Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Górnośląski Okręg Przemysłowy

Pas południowo-zachodni. Ciekawe miejsca.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Górnośląski Okręg Przemysłowy

Post autor: Abderyta »

Od kilku tygodni łazi mi po łbie, by opisać tu miasto, w którym jestem zameldowany i w którym udaję, że pracuję zawodowo (pobierania wynagrodzenia nie udaję). Niestety, choćby nie wiem jak iskrzyło na moich synapsach, nie potrafię znaleźć takiego zabytku czy - rozumianego standardowo - miejsca typu pomnik syrenki z odkrytym tym i owym, które warto zobaczyć.

Nie znajdziemy w Katowicach sławnych zamków, muzeów, kościołów i innych "ceterów". Nie robią też wrażenia osobliwości w stylu jedynej w Polsce wieży spadochronowej, czy największej w kraju powierzchni lasów w stosunku do powierzchni miasta. Nie mówiąc już o tak polecanych przez miasto w przewodnikach wszelakich zabytkowych osiedlach (koloniach) Giszowiec i Nikiszowiec, które, w moim przekonaniu, są mocno przereklamowane.

Zważywszy, że mimo powyższego chciałbym polecić miasto, które kocham, spróbuję z innej strony. Nazwę tę stronę, być może nieco siermiężnie, turystyką knajpianą. Tak więc, Lejdis end Dżentelmen, polecam:

1) „Jazz Club <<Hipnoza>>" przy ulicy Ligonia (w budynku zwanym Dezember Palace): nie potrafię wyobrazić sobie smaczniejszego obiadu niż serwowane w Hipnozie naleśniki ze szpinakiem na posłaniu ryżowym, pałaszowane na wygodnej skórzanej kanapie przy dźwiękach delikatnego jazzu.

2) "Akant" przy ulicy Teatralnej: po obiedzie warto wybrać się do knajpy, w której meble mogłyby być naszymi dziadkami. Wszechogarniający styl retro koi duszę skołataną przez współczesny nachalny modernizm (typu "Już jest! Nowy iPhone - s..jphone – musisz go mieć!"). A do tego porozwieszane w różnych miejscach tabliczki z inteligentnie, w stylu Woody'ego Allena, zabawnymi tekstami (np. "Wszelkie opinie i sugestie właściciel ma w d..ie") dowodzą, że w ocenie ludzi sztuki rację miał Capek a nie Platon.

3) "City Pub" przy ulicy 3 Maja: nie potrafię wyobrazić sobie lepiej spędzonego wieczoru (z wyjątkiem spędzenia go z ukochaną kobietą/mężczyzną - niepotrzebne skreślić) niż oglądając z przyjaciółmi mecz piłkarskiej Ligi Mistrzów oraz wtrząchając przepyszną pizzę z podwójnym serem i sącząc butelkowego Stronga. W City można poczuć się jak na stadionie, z tą różnicą, że przychodzą tam prawdziwi pasjonaci piłki nożnej, a nie miłośnicy awantur i ubliżania kibicom innych drużyn. Pięknym widokiem jest, gdy przy sąsiednich stolikach siedzą kibice dwóch różnych, grających ze sobą, drużyn. Nie brakuje Murzynów. Na ogół kibicują angielskim drużynom i reagują nie mniej emocjonalnie od autochtonów.

Jeżeli na tym forum znajduje się osoba, która uwielbia knajpiane wypady z przyjaciółmi, zapraszam do Katowic, gdyż w tej materii oferują prawdziwe spełnienie marzeń.
gazal

Post autor: gazal »

Abderyta pisze:Nie znajdziemy w Katowicach sławnych zamków, muzeów, kościołów i innych "ceterów". Nie robią też wrażenia (...) tak polecanych przez miasto w przewodnikach wszelakich zabytkowych osiedlach (koloniach) Giszowiec i Nikiszowiec, które, w moim przekonaniu, są mocno przereklamowane.
A przespacerowałeś się kiedyś po Nikiszowcu? Spokojnie, bez zegarka w ręku i dzwoniącego telefonu w kieszeni? Jeżeli nie, to polecam. Nikiszowiec jest jedyny w swoim rodzaju i naprawdę warto poświęcić mu trochę czasu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Nie, nie przespacerowałem się po Nikiszowcu i nie widzę powodu, dla którego uczynienie tego miałoby być jedynym warunkiem wydania negatywnego sądu o tej dzielnicy/osiedlu. Analogicznie, nie trzeba pojechać do Tuamotu, by zachwycić się pięknem tamtejszej przyrody. Wystarczy najwspanialszy, w moim przekonaniu, obok piwa wynalazek ludzkości, czyli telewizor.

Ma Pani prawo zachwycać się Nikiszowcem i nie dostrzegam w tym niczego złego. Analogicznie, ja mam prawo uważać, że jeżeli coś wygląda jak żywcem wyjęte z lat czterdziestych XX wieku, to jest paskudne jak uśmiech wiedźmina Geralta z Rivii. Tradycja tradycją, sam uważam, że nachalny, wylewający się zewsząd modernizm jest prostacki, ale w Nikiszowcu więcej jest bidy z nędzą niż tradycji. A skorom przedstawiciel lewactwa, to bida mi się średnio podobie.

Również łączę pozdrowienia.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Awatar użytkownika
figamaga
Zaawansowany

Post autor: figamaga »

Kanon Krajoznawczy Polski

Województwo śląskie

A) ZABYTKI

1. Cieszyn, rotunda św. Mikołaja
2. Częstochowa, Jasna Góra
3. Katowice, osiedla robotnicze Giszowiec i Nikiszowiec
4. Mirów i Bobolice k. Żarek, ruiny zamków
5. Olsztyn k. Częstochowy, ruiny zamku
6. Pilica, kolegiata św. Jana Chrzciciela
7. Podzamcze k. Ogrodzieńca, ruiny zamku
8. Rudy, pocysterski zespół klasztorny

B) MUZEA

1. Będzin, zamek - Muzeum Zagłębia
2. Bielsko Biała, Muzeum Okręgowe - Zamek Sułkowskich
3. Bytom, Muzeum Górnośląskie
4. Mysłowice, Centralne Muzeum Pożarnictwa
5. Pszczyna, zespół palacowo-parkowy, Muzeum Pałacowe
6. Zabrze, Muzeum Górnictwa Węglowego i jeden ze skansenów górniczych
7. Żywiec, zamek - muzeum

C) INNE OBIEKTY

1. Chorzów, Park Kultury i Wypoczynku (planetarium, Górnośląski Park Etnograficzny, Stadion Śląski)
2. Gliwice, maszt radiostacji
3. Koniaków i Istebna k. Wisły, ośrodki beskidzkiej kultury ludowej
4. Katowice, pomnik Powstańców Śląskich
5. Piekary Śląskie, sanktuarium maryjne i kalwaria
6. Podlesice k. Kroczyc, rezerwat "Góra Zborów"
7. Tarnowskie Góry, Kopalnia Zabytkowa
8. Wisła Czarne, źródła Wisły pod Baranią Górą
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert