Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Ciężkowice i Pogórze Rożnowskie

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Ciężkowice i Pogórze Rożnowskie

Post autor: Adler »

Polecam też 1-dniową wycieczkę do Ciężkowic (Skamieniałe Miasto).
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Tyle słyszałem o tym Skamieniałym Mieście, lecz nadal nie rozumiem, co w nim jest takiego fajowego? Co to w ogóle znaczy "Skamieniałe Miasto"? Czy chodzi o domki z kamienia, czy raczej o jaskinie, w których mieszkali kiedyś dzielni przodkowie człowieka rozumnego, czy jednak o cuś jeszcze innego? Z góry dziękuję za ewentualną łodpowiedź.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Mianem "Skamieniałego miasta" nazywa się rezerwat przyrody nieożywionej w którym to można zobaczyć niezwykłe skały o różnych wielkościach oraz ciekawych kształtach. Oprócz tego, że same w sobie są piękne... to krajobraz roztaczający się wokół nich też jest warty zobaczenia....
Wyznaczone są tam piesze szlaki turystyczne, także na zwiedzanie rezerwatu można poświęcić większość dnia...

Byłam niedawno... polecam :-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

A jak ciekawe są kształty tych skał? Pytam, ponieważ gdzieś w Sudetach (nie pamiętam dokładnie, gdzie - strzelam, że blisko Polanicy) znajduje się skała w kształcie pupy. Frapuje mnie, czy w Ciężkowicach można znaleźć coś równie fajowego.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Awatar użytkownika
Norden
Ekspert

Post autor: Norden »

Abderyta pisze:A jak ciekawe są kształty tych skał? Pytam, ponieważ gdzieś w Sudetach (nie pamiętam dokładnie, gdzie - strzelam, że blisko Polanicy) znajduje się skała w kształcie pupy. Frapuje mnie, czy w Ciężkowicach można znaleźć coś równie fajowego.
Wystarczy "ruszyć pupę" i pojechać do Ciężkowic, żeby zobaczyć co takiego ciekawego jest w Skamieniałym Mieście. Zapewniam, że warto je zwiedzić. Mnie osobiście najbardziej podoba się Wąwóz Czarownic.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator