Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Rumunia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Rumunia

Post autor: Comen »

Chyba jeszcze nie za rok ze względu na Krystiana, bo to mimo wszystko dość dziki kraj i jazda na żywioł pociągami po nocy jak 10 lat temu trochę mi się nie uśmiecha. Ale pomysł na Rumunię to mam, nawet niejeden i kiedyś wypada tam wrócić i zobaczyć co się zmieniło.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Kolega z Niemiec (miłośnik Rumunii) nie mógł się nadziwić polskich pociągów z Kolei Małopolskich. W Rumunii podobno odcinek 80km pociągiem tego typu jedzie się jakieś 3-4 godziny. ;)
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Nie znam takich tras w Rumunii, żeby pociągi aż tak się wlekły. Może na jakiś górskich terenach albo ze względu na remonty lub wydarzenia loisowe. Osobówki rzeczywiście są z czasów słusznie minionych i tempo ich jazdy nie należy do zadowalających, ale tempa rzędu 20 km/h nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Arad-Nadlac to była taka mała spalinówka (sama lokomotywa z przedziałem dla pasażerów) i faktycznie w podskokach rozwijała 20 km/h. Ciekawe czy jeszcze jeździ. Bo np. podobny pociąg-tramwaj jadący z Aradu do Ghioroc zlikwidowali jeszcze w latach 90-tych. Zostały tylko słupy i tory biegnące odcinkami po drodze asfaltowej. A szkoda bo byłaby to niezła atrakcja turystyczna, bodaj najstarsza w Rumunii kolejka elektryczna.
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

W okolicach Aradu tramwaj-pociąg wciąż chyba jeździ do Vladimirescu.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

To fragment tej trasy do Ghioroc, ale jakieś 20 km krócej.