Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Tarnów
Re: Tarnów - polski biegun ciepła
Tyle, że z tym biegunem ciepłą to jakaś ściema ;) Byłem przez weekend na szkoleniach i wyjeżdżając z Katowic towarzyszyło mi piękne słońce, a wieżdżając do Tarnowa - ulewny deszcz :-D
Ale miasto sympatyczne więc jeszcze pewnie kiedyś wrócę ;)
Ale miasto sympatyczne więc jeszcze pewnie kiedyś wrócę ;)
-
- User
Jak podaje nieoceniona WikipediaWczasy pisze:Tyle, że z tym biegunem ciepłą to jakaś ściema
http://pl.wikipedia.org/wiki/Geografia_Polski" onclick="window.open(this.href);return false;
"najcieplejsze miasta w Polsce ze względu na średnią roczną temperaturę powietrza to Tarnów, Legnica, Wrocław oraz Słubice".
Poza tym, jako mieszanka katowiczanina i tarnowianina mogę potwierdzić prawdziwość tej informacji.
"Oryginalność jest jedyną rzeczą, której użyteczności nie mogą pojąć nieoryginalne umysły” <John Stuart Mill, "O wolności">
Niech będzie ;) Po prostu miałem pecha
Na placu Sobieskiego w Tarnowie nowa atrakcja! Stanęła tam bowiem replika zabytkowego tramwaju, który kursował w Tarnowie na poczatku XX wieku. Przez mieszkańców Tarnowa tramwaje te były nazywane potocznie "biedronkami". W tramawaju będzie malutka kawiarenka,gdzie będzie można napić się kawy, natomiast turyści będą mogli zaczerpnąć historii miasta Tarnowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- b.b tulipan
- User
Witam.
Opisy Tarnowa b. ciekawe. Miałem chyba pecha będąc w podróży w Bieszczady w latach osiemdziesiątych. Motocyklem w raz z synem zamierzałem właśnie dotrzeć do naszych Bieszczad.Nasza podróż z Wrocławia aż do Tarnowa ok. 3 dni trwała w strugach deszczu.Nie było sensu jechać dalej gdyż była zapowiedź dalszych opadów.Na zwiedzanie miasta też nie mieliśmy ochoty.Powrót do domu nadal w deszczu aż do Opla.
Wracając z innej podróży po Bieszczadach tym razem z przyczepą kempingową w raz z wnukami próbowałem zatrzymać się na nocleg. Gdzieś w okolicy chyba Katowickiej za nocleg na kempingu chciano za naszą załogę opłatę w wysokości ok. 70 zł.Cena dla nas była za wysoka i na stacji paliw w Pińczowie nocowaliśmy za darmo.
Mam wielu znajomych w Tarnowie. Mam zamiar być jeszcze w Bieszczadach i Beskidach. Może tym razem [do trzech razy sztuka] uda się zatrzymać na popas w tak wspaniałym i przyjaznym miejscu.
Opisy Tarnowa b. ciekawe. Miałem chyba pecha będąc w podróży w Bieszczady w latach osiemdziesiątych. Motocyklem w raz z synem zamierzałem właśnie dotrzeć do naszych Bieszczad.Nasza podróż z Wrocławia aż do Tarnowa ok. 3 dni trwała w strugach deszczu.Nie było sensu jechać dalej gdyż była zapowiedź dalszych opadów.Na zwiedzanie miasta też nie mieliśmy ochoty.Powrót do domu nadal w deszczu aż do Opla.
Wracając z innej podróży po Bieszczadach tym razem z przyczepą kempingową w raz z wnukami próbowałem zatrzymać się na nocleg. Gdzieś w okolicy chyba Katowickiej za nocleg na kempingu chciano za naszą załogę opłatę w wysokości ok. 70 zł.Cena dla nas była za wysoka i na stacji paliw w Pińczowie nocowaliśmy za darmo.
Mam wielu znajomych w Tarnowie. Mam zamiar być jeszcze w Bieszczadach i Beskidach. Może tym razem [do trzech razy sztuka] uda się zatrzymać na popas w tak wspaniałym i przyjaznym miejscu.
Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości co do uroku Tarnowa (a spotkałam się ostatnio z taką opinią), to niech obejrzy dwa krótkie filmiki...
sentymentalnie....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Tv1BxEK80g[/youtube]
oraz drugi (autor Dariusz Zaród).
https://www.facebook.com/photo.php?v=490058771084192" onclick="window.open(this.href);return false;
sentymentalnie....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Tv1BxEK80g[/youtube]
oraz drugi (autor Dariusz Zaród).
https://www.facebook.com/photo.php?v=490058771084192" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo efektowne filmy.
Ładnie to miasto zostało tutaj przedstawione.
Ładnie to miasto zostało tutaj przedstawione.

Super! Ja wiem, ze Tarnów jest piękny, ale z lotu ptaka jeszcze lepiej się prezentuje 

Dzisiaj - wspólnie z Yoaną - odwiedzilismy tarnowski "Tramwaj Cafe".
Cappuccino, gorąca czekolada z bitą śmietaną oraz miejscowy sernik smakowały wybornie. <tak>
Polecam to miejsce!
Zdjęcie z dzisiaj:
Cappuccino, gorąca czekolada z bitą śmietaną oraz miejscowy sernik smakowały wybornie. <tak>
Polecam to miejsce!
Zdjęcie z dzisiaj:
Świetnie wygląda, chyba muszę się tam wybrać :)
W Cafe Tramwaj jest chyba najlepsza kawa w całym Tarnowie
A przy okazji jest fajnym punktem na trasie wycieczek.

A przy okazji jest fajnym punktem na trasie wycieczek.
A to widok na tramwaj dzisiejszego wieczorka
Widzę, że atrakcji w tym mieście nie brakuje, w takim razie koniecznie muszę się tam wybrać, choćby na weekend:) Ten tramwaj Cafe wygląda bardzo ciekawie, jak będę w Tarnowie to na pewno tam wstąpię na kawę :D
A propos tramwaju to ostatnio w Krakowie pojawił się tramwaj-dyskoteka. Do tego mobilna - jeździ ulicami miasta i co jakiś czas się zatrzymuje na przystankach
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Chcę pojechać na weekend w okolice Tarnowa, co polecacie? Gdzie warto zaglądnąć?
1. Zalipie - malowana wieś. Następnie Szczucin i Muzeum Drogownictwa.
2. Ciężkowice - skamieniałe miasteczko. Dla fanów spacerów
3. Bochnia i Nowy Wiśnicz lub Nowy Wiśnicz i Lipnica Murowana. W Bochni kopalnia soli, w Nowym Wiśniczu - zamek Kmitów i Lubomirskich oraz Muzeum pamiątek po Janie Matejce - Koryznówka. W Lipnicy Murowanej - zabytkowe kościoły, w tym kościół św. Leonarda wpisany na listę UNESCO. Po drodze krótka przerwa - rezerwat przyrody Kamień Grzyb.
4. Biecz i Binarowa (kościół wpisany na listę UNESCO).
Chyba, że chodzi bardziej o spacery na świeżym powietrzu - wtedy pasmo Brzanki, Liwocz. Zresztą całe Pogórze Ciężkowickie.
2. Ciężkowice - skamieniałe miasteczko. Dla fanów spacerów
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
3. Bochnia i Nowy Wiśnicz lub Nowy Wiśnicz i Lipnica Murowana. W Bochni kopalnia soli, w Nowym Wiśniczu - zamek Kmitów i Lubomirskich oraz Muzeum pamiątek po Janie Matejce - Koryznówka. W Lipnicy Murowanej - zabytkowe kościoły, w tym kościół św. Leonarda wpisany na listę UNESCO. Po drodze krótka przerwa - rezerwat przyrody Kamień Grzyb.
4. Biecz i Binarowa (kościół wpisany na listę UNESCO).
Chyba, że chodzi bardziej o spacery na świeżym powietrzu - wtedy pasmo Brzanki, Liwocz. Zresztą całe Pogórze Ciężkowickie.
Tarnów - polski biegun ciepła
Spacerując ostatnio po Tarnowie natknąłem się zupełnie przypadkiem na dwie, dosyć ciekawe tablice:
Dwa spoty o Tarnowie do pooglądania TUTAJ. :-)
Nie znam Tarnowa. Kilka razy przejeżdżałem, raz- dawno temu- pochodziłem po starym mieście.
Dlatego, tych co dobrze znają proszę o pomoc:
będę prawdopodobnie w Tarnowie przesiadał się z pociągu na busa w kierunku Jodłówki Tuchowskiej/Szerzyn. Będę miał mało czasu. Wiem, że obsługuje tą linię firma Feniks. Proszę o w miarę precyzyjną odpowiedź : skąd odjeżdżają busy tej lini i jak na przystanek płynnie trafić z dworca PKP?
Dlatego, tych co dobrze znają proszę o pomoc:
będę prawdopodobnie w Tarnowie przesiadał się z pociągu na busa w kierunku Jodłówki Tuchowskiej/Szerzyn. Będę miał mało czasu. Wiem, że obsługuje tą linię firma Feniks. Proszę o w miarę precyzyjną odpowiedź : skąd odjeżdżają busy tej lini i jak na przystanek płynnie trafić z dworca PKP?
Znam i służę poradą.tadeks pisze:Nie znam Tarnowa.

Feniks to firma, która przejęła swego czasu tarnowski PKS.
Ostatnio kręci się tam również tarnowska firma transportowa "Mądel".
Z dworca PKP na dworzec autobusowy rzut beretem (200 metrów).
Kursy w kierunku Jodłówki Tuchowskiej i dalej Szerzyn startują z dworca autobusowego (stanowisko nr 3).
Jaki plan w Jodłówce/Szerzynach? <mysli>
>admin: dzięki, zanotowałem.
Jak mi się w pracy poukłada, a prawie to pewne, to mam dobry tydzień urlopu.
Gdzieś Comen napisał, że (piszę z pamięci) w planowaniu jest dużo przyjemności. Odpadł mi, na 99^%, planowany wyjazd w Bieszczady.
Czytam Wasze i nie tylko, relacje i coś we mnie się zbiera i planuję na początek października..
Za kilka dni napiszę.
Jak mi się w pracy poukłada, a prawie to pewne, to mam dobry tydzień urlopu.
Gdzieś Comen napisał, że (piszę z pamięci) w planowaniu jest dużo przyjemności. Odpadł mi, na 99^%, planowany wyjazd w Bieszczady.
Czytam Wasze i nie tylko, relacje i coś we mnie się zbiera i planuję na początek października..
Za kilka dni napiszę.
<lol> <lol> <lol>tadeks pisze:Czytam Wasze i nie tylko, relacje i coś we mnie się zbiera i planuję na początek października..
Mam nadzieję - i życzę tego - że się "zbierze"... <tak> :>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
W Tarnowie dla mieszkańców, jak i dla turystów polecam darmowe koncerty muzyki klasycznej w sali lustrzanej przy popularnej ul. Wałowej (w miejscu tym znajdowały się obronne mury miasta). Najczęściej koncerty są w niedzielne popołudnia, ale nie tylko. :-)
Info moje, od miejscowych z Jodłówki, trochę zaległe, bo z października:admin pisze:Feniks to firma, która przejęła swego czasu tarnowski PKS.
Ostatnio kręci się tam również tarnowska firma transportowa "Mądel"
Do okolicznych wiosek jeździ trzech przewoźników: Mal, Feniks i J-System. Dotychczas rywalizowali, podbierali sobie klientów, dochodziło do nieprzyjemnych utarczek. Zawarto jakiś czas temu porozumienie. Uspokoiło się, rozkład jest przestrzegany- z dwóch busów korzystałem, jechały punktualnie, ale trochę szalono.
"PLL LOT rozpoczął bezpośrednie połączenie z Warszawy do Tokio. Zalipie obok Tarnowa, jako jedyna polska miejscowość znalazło się w gronie 30 najpiękniejszych małych miasteczek w Europie polecanych japońskim turystom. W efekcie Tarnów oraz „malowana wieś” coraz częściej pojawiają się na japońskich blogach." <brawo>
Tutaj można "rzucić okiem": KLIK
Wstyd się przyznać, ale mimo bliskiego położenia nie byłam jeszcze w Zalipiu. <bezradny>
Tutaj można "rzucić okiem": KLIK
Wstyd się przyznać, ale mimo bliskiego położenia nie byłam jeszcze w Zalipiu. <bezradny>