Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Nadmorskie kurorty

Pas północny. Ciekawe miejsca.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Nadmorskie kurorty

Post autor: Comen »

Ciekawe zestawienie, aczkolwiek plaża plaży nierówna. W Ustce czy Kołobrzegu są przynajmniej 2 odcinki plaż po zachodniej i wschodniej stronie rzeki. W Jastarni też można się zastanawiać czy chodzi o plażę od strony pełnego morza czy od zatoki. A gdzie są słynne Chałupy? Czyżby podciągnięto pod Jastarnię albo Władysławowo?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Nicole

Nadmorskie kurorty

Post autor: Nicole »

Rewal... W tym roku po raz kolejny się wybieramy. A fajne oferty zawsze nam znajdą Nie reklamujemy portali komercyjnych - Regulamin Forum
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Nadmorskie kurorty

Post autor: Adler »

tadeks pisze:Raport Onetu: najlepsze plaże w Polsce 2015
4. Darłowo
Jak donosi Głos Koszaliński na plaży w Darłowie wprowadzono całkowity zakaz kąpieli.
Powód? Lodowata woda - morze ma zaledwie 10 stopni Celsjusza. :|
Na wszystkich kąpieliskach powiewa czerwona flaga.

Eksperci tłumaczą, że to wina wschodniego wiatru, który powoduje odpływ rozgrzanej powierzchniowej wody.
W jej miejsce pojawia się zimna woda z głębin morza. Zjawisko to nazywa się upwellingiem.

Taka temperatura ma się utrzymać jeszcze przez kilka dni.
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Nadmorskie kurorty

Post autor: tadeks »

Rekordowy wzrost rezerwacji nad Bałtykiem. Turyści boją się zamachów.

Świnoujście, Międzyzdroje, Kołobrzeg – wszystkie te miasta rejestrują znacznie większą liczbę rezerwacji w ośrodkach wypoczynkowych niż chociażby rok temu. Już teraz można mieć spory problem ze znalezieniem wolnego miejsca, bez względu na standard.
Na początku marca pokoje były już wyprzedane, mimo ryzykownej pogody nad Bałtykiem - mówi Agnieszka Sielecka z działu marketingu i sprzedaży Uzdrowiska Świnoujścia S.A.
Choć właściciele hoteli podnieśli ceny nawet o 20 proc. i tak nie zniechęca to turystów. Ci przyznają, że decydują się na wypoczynek nad polskim morzem, bo boją się zamachów w dotychczas wybieranych krajach turystycznych.
Robert Karelus, rzecznik prezydenta Świnoujścia podkreśla, że nad polskim morzem bezpieczeństwo na pewno jest wyższe niż np. nad Morzem Śródziemnym w Afryce. - Nie spodziewamy się tutaj ataków terrorystycznych.

(Źródło: TVN24)
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Nadmorskie kurorty

Post autor: Gollum »

Alan pisze:
tadeks pisze:Zjawisko to nazywa się upwellingiem.
W Darłowie to dosyć częste zjawisko. Też mi się udało na nie trafić. Dwa tygodnie nie dało się wejść do wody