Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Skarpety trekkingowe...

Wymiana informacji o ubraniach turystycznych, górskich, itp.
Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Skarpety trekkingowe...

Post autor: yaretzky »

Dużymi krokami zbliża się sezon letni a więc i czas na zmianę butów z zimowych na letnie. A jeśli buty to i skarpety, bo przecież wcale nie są mniej ważne... Tym bardziej jeśli zainwestowaliście w buty spora kwotę...
Co zakładacie na stopy latem, wybierając się na wędrówki ?
Sklepy (i producenci) zasypują nas wszelkimi coolmax'ami/żywym (a raczej aktywnym) srebrem/bambusami/merinosami/cudami na kiju... <tak>
Niektórzy stosują tez patent, że ubierają 2 pary skarpet: najpierw cienką, bawełnianą, a dopiero na to wszelkie wymienione wcześniej "wynalazki"...
Podzielcie się swoimi doświadczeniami na lato (zimą jest jednak łatwiej - ma być ciepło i nie uwierać... :) )...
Problem jest "poważny" jeśli dodatkowo postawi się jeszcze pytanie: a co do butów z GTX lub bez niego ??
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Re: Skarpety trekkingowe...

Post autor: creamcheese »

Najpierw cienka (bawełniana) a nią grubsza bez preferencji (no name).
Wynalazki z jonami srebra, bambusem itp są być może rewelacyjne ale...może ciut za drogie dla mojej filozofii dreptania po górkach
"Człowiek potyka się nie o góry, a o kretowiska"
Konfucjusz
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Re: Skarpety trekkingowe...

Post autor: Adler »

Moim zdaniem warto zainwestować w solidne skarpety z Thermolite, Coolmax, czy dodatkiem srebra.
Koszt takich skarpet: ok. 25-30zł/para.
Mam dwie takie pary, które używam podczas wędrówek w lecie i nie narzekam na otarcia, oparzenia, czy "wodę" w butach. Firmowe z bajerami (np. Bridgedale, Smartwool), tak jak pisze Creamcheese, dużo droższe: 50-100zł/para.
Deleted

Skarpety trekkingowe...

Post autor: Deleted »

yaretzky pisze:Dużymi krokami zbliża się sezon letni a więc i czas na zmianę butów z zimowych na letnie. A jeśli buty to i skarpety, bo przecież wcale nie są mniej ważne... Tym bardziej jeśli zainwestowaliście w buty spora kwotę...
Co zakładacie na stopy latem, wybierając się na wędrówki ?
Sklepy (i producenci) zasypują nas wszelkimi coolmax'ami/żywym (a raczej aktywnym) srebrem/bambusami/merinosami/cudami na kiju... <tak>
Niektórzy stosują tez patent, że ubierają 2 pary skarpet: najpierw cienką, bawełnianą, a dopiero na to wszelkie wymienione wcześniej "wynalazki"...
Podzielcie się swoimi doświadczeniami na lato (zimą jest jednak łatwiej - ma być ciepło i nie uwierać... :) )...
Problem jest "poważny" jeśli dodatkowo postawi się jeszcze pytanie: a co do butów z GTX lub bez niego ??
W swoich wędrówkach bawełnę wyeliminowałem w 100%, nie mam miejsca na bawełniane rzeczy w swoim plecaku. Co do skarpet to w wełnie chodzę lub plastiku Smartwool, Icebreaker, Nike, warto analizować wszelakiego rodzaju promocje, wyprzedaże, można trafić na wyprz sięgającą nawet 50%, co do obuwia, nie jestem zwolennikiem jakiejkolwiek membrany, powód jest banalny, but bez membrany szybciej przemoknie ale i szybciej wyschnie, po drugie żadna membrana nie daje gwarancji nieprzemakalności. Patent z dwoma parami skarpetek stosuję również i nie tylko zimą, mnie się sprawdza.
Awatar użytkownika
Rozalind
Początkujący

Skarpety trekkingowe...

Post autor: Rozalind »

A ja pójdę krok dalej i powiem, że warto zainwestować w skarpetki smartwool, szczególnie kiedy są na dobrej promocji :) Nosiłem Brubecka, Salomona - były ok, ale dopiero kupując Smartwool Heavy oraz Medium Crew poczułem różnicę :) a kupiłem 20% taniej, bo promocje są na nie nader często. Nie no, za 30 złotych można kupić dobre skarpetki, ale jak lepiej zarabiasz to polecam wydać 2x więcej na 10x większą różnicę.
Awatar użytkownika