Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: Comen »

Połączenie kolejowe między Krakowem a Katowicami póki co i tak nie wytrzymuje konkurencji autobusu, który trasę przemierza mniej więcej w półtorej godziny, nawet ciut krócej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: gar »

Ciężko, żeby wytrzymywało przy takich czasach przejazdu. Interbus i Unibus przebywają tę trasę w 1,20 h w cenie 14 zł (ceny na PKP są zdecydowanie wyższe, ale to wg wykładni: dłużej jedziesz - więcej płacisz).
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

gar pisze:Nowy rozkład kolejowy już funkcjonuje i można tam znaleźć trochę ciekawostek np. znalazłem osobowy na trasie Katowice - Kraków jeżdżący szybciej od IC. IC jedzie 2,14 h (wyjazd 19.36, przyjazd 21.50), a osobowy 2,03 h (wyjazd 19.07, przyjazd 21.10). Inne IC jeżdżą ciut szybciej tj. 2,00 h, ale jak dla mnie 3 minuty różnicy w czasie przejazdu między IC a osobowym, gdy ten drugi zatrzymuje się na 17 przystankach i stacjach po drodze to jakiś żart. Pewnie jak się dobrze poszuka to takich kwiatków będzie dużo więcej.
Kolejne takie kwiatki:
Jasło - Zagórz: pospieszny (TLK IC) 16.58 - 18.40, czyli 2,42 h
osobowy (PR) 17.27 - 19.06, czyli 2,39 h, mimo 15 postojów więcej
Kraków Płaszów - Zakopane pospieszny (TLK IC) 9.12 - 12.13, czyli 3,01 h
przyspieszony (PR) 9.52 - 12.45, czyli 2,53 h mimo tego że jedzie dłuższą trasą tj. wjeżdża do Rabki-
Zdroju.
Poza nimi są pospieszne które jadą na tej trasie: 3,20 h, 3,26 h, a Inter City 3,03 h.
Wrocław Główny - Kudowa-Zdrój pospieszny (TLK IC) 6.02 - 9.19, czyli 3,17 h, i 14.25 - 17.50, czyli 3,25 h
przyspieszony 7.21 - 10.18, czyli 2,57 h i osobowy 13.10 - 15.51, czyli 2,41 h
Dojechać szybciej o prawie 3 kwadranse osobowym niż pospiesznym na trasie liczącej 133 km to jest wyczyn.
Jeśli ktoś wie o takich wyczynach w nowym rozkładzie jazdy niech się podzieli ta wiedzą.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Z dobrze poinformowanego źródła:
"Koleje Rosyjskie podjęły decyzję, która znacznie wpłynie na wizerunek kolei na obszarze niemal piątej części świata. Symbol radzieckiego modelu przemieszczania się – wagon plackartny – przejdzie do historii. Jeden z największych kolejowych przewoźników na świecie zaczął wycofywać z ruchu tabor, który wykształcił współczesną kulturę podróżowania w krajach byłego Sojuza"
Wszystko się kiedyś kończy ...
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: tadeks »

tadeks pisze:Od ponad wieku, sprzed I w.ś. istnieją projekty i chęci zbudowania nowej lini kolejowej łączącej Kraków z Nowym Sączem. ... Nowa linia przebiegałaby z Krakowa(Podłęże) do Piekiełka(pomiędzy Tymbarkiem, a Limanową). Nie wiem, co z tym interesującym i potrzebnym projektem stanie się...