Witam :-)
Przeszukałam forum i widzę, że jeszcze nikt nie pokusił się o napisanie kilku słów o Albanii. A więc zaczynam :-) Chciałabym co nieco wspomnieć o ciekawych miejscach w Albanii, które miałam okazję zobaczyć. Zachęcam do dodawania swoich albańskich "miejscówek". Może ułoży nam się fajna trasa:
1. Jezioro Koman -jezioro zaporowe utworzone na rzece Drinie. Rejs po tym jeziorze jest jedną z największych atrakcji Albanii. Mówi się, że to fiordy Albanii i coś w tym jest. Jezioro otaczają wysokie góry, ono samo rozgałęzia się, tworząc liczne odnogi. Świetne miejsce.
2. Góry Przeklęte (Prokeltije) - to ciągle jedne z najdzikszych gór w Europie, wieki izolacji sprawiły, że występująca tam przyroda jest niemal dziewicza. Jeśli chodzi o możliwości trekkingu, to jest ich sporo, tylko szlaki bywają słabo albo w ogóle nieoznaczone, trzeba więc uważać.
3. Valbone - miejscowość w Górach Przeklętych, świetna baza wypadowa w wyższe partie gór.
4. Wąwóż rzeki Osum - jedno z ciekawszych, moim zdaniem, miejsc w Albanii. Ma 15 km długości, około 100 metrów głębokości, należy go szukać na wschód od Beratu.
5. Ksamil - tutaj już jedziemy na Riwierę Albańską, która staje się coraz bardziej popularna, a przez to również tłoczna. Mimo to Ksamil jest bardzo przyjemnym miejscem, u jego wybrzeży leżą cztery wyspy, które można opłynąć łodzią. Idealne miejsce na chillout :-)
Jak jeszcze coś przyjdzie mi do głowy, będę pisać :) Które miejsce w Albanii byście polecili? Wszelkie sugestie mile widziane.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Ciekawe miejsca w Albanii
Fajnie, że poruszasz ten temat.oli pisze:Chciałabym co nieco wspomnieć o ciekawych miejscach w Albanii, które miałam okazję zobaczyć.
Czekamy na Twoją fotorelację z tego kraju.
Albania to piękny i dziki kraj. Podróżując tam przez kilka dni sama kultura, ludzie i krajobraz jest atrakcją.
Jak dla mnie jednym z piękniejszych miejsc to :
- SYRI I KÄLTER- czyli tzw. Niebieskie Oko- podwodne źródło. Ciekawostką jest fakt, że za czasów komunistycznego reżimu wstęp na te tereny zarezerwowany był tylko i wyłącznie dla partyjnej elity.
- PRZEŁĘCZ LLOGARAJA- położona ok. 1000 m n.p.m, mająca status parku narodowego.
Jak dla mnie jednym z piękniejszych miejsc to :
- SYRI I KÄLTER- czyli tzw. Niebieskie Oko- podwodne źródło. Ciekawostką jest fakt, że za czasów komunistycznego reżimu wstęp na te tereny zarezerwowany był tylko i wyłącznie dla partyjnej elity.
- PRZEŁĘCZ LLOGARAJA- położona ok. 1000 m n.p.m, mająca status parku narodowego.
mam gdzieś przewodnik po Alabanii, bo miałem tam być trzy lata temu (nawet hotel miałem opłacony). Jak go znajdę, to napiszę, co tam ciekawego
Nigdy nie byłem w tym kraju i z chęcią zobaczę fotorelację :)
Na począt