Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Jak rezerwować noclegi?

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Jak rezerwować noclegi?

Post autor: Gollum »

Gdy gdzieś się wybieram, szukam noclegów na forach internetowych, gdzie wypowiadają się ci, co tam byli. Owszem, i tam są trolle zachwalający konkretne miejsce, ale szybko są wykrywani, bo zaraz demaskują ich ci, co tam byli i mają odrębne zdanie.
Druga metoda to adresy od znajomych. Dopiero gdy nie ma dobrego forum dotyczącego danego miejsca ani nikt ze znajomych tam nie był, szukam w internecie. Ale nie w serwisach noclegowych, tylko na lokalnych stronach turystycznych.
Owszem, raz zdarzyło mi się skorzystać z serwisu szwajcarskiego. Nie był to wszakże typowy pośrednik noclegowy, reklamujący to, co mu się trafi po przeszukaniu innych stron. Oni współpracują z właścicielami tych lokali, podają dokładnie, czy w danym czasie lokal jest wolny, zajęty czy wstępnie zarezerwowany. Musiałem z tego skorzystać. Raz, że znajomi w tych okolicach nie byli, dwa, że już raz się na serwisie noclegowym przejechałem, bo mi jako jedno z najtańszych wyszukał hotel, który na miejscu okazał się jednym z droższych (tańszych nie mieli w zasobach, albo nie chcieli ich reklamować), trzy, że nie było forum, cztery, że dotyczyło to Węgier, a to naród bardzo przywiązany do swojego języka i dobrych stron w innych językach nie znalazłem. W końcu, zdesperowany, sięgnąłem po ów serwis. Nie narzekam, bo wyszukałem w jego zasobach kwaterę dobrą i tanią. mało tego, od firmy co chwila dostawałem maile z informacjami, jaka jest tam teraz pogoda, jaka będzie, gdy ja będę, co w okolicy mogę ciekawego zobaczyć i na jakich imprezach w okolicy się zabawić.
Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Re: Jak rezerwować noclegi?

Post autor: yaretzky »

Ja w zasadzie zawsze korzystam z 2 - 3 sprawdzonych wielokrotnie portali i jak do tej pory (odpukać !!) jeszcze się nie zawiodłem. <tak> Dotyczy to jednak tylko wyjazdów na terenie kraju. Może kiedyś będzie ten pierwszy raz... ? <mysli>
Jadąc za granicę nigdy nie robię wcześniejszej rezerwacji (wyjątkiem był Bornholm). Zawsze jedziemy w ciemno (tzn. bez rezerwacji ale z "upatrzonymi" kilkoma miejscami) i jak do tej pory nie przyszło nam spać w parku na ławce... <lol>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Darotravel

Post autor: Darotravel »

Gdy poszukujecie noclegów korzystając z serwisów noclegowych , to czym się kierujecie przy wyborze serwisu noclegowego po za obszerną ofertą? co jest jeszcze dla Was ważne korzystając z serwisu?
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese »

Mam w zakładkach jeden serwis noclegowy (w Polsce) i z niego korzystam. Informacje są często nieaktualne i niekompletne, więc posiłkuję się serwisami regionalnymi (gmin, parków narodowych...). Oferty, nawet te niekompletne czy nieaktualne, w wielu serwisach powtarzają się, co świadczy o braku aktualizacji.
"Człowiek potyka się nie o góry, a o kretowiska"
Konfucjusz
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

No cóż ważne są oceny noclegowiczów, im więcej tym lepiej i nie wszystkie muszą być pozytywne, byłoby to raczej podejrzane, wiadomo co jednemu pasuje drugiemu niekoniecznie
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert