Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Czasopisma, publikacje...

Bieżące wydarzenia, aktualności.
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Re: Czasopisma, publikacje...

Post autor: Gollum »

Oj, mam tego coś ponad metr bieżący. Ale wszystko to starocie. Wolanowski („Min-Min”), Dworczyk („Dzień dobry Tahiti”), Urbańczyk („Cisze i sztormy”, Budrewicz („Kontynent pełen wody”), Heyerdahl („Wyprawa Kon-Tiki”, Hemingway („Zielone wzgórza Afryki”, Stolarek („Kraj jak wielkie S”), Kowalkowski („Wkrainie długodystansowców”), Ogrodzińska („Spotkanie z Islandią”), Wolniewicz („Kraina rajskich ptaków”), Badowski („Renifer zaginął”, Pohoryles („Indonesia raya”), Wolak („Tam, gdzie dzień mówi dobranoc”), Fiedler („Zdobywamy Amzonkę” i inni. Podałem po jednym tytule bo większości tych autorów jest po kilka pozycji. To stoi na półce. Trzy razy tyle (!) zagubione podczas przeprowadzek. A przeczytane wszstko (!) co wówczas było w bibliotekach, i co dotyczyło Japonii, Chin, Etiopii, morza i Oceanii. Do tego kilka ukradzionych (!) ze szkoły roczników „Poznaj Świat”. Dla wyjasnienia; miały iść na makulaturę, ja je tak naprawdę uratowałem przed przemiałem na pulpę. A wszstko zaczęło się od „Robinsona Kruzoe”, jak się potem okazało, nie właściwej książki, lecz jej opracowania dla dzieci. Przaeycztałem to w wieku coś koło siedmiu lat. I wsiąkłem. Chciałem być koneicznie marynarzem i tylko marynarzem. Żadna inna profesja nie wchodziła w grę. No, ewentualnie nawigatorem, czifem, bosmanem lub kapitanem. Niestety, lekarz wybił mi to z głowy jednym zdaniem: prsepadniesz na pierwszym badaniu. Rzeczywiście przepadłbym; słyszę na jedno ucho. No to ewentualnie, w najgoeszym wypadku mogłem się zgodzić na zostanie Włodzimierzem Puchalskim. No to poszedłem do technikum leśnego. I pasąc krowy na wakacjach, tak sobie wymarzyłem po lekturze tekstu o Hawajach z „Poznaj Świat” (który już prenumerowałem), ze zdjciami pól ananasowych po horyzont; jak już będę pracował, kupię sobie dobry motor i przejadę nim przez cały ZSRR do Władywostoku, tam wsiądę na statek na Hawaje...
Drugio metr książek to pozycje o tematyce żegalrskiej. Bo zawzięcie chciałem być chociaż żeglarzem. Jeszcze w technikum łudziłem się, że może przepuszczą mnie w akademii morskiej. W autobusach nie siadałem, ale stałem na środku, starając się utrzymać na nogach, jak marynarz w sztormie... Pierwsze co zrobiłem na studiach, to zapisałem się do klubu żeglarskiego, sumiennie czyciłem zęzy i burty klubowego jachtu i chciałem zdobyc uprawnienia żeglarskie. Zapytano mnie o kartę pływacką. Nie miałem! I nie potrafiłem pływać (jak dawny marynarz)!
Potem wszstko się rozmyło w rodzinie. No przeciez nie popłynę sam na Tortugę czy na Tahiti bez żony i dzieci. Pozostały książki i nie zrealizowane plany. Ale ja wyznaję zasadę, że życie zaczyna się po pięćdziesiątce. Żona też połknęła tropikalnego bakcyla i chce na Jamajkę i tylko na Jamajkę. A że na Jamajce był Port Royal i najlepszy rum także jest z Jamajki, to i ja chcę... Choć i tak wolę Hawaje. Albo Chiny...
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

W majowym numerze miesięcznika "Podróże" m.in. :
- Szlak Piastowski (Wielkopolska)
- Wiosna z dziećmi, czyli 17 pomysłów na majówkę z dziećmi
- Prowansja (Francja)
- Przewodnik po Mazurach
- Sprzęt biwakowy (poradnik)
- zachodnie wybrzeże Norwegii
- Via ferraty czyli wspinaczka nie tylko dla zaawansowanych
- Łowicz
- Ryga (przewodnik)

+bezpłatny, kolorowy dodatek o Szwajcarii.

Polecam!
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Ciekawe, że wszystkich którzy oglądali ten numer zainteresował artykuł o nowym Muzeum Brudu w Bydgoszczy. Nazwa trochę myląca, bo w zasadzie jest to muzeum mówiące o środkach higieny i utrzymaniu czystości. Ostatnio jest moda na zakładanie takich nietypowych placówek muzealnych i ekspozycji, a nazwa jak widać chwytliwa.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Myślę, że w takim muzeum ciekawym jest fakt, że można zobaczyć np. pierwsze mydła (z czego były produkowane) i różne olejki ziołowe, zapachowe, a to wydaje się być temat na czasie. Cały czas promuje się zdrowy styl życia a między innymi właśnie korzystanie z naturalnych produktów wykorzystywanych do produkcji kosmetyków i różnego typu środków czystości. Dlatego ja jeśli miałabym możliwość, to zdecydowanie zaglądnęłabym do takiego muzeum. :-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Comen
Moderator