Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Ciekawe połączenia, bilety autokarowe za 1 zł?
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Żeby tylko Euro za bardzo nam nie zdrożało
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Stan euro za bardzo od nas nie zależy, ale liczę że poziom 4,50 jest górnym pułapem i złotówka powoli zacznie odzyskiwać równowagę (tzn. zacznie spadać).
Kraków-Wiedeń (PolskiBus) na weekend Bożego Ciała dla 1 osoby:
39 zł tam
19 zł powrót.
39 zł tam
19 zł powrót.
W sierpniu z Krakowa do Budapesztu (7h) za 19 zł dla 1 osoby.
Powrót za kilka dni w tej samej cenie.
Nieźle.
Nieźle.
Który przewoźnik tak szaleje ? Czyżby Polski Bus ?Alan pisze:W sierpniu z Krakowa do Budapesztu (7h) za 19 zł dla 1 osoby.
Nieźle.
Dokładnie. W tym momencie i na tym odcinku nie ma dla niego konkurencji.
Biletów na trasie Kraków - Katowice nie kupimy już u kierowcy (od 1 maja 2016). Należy kupić je w krakowskich kasach dworcowych. Na trasie Katowice - Kraków podobna sytuacja jest od 1 czerwca 2016 z tym że bilet kupujemy w specjalnej kasie na placu dworcowym w Katowicach.
Cena biletu bez zmian: 14 zł (ulgowy 12).
Cena biletu bez zmian: 14 zł (ulgowy 12).
Unibus i Interbus, które się chyba połączyły. Z tego co wiem nikt inny docelowo na tej trasie nie jeździ (przelotowych nie liczę - i tak nie są konkurencyjni cenowo).
Trochę dziwny zwyczaj. Tak się jednak chyba składa, że te autobusy nie mają żadnych przystanków pośrednich.
Miały, ale już nie mają (wycofano między innymi plac Andrzeja w Katowicach podając jako powód protesty okolicznych mieszkańców). Nie wiem czemu tak jest, ale jest. Może będzie to miały pewne plusy. Pożyjemy, zobaczymy.
Polski bus (we współpracy z innymi liniami) reaktywował kursy z Warszawy do:
Rygi - 2 dziennie, ok. 12 - 14 h jazdy, ceny poniżej 100 zł w jedną stronę
Tallina - 1 dziennie, niespełna 19 h jazdy, ceny powyżej 100 zł w jedną stronę'
Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie i czy kierunek się utrzyma.
Rygi - 2 dziennie, ok. 12 - 14 h jazdy, ceny poniżej 100 zł w jedną stronę
Tallina - 1 dziennie, niespełna 19 h jazdy, ceny powyżej 100 zł w jedną stronę'
Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie i czy kierunek się utrzyma.
Niestety Lux wycofuje się z większości tras w Polsce. Ja odwiedzę go pierwszy raz już za kilka dni. Kiedy szukałem informacji na temat zwiedzania to na stronie ... natknąłem się na info o promocyjnych biletach Luxexpress do Budapesztu i za podróż w obie strony zapłaciłem tylko 10 zł. To była jakaś ostatnia promocja przed wycofaniem, ale teraz już prawie nie ma dostępnych biletów. Teraz zostanie już tylko PolskiBus 

To może być najważniejsza umowa na rynku transportowym w tym roku. Państwowy PKS Polonus i prywatny Polski Bus, czyli firmy które od lat ze sobą rywalizowały, nieoczekiwanie nawiązały współpracę. Od czwartku pasażerowie kupujący bilety na Polskiego Busa mają dostęp do tras do 100 miast z krajowej oferty Polonusa, a także pięciu z zagranicznego rozkładu jazdy. Chodzi o Lwów, Drohobycz, Truskawiec, Stryj i Kaliningrad.
Dzięki tej współpracy na platformie sprzedaży Polskiego Busa przybędą 23 nowe linie. Nowością są trasy zagraniczne, czyli połączenia do Lwowa, Drohobycza, Truskawca, Stryja i Kaliningradu. Do Lwowa będą jeździć autokary PKS Polonus. Połączenie będzie obsługiwane we współpracy z ukraińskim partnerem East West Eurolines. Połączenia do Kaliningradu będą natomiast obsługiwane przez partnerską firmę PKS Polonus KonigAvto.
