Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Kącik kierowcy
Re: Kącik kierowcy
Ok. Może głupio zapytam (jako kierowca "benzyny"), ale czy są jakieś zalecenia kilometrowe? Sposoby rozgrzania auta przy niewielkim dystansie? Ile km mniej więcej jest konieczne, aby silnik się w miarę rozgrzał? W nowych Dieslach też tak to wygląda? 

Nie mam bladego pojęcia co zalecają producenci (i jak to robią użytkownicy), ja parkuję w ciepłym garażu, a potem trzy litry wypluwa sadzę mimo, że to zwykły "majzel", ale z turbiną, niestety właśnie japońce skończyli jego produkcję.
Skoro już go zaklepałeś, to życzę bezawaryjnego użytkowania, a w końcu czyszczenie EGR to tylko mycie w benzynie.
Szczegółów pewnie powinieneś szukać na innych forach.
Skoro już go zaklepałeś, to życzę bezawaryjnego użytkowania, a w końcu czyszczenie EGR to tylko mycie w benzynie.
Szczegółów pewnie powinieneś szukać na innych forach.
Od wtorku jeżdżę Dieslem.
Przegląd aktualnych, średnich cen w kraju:
PB95 - 5,15 zł
PB98 - 5,43 zł
ON - 5,09 zł
ON+ - 5,40 zł
LPG - 2,10 zł

Przegląd aktualnych, średnich cen w kraju:
PB95 - 5,15 zł
PB98 - 5,43 zł
ON - 5,09 zł
ON+ - 5,40 zł
LPG - 2,10 zł
Przejechałem ostatnio Polskę od północy do południa i ceny w wielu miejscach spadły poniżej 5 zł. Widziałem nawet PB95 za 4,79 !
A tak straszyli, że na wakacjach ceny wzrosną...
Diesel także sporo poniżej 5 zł.
Diesel także sporo poniżej 5 zł.
Oby tak było dalej. Cena poniżej 5 zł jest do przyjęcia.
Lejecie czasem do baku droższe odmiany PB lub ON?
Czy tylko te standardowe? Tańsze?
Zaleca się bowiem raz na jakiś czas przepalić samochód na tych z dodatkami, typu Premium.
Czy tylko te standardowe? Tańsze?

Zaleca się bowiem raz na jakiś czas przepalić samochód na tych z dodatkami, typu Premium.
My (w sensie ja i moja żona) tankujemy od jakiegoś czasu takie wzmocnione paliwo na Shellu. Póki co jesteśmy (poza ceną) zadowoleni.
Po ostatnich wydarzeniach w Arabii Saudyjskiej spodziewany jest na dniach wzrost cen paliw także na polskich stacjach. Mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle.
Pytanie o ile ceny wzrosną i na jak długo, bo sytuacja prędzej czy później powinna się uspokoić.
źródło: autokult.plCzwartek 26 września to dzień największej w 2019 r. mobilizacji policji drogowej w europejskich krajach. Podobnie będzie w Polsce. Jak zapowiada Komenda Główna Policji, przeciwko kierowcom stwarzającym zagrożenie zostaną wytoczone najcięższe działa.
Ogólnoeuropejska akcja "Edward" to akronim od słów "European Day Wihtout A Road Death", czyli Dzień bez śmiertelnego wypadku drogowego. Na całym kontynencie policja drogowa mobilizuje się, by zmaksymalizować kontrolę nad poczynaniami kierowców. Podobnie będzie i w Polsce. Komenda Główna Policji wystosowała już do swoich jednostek w terenie zalecenie, by na drogach znalazło się jak najwięcej patroli.
Nie wiem jak u Was wyglądała ta mobilizacja, ale na trasie Ruda Śląska - Skoczów nie stwierdzono żadnego policjanta. Może byli na innych drogach 

Akcja "Twoje światła, nasze bezpieczeństwo" startuje 21 października 2019 roku i potrwa do 15 grudnia 2019 roku.
W tym czasie kierowcy mogą spodziewać się wzmożonych kontroli stanu oświetlenia w ich pojazdach. Jeśli ten będzie budził zastrzeżenia, trzeba liczyć się z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego i skierowaniem an powtórne badania techniczne. W skrajnych przypadkach spotkanie z policją może zakończyć się także 500-złotowym mandatem.
Strach się bać. Nawet 500 zł mandatu
Choć to i tak lepiej niż 50.
Ciekawy jestem czy będą sprawdzać rowerzystów czy tylko samochody. Z doświadczenia wiem że wieczorową porą nieoświetlone auto to rzadkość, a nieoświetlony rowerzysta to stosunkowo częsty widok (szczególnie na Podkarpaciu mam do takich głąbów szczęście).

Ciekawy jestem czy będą sprawdzać rowerzystów czy tylko samochody. Z doświadczenia wiem że wieczorową porą nieoświetlone auto to rzadkość, a nieoświetlony rowerzysta to stosunkowo częsty widok (szczególnie na Podkarpaciu mam do takich głąbów szczęście).
Ciekawe też, jak będą sprawdzać to oświetlenie. Przenośnym sprzętem znanym ze stacji diagnostycznych, czy "na oko"? Spaloną żarówka? Brak zapasowej? Brak homologacji na reflektory? Jedna wielka niewiadoma...

Na Shellu dzisiaj V-Power Diesel za 5,49zł. Jedno z najdroższych paliw, ale nowsze silniki dobrze to paliwo znoszą. Ponoć pomaga czyścić silnik, usuwając nagromadzone osady.
A ceny zwykłych paliw od dłuższego czasu stoją. Na Śląsku zazwyczaj w okolicach 4,90. Oby jak najdłużej nie wybierały się powyżej 5 zł.
Moja żona zbiera.
Orlen (została z czasów, gdy tam tankowaliśmy, ale wciąż korzystamy przy wycieczkowych zakupach lub nagłych tankowaniach - bo nie wszędzie jest Shell) i chyba Shell (bo nie jestem na 100 % pewny czy żona ma ich kartę).
Dziś wielkie zdziwienie. Podjeżdżam, tankuję V-Power, a na stacji "promocja wtorkowa", czyli V-Power Diesel w cenie zwykłego Diesla (FuelSave).