Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Roboty leśne

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Roboty leśne

Post autor: Comen » 30 mar 2025, o 15:05

Ostatnio co raz częściej na szlaku napotykam tego typu tabliczki.
Ścinka drzew.jpg
Czy ma jakiś sens się do nich stosować. Nigdy przy tej okazji nie napotkałem aktualnych robót i pewnie znaki te wiszą na miejscu co najmniej kilka miesięcy nim ktoś je pozdejmuje. Praktycznie ich pojawienie się jest zupełnie nieprzewidywalne, a trudno zrezygnować z marszu w danym kierunku jeśli np. schodzimy na przystanek autobusowy. Swoją drogą krajobraz po tego typu pracach to kompletna ruina lasu, a zwłaszcza dróg rozjeżdżonych ciężkim sprzętem, co obserwowałem ostatnio schodząc z Łopuszy w stronę Żegociny.
Las po ścince1.jpg
Las po ścince2.jpg
Ciężki sprzęt.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Roboty leśne

Post autor: Adler » 30 mar 2025, o 17:20

Comen pisze:
30 mar 2025, o 15:05
Czy ma jakiś sens się do nich stosować. Nigdy przy tej okazji nie napotkałem aktualnych robót i pewnie znaki te wiszą na miejscu co najmniej kilka miesięcy nim ktoś je pozdejmuje.
Jest sens. Jak schodziliśmy lasem (niebieskim) z bacówki nad Wierchomlą do Żegiestowa Zdroju był też taki napis, a za rogiem prace "na żywo". Także ruletka, a ja wolę się jednak do nich stosować.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 30 mar 2025, o 17:25

Niedługo będzie zatem problem żeby gdziekolwiek pójść, bo co chwilę można napotkać "leśnych dziadków" blokujących pół lasu.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 30 mar 2025, o 22:44

Zawsze takie znaki olewam i dalej się będę tego trzymał. Zamykasz szlak w dowolnym miejscu bez informacji na początku trasy to wyznacz obejście. Jeśli nie to nie licz że taki znak będę traktował poważnie.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 31 mar 2025, o 14:28

Do momentu jak coś spadnie na głowę. ;P

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 31 mar 2025, o 17:02

W lesie zawsze coś może spaść na głowę - niezależnie od tego czy twają prace leśne czy też nie :)

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 31 mar 2025, o 19:23

Gadałem kiedyś z leśnikiem, zasuwałem na przełaj przez wycinkę i zapytałem z ciekawości o ten znak. Można się poruszać, ale tylko drogami leśnymi i właśnie szlakami (chyba, że jest to wyszczególnione). Także luz...

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 31 mar 2025, o 19:25

Tylko zazwyczaj te znaki stoją przy szlaku znakowanym, wiadomo jeśli taki znak jest to trzeba zachować uwagę, ale tam jest napisane jednak zakaz wstępu.

ODPOWIEDZ