1. Nie podobał mi się ranking npm, ponieważ brał pod uwagę jedynie schroniska PTTK. Wyglądało to na faworyzowanie i promowanie tych schronisk. Ale to redakcja ustalała kryteria i miała do tego prawo.
Adler pisze: ↑18 gru 2021, o 23:03
Co bierzemy pod uwagę?
- wyżywienie
- warunki noclegowe i sanitarne
- kontakt i atmosfera
Kryteria podobne do tych z nieistniejącego już dawno czasopisma "npm"
Jednak tu admin podaje schroniska prywatne (Sowa, Soszów).
Ok. o takie rozszerzył i słusznie.
Ale są też inne propozycje ośrodków Szkolno - Wypoczynkowych (Durbaszka). To się mieści w kryteriach? To może Zdynia u Pani Zosi też może być oceniana, chociaż właścicielem są "Lasy".
Czym się różnią schronisko PTTK - prywatne schronisko - agro (np. Hajstra)- ośrodek o charakterze schroniska (Baza nad Roztokami), jeżeli oferują to samo?
2. Nie podobały się mi kryteria npm i tu przedstawione ponieważ wiele wspaniałych i mi odpowiadających obiektów nie oferuje wyżywiania i z góry są na przegranej pozycji, prawdopodobnie nie można ich proponować.
Odpadają więc Jaśliska (Zaścianek), Kotań i kilka podobnych.
3. Nie przedstawię swoich propozycji , ponieważ (co już pisałem), rzadko korzystam ze schronisk PTTK.
Przedstawię to na przykładzie popularnego tu Beskidu Niskiego. Kiedyś korzystałem z obu schronisk PTTK(ostatnio ponad 15 lat wstecz) oraz popularnych stacji turystycznych (korzystał ktoś z nich?)
W ostatnich latach w BN nocuję w innych obiektach, m.in.
- Gorlice: Dom Nauczyciela, Blich,
- agro: Grybów, Nagórzany, Komańcza. Gładyszów, Bartne, Hajstra, Tylawa, Krempna 90, Krempna 92,
- Kotań u Piotra,
- Dom Wycieczkowy PTTK Dukla (to nie schronisko),
- Wysowa: 2 agro (U Leśniaków, w tym roku Przystanek Wysowa), kwatera prywatna, pensjonat (Emilia), kiedyś ośrodek Cukrownik...
- Rymanów Zdrój (pensjonat),
- Jaśliska prywatny Zaścianek...
- Nowy Żmigród Wichrowe Wzgórze...
to z pamięci i chyba nie wszystko. Widać z tego, że nie mam wiedzy o schroniskach PTTK i prawa o nich wypowiadać się. To tyle w tym temacie.