Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Dalekie obserwacje/Panoramy

Rozmowy o sprawach związanych z górami.
Awatar użytkownika
Czarny
Stały bywalec

Post autor: Czarny »

Zestaw kadrów ze wschodu na Kieżmarskim.

http://refrakcje.blogspot.com/2016/10/w ... -tatr.html
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Nieźle spojrzeć na Węgry z takiej odległości.
Awatar użytkownika
Czarny
Stały bywalec

Szkoda, że nie dało się wyciągnąć wszystkiego z tej miejscówki. Najdalszy zasięg z wpisu to ledwie 2/3 maksymalnego zasięgu do osiągnięcia.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Przy tegorocznej pogodzie 2/3 maksymalnego zasięgu stanowią nie ledwie 2/3, ale aż 2/3.
Awatar użytkownika
Czarny
Stały bywalec

No biorąc pod uwagę porę letnią to może i aż 2/3. Jednak to lato jest właśnie inne i stąd min. napisałem, że jednak "ledwie". Jak na przekór mieliśmy kilka razy bardzo dobrą widoczność i to taką na ponad 200 km. To się w lecie raczej nie zdarza, tzn. nie w Polsce. W międzyczasie odkopałem kilka zdjęć od których zacząłem przygodę z dalekimi obserwacjami. Kadry jeszcze z 2012 r.

http://refrakcje.blogspot.com/2016/10/d ... rania.html
Awatar użytkownika
Czarny
Stały bywalec

Szmat czasu temu, Witold Henryk Paryski pisał o dalekich obserwacjach z Tatr. W XXI Tomie wspomniał, że z Łomnicy doskonale widać Śnieżkę, czy nawet Howerlę. Chłop podszedł do sprawy intuicyjnie, ale od strony fizyki się nie przyłożył, bo przy pomocy kalkulatora można wykazać, że to niemożliwe.

Jednak stwierdził to zapewne na podstawie błędnej obserwacji innych, ale równie dalekich szczytów. Z Tatr dobrze widać Borżawę, którą wziął za Czarnohorę i Jesioniki które w tej wizji grały Karkonosze. Za słowami idą też przykłady. Dnia 27.01.2017 o wschodzie słońca udało mi się uchwycić Jesioniki z Kończystej. Obraz do obejrzenia w załączniku.

[attachment=0]IMGP9307.jpg[/attachment]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.