Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Buty trekkingowe
Re: Buty trekkingowe
W Tarnowie nie ma porządnego sklepu turystycznego ?
Niestety poziom wykonania spada. Czy warto zatem kupować buty markowe skoro ich wytrzymałość jest porównywalna ze zwykłym butem z Lidla czy Decathlonu?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Warto. Tylko trzeba trochę więcej dopłacić. Nie wszystkie mają tak słabą wytrzymałość.
Nie ma.
Zawsze kupuje od lat buty MEINDL, jeszcze nigdy nie słyszałem o takich problemach albo niedopasowaniu:).Coś tu nie wypaliło.
Masz tabele Mendla bez podbicia wysokiego albo "z" możesz w Kandzie zamówić a będą dobre.

To zależy po jakich górach chodzimy i jak długie trekingi planujemy. Te, które mnie interesują (Meindl) mają co prawda podeszwę Vibram i wysoki otok, ale przydzielone są do kategorii A. Na dłuższe wędrówki z możliwą skałą/ekspozycją mogą być niewystarczające.
La Sportiva najbardziej mi odpowiadają. Podeszwa Vibram, wysoki otok, kategoria B/C. Salewy już mi się znudziły. Chyba się starzeję.
La Sportiva najbardziej mi odpowiadają. Podeszwa Vibram, wysoki otok, kategoria B/C. Salewy już mi się znudziły. Chyba się starzeję.

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć ... nie chodź nigdy w niskich butach w góry.Kategoria B/C to raczej nie niskie buty.
Z tych będzie Pan zadowolony na lata: Air Revolution 5.3 Meindl.

Ja chodziłem w tym roku w sezonie od maja do października i jestem bardzo zadowolony. Wysokie zostawiam na czas od listopada do kwietnia.
Nie zgodzę się z szanownym kolegą rabit. Zrobiłem już wiele km w moich niskich Salewach, włącznie z elementami wspinaczki na Małej Fatrze i nie narzekałem. W dodatku gdy się robi 30km w ciężkich, wysokich i skórzanych to potem ma się dolegliwości.
Niskie mają to do siebie, że są lekkie, a to przy takich wędrówkach ma znaczenie. Dobierasz odpowiednią podeszwę Vibram i jest miód.
Teraz będą podobnie jak u gara: niskie na wiosnę/lato, wysokie Salewy na jesień i zimę.
Skłaniam się aktualnie na wersję bez Gore (niskie). Na minus jedynie deszcz, kałuże i wolnoschnący zamsz.

Teraz będą podobnie jak u gara: niskie na wiosnę/lato, wysokie Salewy na jesień i zimę.
Skłaniam się aktualnie na wersję bez Gore (niskie). Na minus jedynie deszcz, kałuże i wolnoschnący zamsz.
"Małe buty" w górach to takie większe sandałki ale jak kto woli... Panie na Kasprowy też w trampkach chodzą:) z "lepszą podeszwą". Mówię o zaletach bezpieczeństwa w wyższych butach, chodzi o usztywnienie kostki o nic innego.

To usztywnienie kostki to trochę taki mit, slogan reklamowy. Kto często chodzi po szlakach, ten wie, co mam na myśli…
Ale każdy rzecz jasna wybiera but pod siebie, pod swoje zastosowanie i specyfikę terenu.
Ale każdy rzecz jasna wybiera but pod siebie, pod swoje zastosowanie i specyfikę terenu.

Usztywnienie kostki to ryzyko kontuzji kolana, więc coś trzeba wybrać.
Ciekawostka. Rozmiarówka butów marki La Sportiva jest zaniżona. Trochę tego ostatnio mierzyłem.
Jeśli masz rozmiar np. 44, przymierz 45. Będzie pasować. Jakieś te włoskie stopy mniejsze, czy co?
Jeśli masz rozmiar np. 44, przymierz 45. Będzie pasować. Jakieś te włoskie stopy mniejsze, czy co?

- petruss1990
- Ekspert
Mają inne standardowe kopyto szewskie. Trochę butów mierzyłem (jak jeszcze w Lublinie były normalne sklepy) i re włoskie były najbardziej dopasowanie. Luźniejsza była trezeta i zamberlan, a najbardziej zbliżone do polskiej rozmiarówki AKU i.... (coś jeszcze).
Cześć,
w połowie czerwca (11-18) wybieram się w Tatry. Planuję wędrówki dolinami, zwiedzanie jaskiń oraz zdobycie kilku szczytów jak Giewont, Kasprowy, Ciemniak i Krzesanica. Jeśli pogoda i siły pozwolą, chciałbym również spróbować wejścia na Świnicę przez Zawrat oraz Rysy.
Stoję jednak przed dylematem wyboru odpowiednich butów. Początkowo brałem pod uwagę Aku Trekker Lite III Wide GTX, ale po przeczytaniu opinii i własnych przemyśleniach coraz bardziej skłaniam się ku niższym, letnim butom, a konkretnie Aku Rocket DFS GTX.
Czy ktoś z doświadczeniem w doborze obuwia górskiego mógłby podzielić się opinią na temat tych modeli lub zaproponować alternatywy, które sprawdziłyby się w czerwcowych warunkach na wspomnianych trasach?
Planuję jednodniowe wędrówki z umiarkowanie lekkim plecakiem (~6 kg) i kijami trekkingowymi. Zależy mi na butach, które zapewnią komfort zarówno na długich trasach dolinnych, jak i stabilność na trudniejszych odcinkach, takich jak Orla Perć czy Rysy.
Dodam, że mam dość szeroką stopę. Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
w połowie czerwca (11-18) wybieram się w Tatry. Planuję wędrówki dolinami, zwiedzanie jaskiń oraz zdobycie kilku szczytów jak Giewont, Kasprowy, Ciemniak i Krzesanica. Jeśli pogoda i siły pozwolą, chciałbym również spróbować wejścia na Świnicę przez Zawrat oraz Rysy.
Stoję jednak przed dylematem wyboru odpowiednich butów. Początkowo brałem pod uwagę Aku Trekker Lite III Wide GTX, ale po przeczytaniu opinii i własnych przemyśleniach coraz bardziej skłaniam się ku niższym, letnim butom, a konkretnie Aku Rocket DFS GTX.
Czy ktoś z doświadczeniem w doborze obuwia górskiego mógłby podzielić się opinią na temat tych modeli lub zaproponować alternatywy, które sprawdziłyby się w czerwcowych warunkach na wspomnianych trasach?
Planuję jednodniowe wędrówki z umiarkowanie lekkim plecakiem (~6 kg) i kijami trekkingowymi. Zależy mi na butach, które zapewnią komfort zarówno na długich trasach dolinnych, jak i stabilność na trudniejszych odcinkach, takich jak Orla Perć czy Rysy.
Dodam, że mam dość szeroką stopę. Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

Witam,
zanim coś zaczniemy doradzać, zapoznaj się z tym wątkiem od początku.
zanim coś zaczniemy doradzać, zapoznaj się z tym wątkiem od początku.
Ta zima jest z rekordowo małą pokrywą śnieżną w Tatrach, ale w czerwcu na szlaku na Rysy na 100% będą jeszcze odcinki ze śniegiem (w pobliżu Buli), więc jeżeli w ciągu nocy poprzedzających wyjście będzie mróz i zrobi się beton, to KONIECZNE BĘDĄ RAKI. I nie piszę o tym, żeby cię straszyć. Mój znajomy zginął właśnie w czerwcu pod Rysami z tego powodu... Więc rozważ takie buty, które będą kompatybilne z rakami. No chyba że Rysy odłożysz na późniejszy termin lub temperatury wysoko w Tatrach będą dodatnie całodobowo i stary śnieg będzie miękki.Eurydome pisze: ↑24 mar 2025, o 13:00Cześć,w połowie czerwca (11-18) wybieram się w Tatry. Planuję wędrówki dolinami, zwiedzanie jaskiń oraz zdobycie kilku szczytów jak Giewont, Kasprowy, Ciemniak i Krzesanica. Jeśli pogoda i siły pozwolą, chciałbym również spróbować wejścia na Świnicę przez Zawrat oraz Rysy.
I przeczytaj dodatkowo ten wątek: viewtopic.php?f=327&t=5129