właściciela Niebylca. Niestety ktoś wstawił w niego lastrykową płytę w miejsce napisów żłobionych w piaskowcu, niszcząc zabytek

To nie szydera. Fajnie wykonane zdjęcie. Te pajęczyny z takim obiektem w tle. Super