Zdecydowana większość połączeń krajowych ma być obsługiwana przez autokary Scania z floty PKS Polonus. Pojazdy mają klimatyzację, Wi-Fi, gniazdka elektryczne oraz odchylane i w większości pojazdów rozsuwane fotele. Pasażerowie będą mogli odbyć podróż na podstawie numeru rezerwacji otrzymanego w wiadomości e-mail wraz z e-biletem PolskiBus.com. Podczas podróży obowiązywać będzie regulamin przewozów Polonus.
Bilety można kupować od czwartku na terminy od 1 kwietnia.
Dzięki tej współpracy na platformie sprzedaży Polskiego Busa przybędą 23 nowe linie. Nowością są trasy zagraniczne, czyli połączenia do Lwowa, Drohobycza, Truskawca, Stryja i Kaliningradu. Do Lwowa będą jeździć autokary PKS Polonus. Połączenie będzie obsługiwane we współpracy z ukraińskim partnerem East West Eurolines. Połączenia do Kaliningradu będą natomiast obsługiwane przez partnerską firmę PKS Polonus KonigAvto.
Zdecydowana większość połączeń krajowych ma być obsługiwana przez autokary Scania z floty PKS Polonus. Pojazdy mają klimatyzację, Wi-Fi, gniazdka elektryczne oraz odchylane i w większości pojazdów rozsuwane fotele. Pasażerowie będą mogli odbyć podróż na podstawie numeru rezerwacji otrzymanego w wiadomości e-mail wraz z e-biletem PolskiBus.com. Podczas podróży obowiązywać będzie regulamin przewozów Polonus.
Bilety można kupować od czwartku na terminy od 1 kwietnia.
Nie tylko Polonus.
W moim regionie Anglikom uległ także Voyager.
W temacie...
Ostatnio często widzę na trasie żółto-czarne Scanie z szyldami "Super PKS".
Reklamują połączenia też za 1 zł.
Mają sporo promocji.
Ich trasy:
Elbląg - Poznań
Warszawa - Gdynia
Warszawa - Koszalin
Suwałki - Warszawa
Lublin - Zakopane
Warszawa - Sandomierz
Warszawa - Szczawnica
Tarnobrzeg - Gdańsk
Lublin - Krynica-Zdrój
W moim regionie Anglikom uległ także Voyager.

W temacie...
Ostatnio często widzę na trasie żółto-czarne Scanie z szyldami "Super PKS".
Reklamują połączenia też za 1 zł.
Mają sporo promocji.
Ich trasy:
Elbląg - Poznań
Warszawa - Gdynia
Warszawa - Koszalin
Suwałki - Warszawa
Lublin - Zakopane
Warszawa - Sandomierz
Warszawa - Szczawnica
Tarnobrzeg - Gdańsk
Lublin - Krynica-Zdrój
Od 25 kwietnia 2018 roku zielono-pomarańczowe autokary Flixbusa ("następca" polskiego busa) mają pojawić się na następujących trasach (w nawiasach miejscowości pośrednie):
Warszawa - Szklarska Poręba Jakuszyce (Łódź, Sieradz, Wrocław, Jelenia Góra)
Wrocław - Medyka (Brzeg, Opole, Gliwice, Katowice, Kraków, Tarnów, Rzeszów, Przemyśl)
Gdynia - Praga (Sopot, Gdańsk, Bydgoszcz, Żnin, Poznań, Leszno, Wrocław, Zawidów, Liberec)
Gdynia - Wrocław (Sopot, Gdańsk, Toruń, Bydgoszcz, Poznań, Leszno)
Warszawa - Kudowa Zdrój (Sieradz, Wrocław, Kłodzko, Polanica-Zdrój, Duszniki-Zdrój)
Katowice - Iłowa (Zabrze, Gliwice, Częstochowa, Blachownia, Herby, Lubliniec, Dobrodzień, Opole, Brzeg, Wrocław, Legnica)
Kraków - Amsterdam (Katowice, Wrocław, Jędrzychowice, Drezno, Chemnitz, Giessen, Siegen, Bergisch Gladbach, Leverkusen, Düsseldorf, Duisburg, Emmerich am Rhein)
Wrocław - Wiedeń (Gliwice, Gorzyczki, Ostrawa, Ołomuniec, Brno, Mikulov)
Warszawa - Wałbrzych (Łódź, Sieradz, Wrocław, Świdnica, Szczawno-Zdrój)
Szczecin - Zakopane (Gorzów Wielkopolski, Świebodzin, Zielona Góra, Lubin, Wrocław, Kraków, Myślenice, Nowy Targ)
Wrocław - Budapeszt (Opole, Gorzyczki, Ostrawa, Bratysława, Rajka)
Warszawa - Karpacz Biały Jar (Łódź, Wrocław, Jelenia Góra)
Warszawa - Praga (Łódź, Wrocław, Zawidów, Liberec)
Warszawa - Zgorzelec (Sieradz, Wrocław, Legnica, Bolesławiec)
Kraków - Zgorzelec (Katowice, Wrocław, Legnica)
Wrocław - Poprad (Katowice, Kraków, Nowy Targ, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Łysa Polana, Ździar)
Niektóre są co najmniej dziwaczne (np. Katowice - Iłowa przez Częstochowę) a niektóre bardzo ciekawe (Poprad czy Amsterdam).
