Tarnowski Pasaż Odkryć, który został otwarty na początku września, znalazł się na liście 10 najlepszych przedsięwzięć 2022 roku w Małopolsce. Uroczyste wręczenie tytułów odbędzie się w Krakowie w auli Polskiej Akademii Umiejętności.
Dobra propozycja. Chętnie bym się na jeden z takich spacerów wybrał tylko w wakacje z czasem bardzo krucho. Wiesz jakim te spacery cieszą się zainteresowaniem ?
Jeśli jesteś kibicem takiej odmiany ręcznej, zapraszam przyjedź. Dla mnie to nie piłka ręczna.
Na wspinaczce było więcej ludzi. Przejeżdżałem obok zawodów na ściance.
Trochę daleko mam z Darłówka
Gdybym był na miejscu to z ciekawości poszedłbym na jakąś mniej znaną dyscyplinę..
Ogólnie z frekwencją szału nie ma. Gdy Polska grała (chyba w Krakowie) w koszykówkę 3x3 na trybunach nie było kompletnie pusto, ale tłumów też nie było.
Wiadomo po ile są bilety ?
Muszę powiedzieć że ja nie widzę w Krakowie tej imprezy. Były Mistrzostwa Europy w piłce nożnej, w Krakowie meczów nie było a ruch był jakby większy i widać było kibiców. Były Światowe Dni Młodzieży - faktycznie widać było w mieście święto z atmosferą. Teraz jakoś tego nie ma. Nie widać też imprezy od strony marketingowej, jakichś plakatów, billboardów, reklam na tramwajach i autobusach. Natomiast opłacało się zapisać na wolontariat. Żona tak zrobiła. Dostała na 2 tygodnie darmowe przejazdy komunikacją oraz naprawdę spory pakiet prezentów: porządny plecak, ubrania na każdą pogodę, powerbank, parę gadżetów. A obciążenie rzędu 2 dni w którymś z miejsc, gdzie odbywają się zawody - ona bodaj na Kolnej czyli na torze kajakarstwa górskiego.
Koszykówka jest najdroższa w tym zestawie. Nie wiem czemu cena za te zawody tak wystrzeliła w kosmos. Czyżby tak się cenił stary obiekt Cracovii. Generalnie większości z tych dyscyplin nie znam i jakoś mnie specjalnie nie kręcą, chociaż migawka ze wspinaczki pokazała, że jest to konkurencja całkiem widowiskowa.
Norden pisze: 14 wrz 2023, o 23:25
Cmentarz żydowski c.d.
Groby wojskowe żołnierzy z I Wojny Światowej
To fragment cmentarza nr 201?
Dokładnie, jedna z sześciu zachowanych kwater, na których pochowani są wyłącznie żołnierze wyznania mojżeszowego.
Do dzisiaj przetrwały:
Nr 293 w Zakliczynie
Nr 35 w Ołpinach
Nr 130b w Grybowie
Nr 132 w Bobowej
Nr 201 w Tarnowie
Nr 313 w Bochni
Podczas II Wojny Światowej zostały zniszczone żydowskie cmentarze wojskowe w Krakowie, Myślenicach, Niepołomicach, Jaśle, Gorlicach, Bieczu i Tuchowie...