Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Rumunia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Zaawansowany

Rumunia

Post autor: Wiolcia »

Jak to wybrzeże oceniasz pod względem atrakcyjności? Chodzi mi przede wszystkim o walory krajobrazowe. Delta chyba ciekawsza pod tym względem?
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Rumunia

Post autor: gar »

Wiolcia pisze: 29 lis 2017, o 18:32 Jak to wybrzeże oceniasz pod względem atrakcyjności? Chodzi mi przede wszystkim o walory krajobrazowe. Delta chyba ciekawsza pod tym względem?
Słabiutko. Delta Dunaju zdecydowanie ciekawsza szczególnie dla osób lubujących się w obserwacji szeroko pojętej przyrody. Byłem 2 razy (rejsy po 6 godzin), ale ciągle mi chodzi po głowie wypad na Deltę z noclegiem w jednej z miejscowości, do których można dotrzeć jedynie drogą wodną.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Zaawansowany

Rumunia

Post autor: Wiolcia »

gar pisze: 29 lis 2017, o 19:40
Wiolcia pisze: 29 lis 2017, o 18:32 Jak to wybrzeże oceniasz pod względem atrakcyjności? Chodzi mi przede wszystkim o walory krajobrazowe. Delta chyba ciekawsza pod tym względem?
Słabiutko. Delta Dunaju zdecydowanie ciekawsza szczególnie dla osób lubujących się w obserwacji szeroko pojętej przyrody. Byłem 2 razy (rejsy po 6 godzin), ale ciągle mi chodzi po głowie wypad na Deltę z noclegiem w jednej z miejscowości, do których można dotrzeć jedynie drogą wodną.
Te rejsy organizuje się na miejscu? Możesz napisać krótko, jak to wygląda i ile kosztuje?
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Rumunia

Ja pływałem z grupą, więc zamawiałem rejs telefonicznie (potwierdzając mailowo) w Tulczy. Rozliczałem się w hotelu Delta. Cena wynosiła chyba około 40 lub 50 euro (zależne czy statek tylko do naszej dyspozycji czy zgadzaliśmy się na łączenie z inną grupą lub osobami indywidualnymi) za osobę za 6-godzinny rejs z pysznym (oczywiście rybnym) obiadem na statku. Nie wiem jak z cenami indywidualnymi, ale na pewno taka możliwość istnieje, bo mieliśmy ze sobą kilka osób indywidualnych. W sezonie takich rejsów jest sporo więc raczej nie powinno być problemu z dostaniem się na taki rejs.
Bilety na prom ogólnodostępny z Tulczy do Suliny nie wiem ile kosztują (na pewno dużo tańsze) i nie sprawdzałem niestety gdzie się takowe kupuje.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Rumunia

Kilka archiwalnych zdjęć z Rumunii:
Timisoara
Obrazek
Hunedoara

Obrazek

Braszów - ratusz
Obrazek