Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Coronavirus COVID-19 - dyskusja
Re: Coronavirus COVID-19 - dyskusja
Myślę, że wszystkie kraje UE od dzisiaj wprowadzają tzw. paszporty covidowe. Uregulowania unijne.
W aplikacji mObywatel paszport działa…:)
Czyli wjeżdżając do Niemiec trzeba okazać aplikację z kodem, czy nadal zgodnie z postanowieniami z dnia 11 czerwca? 

Dotarłem do lokalnej informacji (Meklemburgia-Pomorze Przednie):
Czy mogę obecnie zrobić wycieczkę jednodniową do Meklemburgii i Pomorza Przedniego?
Tak, od 11 czerwca wjazd na teren landu jest możliwy bez ograniczeń. Nie potrzebuje Pan przy wjeździe testu. Ten jest konieczny tylko w przypadku, kiedy zamówił Pan nocleg.
źródło: mv-corona.de
Certyfikat (aplikacja z kodem) jest nieobowiązkowa, to tylko dodatek - usprawnienie dla podróżujących.
Tłumacząc...Kann ich derzeit einen Tagesausflug nach Mecklenburg-Vorpommern machen?
Ja, seit dem 11. Juni 2021 ist die Einreise in Mecklenburg-Vorpommern uneingeschränkt möglich. Sie benötigen bei der Einreise keinen Coronatest. Diesen benötigen Sie nur, wenn Sie eine Unterkunft gebucht haben.
Czy mogę obecnie zrobić wycieczkę jednodniową do Meklemburgii i Pomorza Przedniego?
Tak, od 11 czerwca wjazd na teren landu jest możliwy bez ograniczeń. Nie potrzebuje Pan przy wjeździe testu. Ten jest konieczny tylko w przypadku, kiedy zamówił Pan nocleg.
źródło: mv-corona.de
Certyfikat (aplikacja z kodem) jest nieobowiązkowa, to tylko dodatek - usprawnienie dla podróżujących.
Jak dla mnie przebój miesiąca: podziemia w Osówce (kompleks Riese) zwiedza się w maseczkach, rękawiczkach i czepkach prysznicowych
Tego jeszcze nie grali

Żeby nie trzeba było dezynfekować kasków.
- petruss1990
- Ekspert
Jak byłem 2 lata temu czepki prysznicowe były dobrowolne i darmowe. Płyn do dezynfekcji wisiał przy stojaku na kaski i psikał kto chciał... Jakby kazali te folie na łeb nakładać, to bym chyba wygrzebał swoją legitymacje i zaczął kłunię ;-)
Jaką legitymację ?
- petruss1990
- Ekspert
Diagnosty (nic szczególnego, ale orzełek bajerancki)
A ja coś pamiętam, że podobny standard zaproponowało Centrum Ewolucji Człowieka w Krasiejowie. I to jeszcze w czasach kiedy o Covidzie nie słyszeli nie tylko Chińczycy ale i nietoperze.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Słowacy już się kompletnie pogubili. Otwierają granice, zamykają granice, blokują granice, odblokowują granice. Sami nie wiedzą co chcą zrobić i osiągnąć. Burdel na kółkach.
Z takim burdelem to nie tylko w Słowacji. Wystarczy zobaczyć jak wygląda odprawa na lotniskach w poszczególnych krajach europejskich. Książkę można byłoby napisać.
Czytałem coś o tym, ale się nie przejmuję, bo planów na wyjazdy lotnicze w tym roku nie mam żadnych.
Francja i Grecja wprowadzają dość ostre ograniczenia dla niezaszczepionych. Na Maltę to już bez certyfikatu szczepionkowego się nie wjedzie.
Edit: Malta w ostatniej chwili rezygnuje z wprowadzenia nowych przepisów.
Edit: Malta w ostatniej chwili rezygnuje z wprowadzenia nowych przepisów.
Demokracja w pełnym zakresie. Możesz robić co chcesz pod warunkiem, że robisz to co my ci każemy.
Od 15.07 rzez Słowenię niezaszczepieni nie przejadą nawet tranzytem.
Od 15.07 rzez Słowenię niezaszczepieni nie przejadą nawet tranzytem.
- petruss1990
- Ekspert
Zwolennikiem szczepień jestem, nie ukrywam, ale takie coś to już przegięcie. Ciekawe jak jest rozwiązany problem osób, które NIE mogły zostać zaszczepione...
Tylnymi drzwiami jest to powrót do systemu całkowitej kontroli na granicy z czym wiąże się z zasady stawianie przeszkód dla wjeżdżającego, zniechęcanie do turystyki a w skrajnych przypadkach łapownictwo i wymuszanie.
Niby wystarczy mieć jakiś tam świstek. Ale co jak świstek zgubisz, uszkodzisz albo jak sam z jakichś powodów będzie felerny. Wersja elektroniczna to też nie rozwiązanie, bo jak pokazuje nasza myśl techniczna np. do e-dowodu trzeba mieć dwie aplikacje, wstukać 4 razy rozmaite kody a i tak sprawa rozbija się na jakimś zabezpieczeniu smartfona i kombinuj na granicy o co w tym wszystkim chodzi. Zawsze może też zabraknąć prądu albo zasięgu.
Niby wystarczy mieć jakiś tam świstek. Ale co jak świstek zgubisz, uszkodzisz albo jak sam z jakichś powodów będzie felerny. Wersja elektroniczna to też nie rozwiązanie, bo jak pokazuje nasza myśl techniczna np. do e-dowodu trzeba mieć dwie aplikacje, wstukać 4 razy rozmaite kody a i tak sprawa rozbija się na jakimś zabezpieczeniu smartfona i kombinuj na granicy o co w tym wszystkim chodzi. Zawsze może też zabraknąć prądu albo zasięgu.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Podobno we Francji już się zaczęła fala protestów. Ciekawe czy przyniosą jakieś efekty.
Efekt dla turystyki będzie taki, że wszyscy ruszą nad Bałtyk. Jak już tego nie zrobili. Hotelarze zacierają rączki.
Nie wszyscy nad Bałtyk. Dziś w Siemianach nad Jeziorakiem dzikie tłumy. Podejrzewam że w Tatrach, Bieszczadach i Karkonoszach podobnie.
- sleepwalker
- User
Albo na Cypr - tam bez testu i bez szczepienia. A Polaków tłumy. W naszym hotelu (dużym) polski był najpopularniejszym językiem. Polka prowadząca na Cyprze biuro podróży powiedziała, że w tym roku to Polacy ratują cypryjską turystykę (Rosjan tym razem mało, a Brytyjczyków niemal w ogóle).
Kolejna rewelacja. Od najbliższego poniedziałku Islandia będzie wymagać negatywny test na COVID-19 również od osób, które przeszły pełne szczepienie.