Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Dworce autobusowe w Polsce
A w Bielsku-Białej dość smutna pamiątka z lat zapewne 70-tych. Jedynym plusem duży plac manewrowy dla autobusów. Stanowiska i pasaż dla pieszych zadaszony, ale w zasadzie nie ma sensownej poczekalni, czyli jak zimno to trzeba stać na mrozie. Zbiorczy rozkład odjazdów jest, ale w niezbyt eksponowanym miejscu. Oczywiście tylko w postaci listy papierowej. Gastronomia to barek z frytkami w stylu nowo rodzącego się biznesu bazarowego, obok osobliwie sklepik z tytoniem. Gołębie i wróble "uprawiają agresywny marketing" jeśli chodzi o te frytki czy inne tam fastfoody. Ubikacje chyba tam gdzieś koło budki dystrybutora ruchu - nie korzystałem. Kładka piesza łączy to miejsce z położonym po przeciwległej stronie ulicy dworcem kolejowym. Na kładce ślisko jak zresztą w całym mieście.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Jeszcze bardziej kameralne, ale przyjemne i funkcjonalne jest miejsce odjazdu autobusów (bo trudno nazwać to dworcem autobusowym) w Bieruniu Starym.Alan pisze:Znajdujący się na trasie Rzeszów-Radom dworzec PKS w Nowej Dębie jest obiektem kameralnym.
Kilka lat temu oddany do użytku (kolejny z listy nowych!).
Plusy:
- ciepło i bezwietrznie, bo w budynku
- sklepy są, więc można kupić coś do picia i jedzenia
- toaleta
W Kaliszu dworzec autobusowy przyjemny, jasny z niewielką poczekalnią, kasami biletowymi i kioskiem, który dodatkowo prezentuje ofertę rozmaitych biur podróży (prospekty). W pobliżu największa w mieście galeria Amber, z tym że aby tam podejść trzeba sobie jednak chwilkę zarezerwować (wejście jest z drugiej strony w stosunku do dworca). Największym mankamentem odległość od centrum miasta, co sprawia że wiele osób wsiada do autobusów na przystanku MPK przy ulicy Poznańskiej.
W Ostrowie Wielkopolskim dworzec autobusowy też trochę na uboczu, ale blisko stacji PKP. Miejsce raczej opustoszałe, tylko niewielkie pomieszczenie dystrybutora ruchu, przy nim rozkład. Stara wiata nad stanowiskami, ale trzeba uważać na głowę bo w poszyciu wiją sobie gniazda miejscowe gołębie. Ruch niewielki, często przyjeżdżają busy firmy Sindbad (z zagranicy), które przypominają trochę dalekobieżne taksówki.
Oleśnica - tu na odmianę ruch spory,. Siedziba flagowa firmy Polbus tak że przy dworcu są także garaże i jakieś warsztaty. Stanowisk niemało, ale w rozkładzie panuje spory zamęt. Na zbiorczym odjazdy zaznaczone z innych stanowisk niż w rzeczywistości, w efekcie trzeba latać po peronach sprawdzać co i skąd odjeżdża. Budynek dworca niemłody, brudny i dość obskurny. Toaleta czynna, ale nie korzystałem. Z gastronomią krucho.
W Ostrowie Wielkopolskim dworzec autobusowy też trochę na uboczu, ale blisko stacji PKP. Miejsce raczej opustoszałe, tylko niewielkie pomieszczenie dystrybutora ruchu, przy nim rozkład. Stara wiata nad stanowiskami, ale trzeba uważać na głowę bo w poszyciu wiją sobie gniazda miejscowe gołębie. Ruch niewielki, często przyjeżdżają busy firmy Sindbad (z zagranicy), które przypominają trochę dalekobieżne taksówki.
Oleśnica - tu na odmianę ruch spory,. Siedziba flagowa firmy Polbus tak że przy dworcu są także garaże i jakieś warsztaty. Stanowisk niemało, ale w rozkładzie panuje spory zamęt. Na zbiorczym odjazdy zaznaczone z innych stanowisk niż w rzeczywistości, w efekcie trzeba latać po peronach sprawdzać co i skąd odjeżdża. Budynek dworca niemłody, brudny i dość obskurny. Toaleta czynna, ale nie korzystałem. Z gastronomią krucho.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Wieluń - budynek po generalnym remoncie więc miło, czysto, ciepło, przyjemnie, kasa i toaleta są, dworzec spory - budynek niewielki, ale na potrzeby Wielunia wydaje się być wystarczający, blisko do centrum
Olesno - tragedia, obskurny budynek, kas ani toalet ani widu, ani słychu, znajdujący się obok (można powiedzieć, że po drugiej stronie drogi) dworzec kolejowy wygląda zdecydowanie lepiej
Olesno - tragedia, obskurny budynek, kas ani toalet ani widu, ani słychu, znajdujący się obok (można powiedzieć, że po drugiej stronie drogi) dworzec kolejowy wygląda zdecydowanie lepiej