W bliskie okolice Krakowa można dotrzeć autobusami miejskimi MPK. Aż 74 linie mają status aglomeracyjny tzn. przekraczają granice administracyjne miasta. Docierają do szeregu ciekawych miejscowości, w tym 6 miast (Krzeszowice, Niepołomice, Skawina, Słomniki. Świątniki Górne i Wieliczka). Cena biletu jednorazowego we wszystkich strefach wynosi 6 zł, natomiast biletu 24-godzinnego 22 zł. Kombinując trasę pieszą z przystankami autobusów można stworzyć sieć ciekawych tras turystycznych oplatających miasto. Ponieważ Kraków położony jest w kotlinie z wielu miejsc na jego obrzeżach czy w sąsiedztwie rozciągają się doskonałe widoki na centrum aglomeracji. Na południu są to Garby Pogórza Wielickiego, na północy Wyżyna Małopolska a na zachodzie izolowane zręby Bramy Krakowskiej.
Oto kilka najciekawszych miejsc do których dojechać można miejską komunikacją autobusową:
Wieliczka: kopalnia soli wpisana na listę UNESCO z trasą podziemną i muzeum, oprócz tego wystawa w zamku żupnym, stare miasto z 2 rynkami, kaplica górnicza, kilka starych szybów i tężnia w parku miejskim. Najlepszy dojazd autobusem 304 z dworca PKP, inne linie strefowe kursują z różnych punktów miasta (204, 224, 244, 274 i 284).
Dolinki Podkrakowskie: Te na krawędzi Rowu Krzeszowickiego: Dolina Kluczwody i Będkowska (autobus 210 do Będkowic przez Biały Kościół), Bolechowicka i Kobylańska (autobusy 248, 268 i 278) a także Racławki i Szklarki (238 do Rudawy i Młynki) - są to różnego charakteru jary krasowe z efektownymi bramami skalnymi oraz udostępnionymi turystycznie jaskiniami (Wierzchowska Górna, Nietoperzowa)
Dolina Mnikowska: podobna dolinka na Garbie Tenczyńskim z naskalnym malowidłem Matki Boskiej pędzla Walerego Eljasza Radzikowskiego (autobusy 209 i 269 z Salwatora)
Niepołomice: Miasteczko z zamkiem renesansowym, w otoczeniu skansen. Punkt wypadowy do wycieczek w rejon Puszczy Niepołomickiej. Najprościej dojechać linia 301 z Nowego Kleparza, linia 221 startuje z pętli tramwajowej Mały Płaszów a spod Kombinatu w Nowej Hucie jedzie autobus 211 przez Niepołomice do leśniczówki Chobot.
Zamek w Korzkwi: położony najbliżej Krakowa i zaliczany do warowni na szlaku Orlich Gniazd (dojazd autobusem 267 którym przez Smardzowice dotrzeć można też w najbliższe okolice Ojcowskiego Parku Narodowego)
Kościoły drewniane: m.in. w Modlnicy, Krzęcinie, Woli Radziszowskiej, Iwanowicach, Czulicach, Starych Więcławicach
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Okolice Krakowa - komunikacją miejską
Okolice Krakowa - komunikacją miejską
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Re: Okolice Krakowa - komunikacją miejską
Bardzo ładny zestaw. Muszę trochę doczytać o tych drewnianych kościołach, bo kojarzę tylko 2 z nich.
To jest gotowiec do informatora turystycznego!
Tylko >kopiuj, >wklej do przewodnika turystycznego "Okolice Krakowa"- do rozdziału: komunikacja podmiejska (lub podobnego).
Zapamiętam, że tu na forum coś takiego jest. Może kiedyś to jeszcze raz przejrzę, może się kiedyś przyda.
Piszę tak, bo już w tym roku wracając z Gorlic do domu miałem zamiar w przerwie przesiadkowej w Krakowie podskoczyć na wzgórze Kaim z dojazdem do Bogucic. (chyba dobry plan?). Miałem już zrobioną rozpiskę. Nie zrealizowałem tego, bo zostałem dłużej w Gorlicach.
Tylko >kopiuj, >wklej do przewodnika turystycznego "Okolice Krakowa"- do rozdziału: komunikacja podmiejska (lub podobnego).
Zapamiętam, że tu na forum coś takiego jest. Może kiedyś to jeszcze raz przejrzę, może się kiedyś przyda.
Piszę tak, bo już w tym roku wracając z Gorlic do domu miałem zamiar w przerwie przesiadkowej w Krakowie podskoczyć na wzgórze Kaim z dojazdem do Bogucic. (chyba dobry plan?). Miałem już zrobioną rozpiskę. Nie zrealizowałem tego, bo zostałem dłużej w Gorlicach.
Tam jest bodaj przystanek kolejowy na trasie do Wieliczki. Pociągi podmiejskie chyba znowu kursują, trzeba sprawdzić bo pamiętam że był remont. Jak nie to trzeba iść od przystanku autobusowego w granicach Wieliczki ale jest zdecydowanie dalej. O ile kojarzę to na wzgórzu Kaim powstało kontrowersyjne osiedle domków, które "inkorporowało" obelisk wystawiony na pamiątkę potyczki z czasów I wojny światowej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Teraz dodatkowo doszły autobusy kolejowe i dojazd do dolinek jest jeszcze łatwiejszy. Do Doliny Mnikowskiej nie trzeba już jechać z przesiadką na Salwatorze. Otwarły się również bezproblemowe dojazdu do kolejnych jurajskich ciekawostek np. A44 zatrzymuje się w Czułowie przy wylocie rezerwatu Zimny Dół.
Czyli telekomunikacja krakowska działa aktywnie.