Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Gra miejska

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Gra miejska

Post autor: Comen » 25 wrz 2012, o 16:00

Gra miejska
Wikipedia pisze:Nowa forma rozrywki, rozgrywana w wielu miastach świata. Esencją gier miejskich jest wykorzystywanie przestrzeni miejskiej jako istotnego elementu rozgrywki. Łączy w sobie cechy flash mobów, happeningów ulicznych oraz gier komputerowych, RPG i harcerskich podchodów. Gry miejskie organizowane są w różnych miejscach niezależnie od siebie, głównie w dużych miastach. Przybierają zarówno formy otwarte, jak i zamknięte, wchodząc nieraz w skład ofert imprez integracyjnych dla firm. Gry miejskie powstają zarówno jako projekty w pełni niezależne, jak i komercyjne. Ich tematyka może być różnorodna, od wydarzeń historycznych, przez powieści, po historie wymyślone przez autorów gry.
Co sądzicie o takim sposobie poznawania miast, a może braliście udział w jakiejś takiej grze i macie jakieś ciekawe wrażenia?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Gra miejska

Post autor: Adler » 25 wrz 2012, o 18:08

Elementem takich gier miejskich w turystyce jest z pewnością "Questing": viewtopic.php?f=78&t=1240" onclick="window.open(this.href);return false;

Wiem, że niektóre fankluby samochodowe/motoryzacyjne organizują wśród swoich członków gry miejskie z wykorzystaniem swoich pojazdów. Ciekawy sposób poznawania danego terenu/miasta w gronie znajomych. <okok>

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 22 mar 2013, o 11:04

Ciekawe gry miejskie organizowane są od 2006 roku w Poznaniu. Zazwyczaj opierają się one na wydarzeniach historycznych związanych z miastem. Każda gra składa się z etapu internetowego w którym rozwiązuje się zagadki przy pomocy pewnych tekstów źródłowych. Najlepsze ekipy przechodzą do etapu terenowego, gdzie rozwiązuje się kolejne łamigłówki poruszając się po mieście i odnajdując w nim określone miejsca, przedmioty, itp. Obecnie trwa kolejna edycja, której celem jest odnalezienie zagubionego diademu Ottona III.
Ciekawym projektem były także 3 edycje gry miejskiej Urban Playground, które odbyły się w Trójmieście w 2006 roku. Polegały one na odnalezieniu w stosunkowo krótkim czasie specjalnie oznakowanych żywych osób oraz konkretnych miejsc wg opisu na karcie. Grę uatrakcyjniały dodatkowe elementy, np. "wilk", "krówkowy agent" lub specjalna wersja totolotka. Opis, reguły gry a także wrażenia z poszczególnych edycji przeczytać można pod tym adresem
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

jumik
User

Post autor: jumik » 24 mar 2013, o 16:59

Fajny pomysł jestem jak najbardziej ZA. Nigdy nie brałem udziału w takie zabawie ale obie wersje dobre piesza i samochodem, pewno i rowerem przez miasto też dobry pomysł ;)

Awatar użytkownika
Alupinka
User

Post autor: Alupinka » 16 maja 2013, o 14:24

Podoba mi się pomysł gier miejskich. Osobiście brałam kiedyś udział w jednej z nich, zorganizowanej na krakowskim Kazimierzu. Zagadki nie były trudne, ani wymagające - wystarczyły tak na prawdę chęci, żeby 'zaliczyć' wszystkie wyznaczone miejsca. Udział był świetnym sposobem na aktywne spędzenie niedzielnego popołudnia, a przede wszystkim poznania miejsc, które często mijamy tak na prawdę nie wiedząc, co 'za murami' się znajduje. Uczestnicy mieli także przywilej zwiedzenia bezpłatnie niektórych obiektów, gdzie zazwyczaj obowiązują bilety wstępu.
Ogólnie polecam gry miejskie :)

ODPOWIEDZ