Warszawa - Szklarska Poręba Jakuszyce (Łódź, Sieradz, Wrocław, Jelenia Góra)
Wrocław - Medyka (Brzeg, Opole, Gliwice, Katowice, Kraków, Tarnów, Rzeszów, Przemyśl)
Gdynia - Praga (Sopot, Gdańsk, Bydgoszcz, Żnin, Poznań, Leszno, Wrocław, Zawidów, Liberec)
Gdynia - Wrocław (Sopot, Gdańsk, Toruń, Bydgoszcz, Poznań, Leszno)
Warszawa - Kudowa Zdrój (Sieradz, Wrocław, Kłodzko, Polanica-Zdrój, Duszniki-Zdrój)
Katowice - Iłowa (Zabrze, Gliwice, Częstochowa, Blachownia, Herby, Lubliniec, Dobrodzień, Opole, Brzeg, Wrocław, Legnica)
Kraków - Amsterdam (Katowice, Wrocław, Jędrzychowice, Drezno, Chemnitz, Giessen, Siegen, Bergisch Gladbach, Leverkusen, Düsseldorf, Duisburg, Emmerich am Rhein)
Wrocław - Wiedeń (Gliwice, Gorzyczki, Ostrawa, Ołomuniec, Brno, Mikulov)
Warszawa - Wałbrzych (Łódź, Sieradz, Wrocław, Świdnica, Szczawno-Zdrój)
Szczecin - Zakopane (Gorzów Wielkopolski, Świebodzin, Zielona Góra, Lubin, Wrocław, Kraków, Myślenice, Nowy Targ)
Wrocław - Budapeszt (Opole, Gorzyczki, Ostrawa, Bratysława, Rajka)
Warszawa - Karpacz Biały Jar (Łódź, Wrocław, Jelenia Góra)
Warszawa - Praga (Łódź, Wrocław, Zawidów, Liberec)
Warszawa - Zgorzelec (Sieradz, Wrocław, Legnica, Bolesławiec)
Kraków - Zgorzelec (Katowice, Wrocław, Legnica)
Wrocław - Poprad (Katowice, Kraków, Nowy Targ, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Łysa Polana, Ździar)
Niektóre są co najmniej dziwaczne (np. Katowice - Iłowa przez Częstochowę) a niektóre bardzo ciekawe (Poprad czy Amsterdam).
Te lubuskie połączenia dość interesujące dla mnie. Pytanie jak długo się jedzie z Krakowa do Zielonej Góry lub do Zgorzelca. Mało tras na wschód Polski - tylko linia do Medyki.
Kraków - Zielona Góra: czas przejazdu ma oscylować w okolicach 6 godzin, czyli bardzo ładnie
Wrocław-Medyka też jest ciekawym kierunkiem.
Ciekawe, czy średnie ceny pozostaną na poziomie tych z PB.
Ciekawe, czy średnie ceny pozostaną na poziomie tych z PB.
Obawiam się, że niestety nie. Mam nadzieję, że podwyżka nie będzie zbyt wysoka.
Ciekawe, czy średnie ceny pozostaną na poziomie tych z PB
O ile BolskiBus reklamował się cenami od 1 zł o tyle FlixBus deklaruje się cenami od 19 zł. Mam nadzieję, że cena regularna też będzie max 10 zł większa.