Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
dinksiarz
Zaawansowany

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: dinksiarz »

dokładnie jest tak jak mówisz. PolskiBus, wyjazd z Krakowa, i znów przyznaje rację, bilet z Krakowa akurat był po 35 zł powrót 55zł. Jednak nie zmienia to faktu że cena 90 zł w obie strony jest atrakcyjna. A teraz sam mam zgryza co wybrać na przyszły urlop Budapeszt czy Odessa (aczkolwiek nie wiem czemu ale przeraża mnie myśl ponad 12 godzinna jazda ukraińskim pociągiem).
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: gar »

dinksiarz pisze: (aczkolwiek nie wiem czemu ale przeraża mnie myśl ponad 12 godzinna jazda ukraińskim pociągiem).
Też nie wiem czemu Cię to przeraża. Cała przyjemność po Twojej stronie ... A co użyjesz w czasie tej podróży tego nikt Ci nie zabierze ...
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Kolej Doliny Bobru przeszła do historii. Pociągi na jednej z najpiękniejszych tras kolejowych zostały wycofane. Ostatnio miejscami jeździły tam z prędkością 10 km/h, co oznaczało brak ludzi w składach. Pieniądze na remont tej linii (mającej ogromny potencjał turystyczny) zostały przekazane na inne cele i póki co nie ma nadziei, aby coś się na tej trasie zmieniło. Szkoda.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Z tego co się dowiedziałem od nowego rozkładu jazdy zniknęły też pociągi po Dolinie Baryczy (wcześniej jeździły na trasie: Wrocław - Milicz - Krotoszyn). Podobno mają wrócić po wyremontowaniu linii kolejowej, ale zapowiedzi to jedno a realizacja to drugie. Reasumując w ciągu chwili dolnośląskie straciło 2 ciekawe linie kolejowe. Wielka szkoda.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Koleje ukraińskie (na czele których stoi Polak) uruchamiają połączenie z Kijowa do Przemyśla. Czas przejazdu około 7 godzin. Wstępnie podane ceny wydają się być interesujące.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie