Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kącik kierowcy

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Podróż samochodem.

Post autor: Adler »

Czy ktoś z was może pochwalić się długimi podróżami po Europie/Polsce swoimi czterema kółkami?

Mile widziane krótkie relacje, zdjęcia, opisy.
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Trudno tu mówić o chwaleniu się, ale przeżyłem za kierownicą podróż na trasach Katowice - Gdynia - Katowice oraz Katowice - Świnoujście - Katowice.

Zdjęć nie posiadam. Natomiast uderzył mnie stan nawierzchni na krajowej "jedynce", dominują koleiny wytworzone przez ciężarówki, więc miło się wyprzedza. Nie dziwię się, że tylu ludzi ginie na polskich drogach.

Co do drugiej eskapady, to w województwie zachodniopomorskim panuje osobliwy zwyczaj wyprzedzania na jednopasmowej drodze niezależnie czy z przeciwka coś jedzie czy nie. Droga jest na tyle szeroka, że można umykać na pobocze. Ale czasami po takim poboczu chodzą ludzie, więc cieszę się, że nie zostałem postawiony przed wyborem: zderzyć się czołowo z jednym z zachodniopomorskich Schumacherów czy skosić pieszego.
Uważajcie, jeśli będziecie w tym regionie.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Tygryska
Początkujący

Post autor: Tygryska »

Byłam małym fiatem pod Hannoverem(zepsuł się a niemieccy mechanicy nie umieli go naprawić wrócił na pace od Ducato ). Polonezem przejechaliśmy z Polski do Włoch na wysokość Neapolu, potem wybrzeżem Francji do Hiszpanii(w tym kilka przejazdów po Sierra Nevada) aż prawie pod granicę z Portugalią(Cadiz) powrót przez Francję(prawie spod Dunkierki) i Niemcy. 20 letnią beemką zjechaliśmy całą Wielką Brytanie. Kolejna wyprawa polonezem(ciut nowszym i na gaz) i znów Włochy(Pizza), Francja(lazurowe wybrzeże i ocean atlantycki koło Bordeaux), powrót przez Szwajcarię i Niemcy. No i w zeszłym roku cała Szwecja też poldkiem. Teraz marzy mi się wyprawa gdzieś poza Europę i też będę się zastanawiać nad samochodem....
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Tygryska pisze:Teraz marzy mi się wyprawa gdzieś poza Europę i też będę się zastanawiać nad samochodem....
No widzę, że odważnie, bardzo odważnie :-)
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Ceny paliw

Jak uważacie, czy obecna tendencja drastycznego wzrostu cen paliw na rynku utrzyma się jeszcze długo?

Obecnie średnie ceny w kraju wyglądają następująco:

PB 95 - 5,07
PB 98 - 5,29
ON - 5,02 (skandal!)
LPG - 2,56

Pocieszający jest obecnie jedynie fakt powolnego, zauważalnego spadku cen LPG.

Czekam na Wasze opinie...

W tym wątku można wyrazić swoje niezadowolenie :-P