Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Bornholm
Bornholm
No, Michun Ty to taki "sadysta gastronomiczny" jesteś... <lol>
Narobiłeś mi znowu smaka na to "Słońce Nad Bronholmem" - ja znam wersję bez tej krojonej rzodkiewki ale wygląda smakowicie, przyznaję... <tak>
Narobiłeś mi znowu smaka na to "Słońce Nad Bronholmem" - ja znam wersję bez tej krojonej rzodkiewki ale wygląda smakowicie, przyznaję... <tak>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Bornholm
Wygląda nieźle, ale szczerze mówiąc z przedstawionego przez Ciebie zestawu najbardziej pasuje mi zmrożona czyściocha.Michun pisze: Z Bornholmu przywiozłem sobie zwyczaj gastronomiczny- mianowicie lubię sobie czasem zrobić takiego "bornholmera"
Tylko lubię więcej szczypiorku, jako chleb biorę pumpernikel i płat śledzia wędzonego na zimno.
Aha, no oczywiście do tego powinien być kielonek zmrożonej czyściochy.
Bornholm
A próbowałeś tego "dodatku" do czyściochy ?gar pisze:szczerze mówiąc z przedstawionego przez Ciebie zestawu najbardziej pasuje mi zmrożona czyściocha.
Przyznam się, że ja początkowo dość sceptycznie podchodziłem do tego zestawu - śledź + żółtko + cała reszta... <mysli>
Jak spróbowałem, to już wiedziałem czego bym żałował gdybym tego nie zrobił... <tak> <mniam>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Bornholm
To żółtko jest na twardo czy na miękko?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Bornholm
W oryginale jest na surowo, choć teraz zwykle podawane jest w postaci lekko spasteryzowanej (leciutko ścięte) - myślę, że takie jest bardziej "zjadliwe" dla większości turystów stąd bornholmczycy dostosowali do nich tradycyjny przepis.Comen pisze:To żółtko jest na twardo czy na miękko?
Świetnie smakuje do "Sol over Bornholm" ciemne piwo - najlepiej lokalne Mørk Guld, niefiltrowane o mocy 5,7%.
A jak ktoś woli mocniejsze trunki to polecam - wspomniany przez Michuna w forumowej kawiarence - akvavit -> Bornholmer Akvavit (40% czysta wódka z posmakiem kopru i kminku), Bornholmer 1855 Traditionsakvavit (42% wódka wyrabiana wg starej receptury) albo Bornholmer Bitter - gorzka 38% alkohol z nutą jałowca i cynamonu, łączy w sobie gorzki i łagodny smak. <tak> <mniam>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bornholm
Osobiście polecam stronę o ...
mają dużo przydatnych informacji i fajne forum
mają dużo przydatnych informacji i fajne forum

Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, o 18:14 przez Adler, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie tak szybko z tą reklamą.
Powód: Nie tak szybko z tą reklamą.
Re: Bornholm
super temat
witam

Re: Bornholm
Ostatnio takie posty dość często się zdarzają. Teraz tylko czekać na reklamę.
Re: Bornholm
Póki co zostawiam, bo post krzywdy tematowi nie robi. Zastanawiam się tylko głośno kiedy będzie ciąg dalszy. Ostatnio na kilku forach pojawiły się podobne wpisy z kont o nickach bardzo podobnych i charakterystycznych. Zobaczymy czy coś się z tego rozwinie.
Re: Bornholm
vinod, ashog, kunsh - może chcą dostać nagrodę za aktywność, a może to nazwy jakichś firm sieciowych?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/