Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Kolej w Polsce i Europie
Kolej w Polsce i Europie
dokładnie jest tak jak mówisz. PolskiBus, wyjazd z Krakowa, i znów przyznaje rację, bilet z Krakowa akurat był po 35 zł powrót 55zł. Jednak nie zmienia to faktu że cena 90 zł w obie strony jest atrakcyjna. A teraz sam mam zgryza co wybrać na przyszły urlop Budapeszt czy Odessa (aczkolwiek nie wiem czemu ale przeraża mnie myśl ponad 12 godzinna jazda ukraińskim pociągiem).
Kolej w Polsce i Europie
Też nie wiem czemu Cię to przeraża. Cała przyjemność po Twojej stronie ... A co użyjesz w czasie tej podróży tego nikt Ci nie zabierze ...dinksiarz pisze: (aczkolwiek nie wiem czemu ale przeraża mnie myśl ponad 12 godzinna jazda ukraińskim pociągiem).
Kolej w Polsce i Europie
Kolej Doliny Bobru przeszła do historii. Pociągi na jednej z najpiękniejszych tras kolejowych zostały wycofane. Ostatnio miejscami jeździły tam z prędkością 10 km/h, co oznaczało brak ludzi w składach. Pieniądze na remont tej linii (mającej ogromny potencjał turystyczny) zostały przekazane na inne cele i póki co nie ma nadziei, aby coś się na tej trasie zmieniło. Szkoda.
Kolej w Polsce i Europie
Z tego co się dowiedziałem od nowego rozkładu jazdy zniknęły też pociągi po Dolinie Baryczy (wcześniej jeździły na trasie: Wrocław - Milicz - Krotoszyn). Podobno mają wrócić po wyremontowaniu linii kolejowej, ale zapowiedzi to jedno a realizacja to drugie. Reasumując w ciągu chwili dolnośląskie straciło 2 ciekawe linie kolejowe. Wielka szkoda.
Kolej w Polsce i Europie
Koleje ukraińskie (na czele których stoi Polak) uruchamiają połączenie z Kijowa do Przemyśla. Czas przejazdu około 7 godzin. Wstępnie podane ceny wydają się być interesujące.