Piwane (551 m. n.p.m.), to zalesiona górka w BN między wsiami Ropica Górna i Pstrążne. Ciekawa jest, ze względy na zalegające tam kamienie i wyryte na nich napisy i rysunki. Byłem tam już w 2017 roku, ale nie wszystkie kamienie odnalazłem, więc w tym roku tam wróciłem, aby odnaleźć jeszcze niektóre z tych kamieni.
Znalazłem kolejne i zdaję sobie sprawę, że to nie wszystkie widziałem.
Wrzucam parę fotek z tej dniówki>

Poniższe zdjęcie, najbardziej znany ryt, prawdopodobnie zegar słoneczny:

Kolejne:

Następnie udaliśmy się na szczyt Piwane poszukując tam kolejnych kamieni, ale nic nie znaleźliśmy. Poniżej dwa zdjęcia ze szczytu:

Dalej udaliśmy się na północ od szczytu, a tam kolejne kamienie:

Opuściliśmy Piwane i udaliśmy w najwyższe zakamarki wsi Pstrążne.
Tak wyglądało zejście to tej wsi:

Przeszliśmy wieś i skierowaliśmy się na południe, aby zobaczyć wodospady na potoku Wołosiec.
Niestety, potoki ledwo się sączyły i w wodospadów nici. Z doliny Wołościa udaliśmy się bezszlakowo zboczami Kornuty do Ropicy Górnej, gdzie pod cerkwią zostawiliśmy auto. Cała ta dniówka była bezszlakowa, ale nie skomplikowana orientacyjnie.
Więcej o Piwane, tamtejszych atrakcjach, jak tam trafić, przeczytać można i pooglądać m.in.na stronie śp. Darka Zająca:
http://www.beskid-niski-pogorze.pl/ciek ... piwane.php .
Pozostałych dni nie będę opisywał. Napiszę jedynie gdzie m.in. byliśmy:
- okolice Ożennej. Tam cm.3, 1, 2, obóz Konfederatów B. pod Czeremchą...
- Cieklin, cm.14, Dom Popielic, Cieklinka...
- górna Pielgrzymka, Pachniączka (niestety wodospady ledwo sączyły), Ruskie Zamki, dolina Potasówki, kapliczki, Huta Pielgrzymska, Przeł.Smyczka...
- dwa dni, to okolice naszej bazy w Mrukowej, więc dwukrotnie Pagórek, Bucznik, Jeleń, Góra Desznicka (wieża w budowie), Walik, Jaworze z miejscami związanymi z pobytami Karola Wojtyły, liczne kapliczki (w tym poza szlakami), oczywiście Zamkowa nad Mrukową...
To by było na tyle o udanym, pogodnym pobycie w BN.