Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Kolej w Polsce i Europie

Post autor: gar »

Zakończyła się przebudowa linii kolejowej Wrocław-Sobótka. Po wielomiesięcznych pracach i kilku opóźnieniach, wynikających m.in. ze zmiany planów, co do rozbudowy sieci kolejowej, dziś mamy finał.
Na trasę Wrocław-Sobótka powracają pociągi towarowe. W marcu planowane jest uruchomienie na linii Wrocław-Świdnica kursów pociągów osobowych.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Na stacji Rzeszów Główny ciekawy pociąg relacji Graz Hauptbahnhof /Dworzec Główny/-Przemyśl. Pociąg austriackich linii kolejowych.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Rozkładowy?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Tak, był na tablicy w hali dworcowej. W 2019r. Podkarpacie nawiązało współpracę z Czechami i Austriakami. Nawet pisałem o tym w tym wątku. Zapomniałem. (S)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Przejrzałem krótko rozkład pociągów z Katowic które potraktować sobie mogę jako dogodny hub przy podróżowaniu. Pociąg do Wiednia jest o dobrej porze bo nocą. Z drugiej strony gdybym chciał wysiąść w Brzeclawiu to trochę wcześnie bo o 4. Do Pragi jest kilka połączeń ale pory mniej dogodne. Trzeba tracić dzień. Po drodze wysiąść można jeszcze w Olomuncu Pardubicach i Kolinie. Nie wiem czy na rozkladach żółtych jest uwzgledniona oferta Leo Express która reklamuje się obok w gablocie. Z połączeń nad morze to są realizowane różnymi trasami. Przez Łódź Warszawę albo Poznań. Jak chce się wysiąść po drodze można kombinować. Potencjalnie interesowała by mnie także oferta Kolei Śląskich. Z tym że połączeń na trasach typu Lubliniec Racibórz Mikołów jest niewiele i nie zawsze o dobrych godzinach. Brak chyba połączeń na Słowację via Zwardoń. Kiedyś jechałem tak do Żyliny z Krakowa bezpośrednio. Teraz jak widać ruch na tej linii zamarł.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/