Jeśli ktoś ma stare mapy turystyczne (szczegółnie z pasmami górskimi) to byłabym zainteresowana kupnem

Tutaj są niemieckie mapy Karkonoszy sprzed 1939 roku, tylko że w necie dostępne są w stosunkowo słabej skali i rozdzielczości. Dla orientacji Jelenia Góra = Hirschberg, Karpacz = Krummhubel, Jagniątków = Agnetendorf, Przesieka = Hainmariusz77 pisze:Fajne zainteresowanie :-); kurcze sam chętnie zobaczyłbym skan map z początku 20 wieku ze szlakami z Karpacza.
Masz może coś takiego?
Bezcenne, nie do sprzedania (pamiątka).Remi pisze:Przemku a te Zeszyty to fajne??? Chciałbyś sprzedać??
Służę Ci reprintami map turystycznych Tatry i Pieniny 1957, Pieniński Park Narodowy 1959 i Bieszczady 1964. Mapy wydrukowane na ploterze.Remi pisze:Witam!
Jeśli ktoś ma stare mapy turystyczne (szczegółnie z pasmami górskimi) to byłabym zainteresowana kupnem
To pewnie jeden z powodów, kto wie czy (ze względów "obronnościowych" i "bezpieczeństwa kraju" <lol> ) nie najważniejszy... <lol> .creamcheese pisze:(któż wtedy myślał o dokładnym odwzorowaniu terenu na podstawie zdjęć lotniczych dla celów innych niż wojskowych)
Zastanawiam się czy wtedy po prostu nie było więcej prawdziwych turystów, tzn. takich dla których wędrówka była najważniejsza a nie odległość czy czas jaki im to zajmie... <mysli>creamcheese pisze:oczywiście nie posiadają czasów ni odległości.
Bo pewnie wtedy pojawili się masowo "turyści", którzy na przejście "Orlej..." mają czas tylko pomiędzy kawą w bistro a kolejnym spotkaniem biznesowym... <uoee>creamcheese pisze:Sądzę, że dokładne mapy i dodatkowe informacje dla turystów pieszych to już początek XXI w.
Początek lat 80-tych...siedzimy na Wetlińskiej i gapimy się na mapę Bieszczadów i na Bieszczadów pasmo graniczne przed nami.yaretzky pisze: Zastanawiam się czy wtedy po prostu nie było więcej prawdziwych turystów, tzn. takich dla których wędrówka była najważniejsza a nie odległość czy czas jaki im to zajmie... <mysli>
Jeśli pół wieku to dużo to ja chyba też powinienem przejrzeć swoje "archiwa"... :> Jak ten czas leci... <mysli>creamcheese pisze:ale kilka map ma już po pół wieku...
Miałem gdzieś kiedyś rękopis mapy Kolumba z czasów gdy żeglował po Solinie...szukać?? <lol>yaretzky pisze: Jeśli pół wieku to dużo to ja chyba też powinienem przejrzeć swoje "archiwa"... :> Jak ten czas leci... <mysli>