Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Niemcy

Ciekawe miejsca w Europie.
berlintravel

Niemcy

Post autor: berlintravel »

Był ktoś może niedawno w muzeum pergamońskim? Jak tam z ekspozycją w trakcie przebudowy?
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Niemcy

Post autor: Adler »

berlintravel pisze:Jak tam z ekspozycją w trakcie przebudowy?
Im Zuge dieser Sanierung ist der Saal mit dem Pergamonaltar bis 2019 geschlossen . Der Südflügel des Pergamonmuseums mit dem Ischtar-Tor, der Prozessionsstraße und dem Marktor von Milet sowie dem Museum für Islamische Kunst bleibt weiterhin geöffnet.
Tłumacząc:
Sala z Ołtarzem Pergamońskim jest zamknięta do 2019r.
Południowe skrzydło z Bramą Isztar, Drogą Procesyjną Babilonu, Bramą Targową z Miletu oraz częścią dotyczącą sztuki Islamu - w dalszym ciągu są dostępne dla zwiedzających.

Komentarz:
Musisz liczyć się z długimi kolejkami, warto kupić bilety wstępu wcześniej przez stronę internetową:
https://shop.smb.museum/#/tickets/list?museum_id=14

Z biletami dla całych grup może być problem.
Trzeba pisać maila do biura (ale małe prawdopodobieństwo wejścia).
robert_83

Niemcy

Post autor: robert_83 »

dzięki za info. też się tam wybieram
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Niemcy

Post autor: Adler »

Kolejne miasto, tym razem stolica Niemiec, dołącza do grona miast w brutalny sposób zaatakowanych przez terrorystów. Miasto mi bliskie, znam dobrze miejsce, w którym doszło do tragedii. Wiele razy zatrzymywałem się z turystami, ale też prywatnie przy budce z kiełbaskami tuż przy kościele (miejsce zdarzenia). :(
Przecież na Budapester Strasse jest zakaz wjazdu dla ciężarówek. Poza autokarami turystycznymi i autobusami miejskimi nie widywałem tam tirów. :|
Paulina5522

Niemcy

Post autor: Paulina5522 »

Byłam w Berlinie 2 razy, jest tam naprawdę co zwiedzać, w przypadku kobiet polecam Kurfürstendamm, znaną berlińską ulicę zakupów. Mieszkam aktualnie w Szczecinie i stamtąd bardzo szybko i fajnie można dojechać busami ............................. . Polecam.
Reklama w pierwszym poście - nieładnie
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Niemcy

Post autor: